Den smitsomme britiske variant af coronavirus har kastet os ud i et kapløb mellem vaccine og virus. Hvorfor gør vi ikke bare som Israel, spørger mange. Men det er der en forklaring på.
Lå der smart home-elektronik under juletræet i år, så lyt med her om de forskellige standarder, som ikke taler sammen. Og overvej, om fordelene opvejer det ekstra energiforbrug til en masse funktioner, som man i virkeligheden aldrig får brugt.
Til februar sætter Nasa-roveren Perseverance forhåbentlig hjulene blidt ned på Mars. Hør historien om den mangeårige søgen efter spor af liv på den røde planet – og hvad vi håber på at finde.
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Vinderen er en forskningsgruppe ved Københavns Universitet, der ved hjælp af proteinanalyse af en tand fra et fossil har medvirket til at placere Homo antecessor som en søstergruppe til nutidsmennesket, neandertalerne og denisova-mennesket.
Kina trækker opad i prognoserne, og i flere lande stiger opbakningen til atomkraft. Vi tager temperaturen på den nok mest omstridte måde at producere elektricitet på.
I en række specialudgaver af Transformator tager vi fat i en række af de temaer, der har præget året. Et af dem er konspirationsteorier, der har fået god næring af coronakrisen og det amerikanske præsidentvalg. Men de har eksisteret til alle tider.
Der bliver god tid til fordybelse i ferien. Her er en håndfuld anbefalinger til podcast fyldt med viden og fascination.
Ambitionsniveauet er helt i bund i en ny bekendtgørelse om ladestandere til elbiler, så de fleste byboer må opgive ønsket om at oplade elbilen i nærheden af deres bolig. Det halter voldsomt med at genbruge hårde hvidevarer, som blot kræver en lille reparation for at fungere igen.
I år er det 200 år siden, H.C. Ørsted foretog sit eksperiment, der førte til opdagelsen af elektromagnetismen. Vi har dedikeret denne specialudgave af Transformator til historien om farmaceuten, der blev en af Danmarks mest berømte videnskabsmænd.
Anlægget den kunstige ø Lynetteholmen vil udløse en dominoeffekt af anlægsinvesteringer, så den samlede pris bliver mindst 80 milliarder kr. Kina har mørklagt skandalen, hvor en forsker redigerede generne på tvillingerne Lulu og Nana.
Om kort tid bliver det umuligt at skelne deepfake-videoer genereret med kunstig intelligens fra den ægte vare. Det udfordrer vores kritiske sans, når nogen vil påvirke opinionen, men rummer også en fare for, at vi ikke længere stoler på fakta.
Forsvarssystemer mod droner er blevet en milliardindustri, i takt med at brugen af dem eksploderer. For hverken pullerter eller PET-agenter kan forhindre, at en drone med sprængstof anvendes til terror.
Glem den primitive, abelignende vildmand. Ny forskning viser, at neandertalerne slet ikke var så forskellige fra os. De udnyttede lægeplanter, fremstillede lim og ville ikke skille sig meget ud fra mængden i dag.
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Vinderen er en forskergruppe fra bl.a. Haldor Topsøe og DTU, der har elektrificeret fremstillingen af hydrogen og methanol.
Måneuge på ing.dk: I 50-året for den amerikanske Apollo 11-mission lægges der igen planer om bemandede ture til Månen, og denne gang har Kina også meldt sig ind i rumkapløbet.
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Vinderen kombinerer arkæologi og genetik til et helt nyt forskningsfelt.
Vi streamer og downloader som aldrig før, og den globale it-trafik spås at blive tredoblet frem mod 2021. De store datamængder lagres blandt andet i de enorme og energislugende datacentre, der skyder op rundt omkring i Danmark.
I 50-året for den amerikanske Apollo 11-mission lægges der igen planer om bemandede ture til Månen, og denne gang har Kina også meldt sig ind i rumkapløbet.
Universal Robots har de seneste ti år været verdens førende producent af samarbejdende robotter, der kan arbejde uden afskærmning. Men nu myldrer det frem med konkurrenter til den danske robotsucces. Og de var alle repræsenteret på robotmessen i Sydkorea.
Brint har hidtil spillet en noget tilbagetrukket rolle i energidebatten – i hvert fald i Danmark, hvor der i dag blot kører 82 brintbiler. Men i Østen sker der en stor udvikling inden for brintkøretøjer og de tilhørende tankstationer.