close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

Sådan afslører mobilen din sædkvalitet med mikrolinse og dansk teknologi

Ny teknologi kombinerer smartphones med mikrolinser, der forstørrer op til 200 gange, og gør det muligt for mænd at teste deres sædkvalitet hjemme. Gør det selv-teknologien har opnået op mod 99% nøjagtighed i tests.

Det danske sundhedsvæsen bugner af højteknologisk analyseudstyr, men når det gælder tests af sædkvalitet, bruger man stadig ofte en gammeldags metode. Det foregår i laboratorier, hvor højtlønnede fagpersoner manuelt tæller sædceller og undersøger deres bevægelighed gennem et mikroskop.

Emil Andersen arbejder til daglig som forsker på Københavns Universitets Center for Basic Metabolic Research, og han undrede sig over den langsommelige og dyre proces. For omkring to år siden blev hans undren til en idé, og snart var startupvirksomheden ExSeed Health grundlagt.

Virksomheden har udviklet en ny teknologi, som gør det muligt for mænd at teste deres sædkvalitet hjemme med blot en smartphone og et testapparat. ExSeed Health startede med at udvikle en prototype, og nu er de i fuld gang med at teste og forfine teknologien i samarbejde med partnervirksomheden Trifork eHealth samt udviklingspartneren Prevas, der har stor erfaring med at omsætte den slags ideer til virkelighed.

Flere infertile mænd i Vesten

Produktet skal ikke bare lette byrden på laboranterne. Det skal også være med til at løse et større problem. I den vestlige verden er et ud af fem par infertile, og i 40 procent af tilfældene skyldes det mandlige faktorer. Sidste år viste et stort metastudie, at vestlige mænds sædkvalitet er halveret på blot 40 år.

»Der er for lidt fokus på mandlig fertilitet, fordi der er et stigma forbundet med det at få testet sin sædkvalitet. Mange mænd har ikke lyst til at opsøge professionelle og lade sig teste, så der kan gå mange år, før man finder problemets rod,« siger Morten G. Ulsted, der er medstifter og CEO i den danske startupvirksomhed ExSeed Health.

Tanken er, at mænd er mere villige til at foretage testen, hvis de kan gøre det på egne præmisser.

Sådan fungerer det

Teknologien består af tre dele: et lille testapparat, en cloudløsning, som analyserer sædprøver, samt en app, der giver personlige råd til, hvordan man kan forbedre sin sædkvalitet.

Testapparatet indeholder to tætsiddende glasplader, en linse og et baggrundslys. Teknologien fungerer ved, at sædceller suges ind mellem glaspladerne ved hjælp af kapillæreffekten. Sædprøven skubbes ind i apparatet, hvorefter der automatisk tændes lys under den. Over glaspladerne sidder en optisk linse, som er i stand til at forstørre sædprøven op til 200 gange.

Oven på apparatet lægger man sin smartphone, som filmer sædprøven i nogle sekunder og sender optagelsen op i skyen, hvor en specialudviklet algoritme analyserer prøven. Man får en testscore, og ud fra det input samt andre livsstilsvariabler formulerer appen en række anvisninger til, hvordan man kan forbedre sin sædkvalitet. Det kan være ved hjælp af kostændringer, motion, tilskud, osv.

Tilpasser sig telefonen

ExSeed Health har sammen med Prevas udviklet et design, der fungerer med moderne smartphones.

»Teknologien har indtil videre virket med alle de smartphones, vi har testet den med. Apparatet er designet sådan, at det tilpasser sig den enkelte telefon,« siger Henrik Møller, der er direktør for Prevas.

Det sker blandt andet ved hjælp af apparatets kurvede bagside. Uanset hvilken telefon, man bruger, justerer vinklen sig automatisk, så kameralinsen ligger fladt og stabilt på apparatets linse.

Udfordring at finde den rette linse

Netop linsen har været en af de største udfordringer i forbindelse med udviklingen af produktet. En smartphone har sin egen linse ved det indbyggede CCD-kamera, og der er ofte flere linser, som kan være forskellige alt efter fabrikat. Og så er der apparatets linse, som forstørrer sædprøven. Udfordringen består i at få billedet i fokus, når man lægger de mange linser oven på hinanden.

ExSeed Health og Prevas har testet forskellige linsetyper, herunder en ball-linse, der er kuglerund, og en GRIN-linse, der er cylinderformet. Ball-linsens runde form gør den let at montere i apparatet, mens GRIN-linsen er meget vanskeligere at montere. Til gengæld giver GRIN-linsen et større fokusområde, mens ball-linsen giver et skarpt fokus i centrum af billedet med forvrængning i kanten.

Ball-linsen har også den fordel, at den er meget lille – helt ned til 1 mm – hvorfor den passer godt til små, kompakte apparater. GRIN-linser er typisk noget større, cirka 1 cm i længden.

»Vi er stadig i fuld gang med at teste linser, men indtil videre har vi udviklet en løsning, hvor begge linser kan bruges. GRIN-linsen er betydeligt dyrere end ball-linsen, men vi har fået rigtig gode testresultater med begge typer,« siger Henrik Møller.

Begge løsninger har klaret sig godt og opnået nøjagtigheder på op mod 99% i forhold til den gængse laboratoriemetode. Der arbejdes dog stadig på at få linserne til at spille optimalt sammen med mobilkameraerne, og det er endnu ikke besluttet, hvilken linse der ender i slutproduktet.

Udviklingspartner har modnet produktet

Planen er, at teknologien skal lanceres i efteråret 2018, og ifølge Morten G. Ulsted har Prevas en stor andel i, at projektet er lykkedes.

»Prevas har modnet produktet og kan hjælpe med alt fra mindre designopgaver til totalløsningen med underleverandører, CE-certificering og ISO-certificering. Vi er glade for samarbejdet, ikke mindst fordi Prevas har en agil tilgang, som passer godt til en startup som vores, hvor der skal være plads til ændringer med kort varsel,« siger Morten G. Ulsted.

Ifølge partnervirksomheden Trifork eHealth, som står for produktets app-del, er det vigtigt med en dygtig teknisk udviklingspartner på life science-området.

»Life science-markedet er udfordrende, fordi der er meget fokus på kvalitetsprocesser, dokumentation, tests og i særdeleshed regulativer. Der er et væld af regulativer, som kan variere fra land til land, og det er heldigvis noget, som både Prevas og Trifork eHealth har rigtig godt styr på,«” siger Daniel Daugaard-Jensen, direktør for Trifork eHealth og medstifter af ExSeed Health.

Stort potentiale i teknologien

Den teknologi, ExSeed Health, Prevas og Trifork eHealth har udviklet, er så lovende, at den måske i fremtiden kan anvendes til mere end bare at forbedre mænds fertilitet. Ifølge ExSeed Health kan man med kunstig intelligens og maskinlæring træne teknologien til at undersøge eksempelvis røde blodlegemer og identificere kræft eller parasitinfektioner. Det er noget, de har tænkt sig at undersøge i fremtiden.

I første omgang er målet dog at hjælpe de mange barnløse par i vesten. Når produktet rammer markedet, sker det i første omgang i Skandinavien, Tyskland og England. Senere skal det rulles ud i resten af Europa og i USA.

»Produktet er en succes, hvis vi kan hjælpe par med at optimere deres chancer for at få børn. Det er klart, at det også skal være en kommerciel succes, men vi har helt fra starten været engageret i teknologien, fordi vi kan se, at den kan gøre en forskel for barnløse par,« siger Daniel Daugaard-Jensen.

Henrik Møller fra Prevas ser produktet som et godt eksempel på en tendens inden for life science.

»Vi har beskæftiget os med området i mange år, men det er først i de senere år, at det er blevet muligt at lave denne slags ‘homecare’-elektronik. Teknologien har nået et nyt stadie, og vi forventer, at der fremover vil komme mange flere af denne slags produkter på markedet,« siger han.