Liv Bjerg Lillevang

Ikke alle nyinstallerede solceller vil være til gavn for klimaet

Hvorvidt der er en klimagevinst at hente ved at installere solceller, afhænger solcellernes oprindelse og produktion. Det viser livscyklusanalyser lavet af Aalborg Universitet.

15. okt 2021 12

Torsken truet af ond cocktail: Iltsvind, fødemangel, varmt vand, overfiskeri - og sæler

EU har indstillet stort set al fangst af torsk af grunde, hvoraf mennesket kun er herre over en del.

13. okt 2021

Glødende basilikum og lysende brøndkarse: Forskere skaber ‘selvlysende’ planter

Ved at indføre nanopartikler af fosforescerende materialer i blade har forskere fra MIT skabt planter, der kan absorbere og sidenhen udsende lys. Indtil videre gløder planterne kraftigt de første fem minutter efter ti sekunders "opladning".

12. okt 2021

‘Brun bioraffinering’ skal mindske landbrugets udledninger: Er der bare tale om pyrolyse?

Det er en hurtig og tilgængelige måde at ændre på landbrugets klimagasudledninger. Potentialet er stort. Men det ER bare pyrolyse.

6. okt 2021 9

Firstmover-aggregator: »Vores ambition er at optimere hele hjemmets elforbrug«

Som én af de første el-aggregatorer i Danmark har True Energy samtidig været blandt de første til at navigere i en regulatorisk jungle, som ikke er lavet til den nye spiller på elmarkedet. Men det ekstra arbejde har det også givet mulighed for at træde de nye stier i junglen.

24. jun 2020

Pilotprojekt skal regulere Lollands elproduktion lokalt

Med tilsammen 110 MW havvind bliver Hofor og Centrica aktører på et ganske lokalt regulerkraftmarked på Lolland. Det kommende halve år vil de kunne byde ind med fleksibilitet til specifikke transformerstationer, der skal aflastes i peak-situationer.

3. jun 2020 1

Gravearbejde til ny letbane: »Det er som en ormegård hver gang«

Hovedstadens Letbane krydser otte kommuner og tusindvis af ledninger, hvis ejere må vige for infrastrukturen. Alene elnetselskabet Radius skal flytte på 750 kabler langs den 28 kilometer bane-strækning.

1. jun 2020 1

Ekspert efter effektiviseringsanalyse: »Sæt fjernvarmen fri«

Lynanalyse har endnu engang påvist mulige milliardbesparelser i fjernvarme- og elsektorerne. Branchen søger opgør med McKinsey-metoder.

20. maj 2020 2

Ud med majs og ind med rester: Nye krav kan gøre dansk biogas mere bæredygtig

Danmark skal fra juni 2021 leve op til EU’s bæredygtighedskriterier for brug af biomasse, blandt andet til biogas. Implementeringen falder sammen med en revidering af reglerne for brug af afgrøder til biogasproduktion. Følges forskernes anbefalingerne, kan det betyde farvel til eksempelvis majs og roer dyrket til biogas.

7. maj 2020 5

Klimapartnerskaber ser håb efter coronaen: Genstart kan booste klimaet

Coronakrisen kan gøre Danmarks klimamål sværere at nå. Men også nemmere – hvis den grønne omstilling kommer i fokus for genopretningspakkerne.

1. maj 2020 8