Jens Ramskov

Her er dinosaurernes nye stamtræ

Den gamle tanke om, at dinosaurer kan opdeles i to hovedlinjer - fugleagtige eller reptilagtige - holder ikke, mener britiske forskere. Det er originalt og provokatorisk, mener ekspert, der forudser langvarig diskussion mellem palæontologer.

22. mar 2017

Franskmand modtager Abelprisen: Belønnes for matematik bag datakompression og signalbehandling

Den 77-årige franskmand Yves Meyer modtager Abelprisen for sin nøglerolle i udvikling af matematik af stor praktisk værdi i forbindelse med håndtering af store datamængder.

21. mar 2017

11 af Danmarks topforskere får kæmpebevillinger fra Villum Fonden

Et nyt program fra Villum Fonden skal give topforskere i Danmark bedre mulighed for at drive nygerrrighedsdreven forskning.

20. mar 2017

Novo-folk sidder tungt på styringen af danske universiteter

Koncerndirektør Mads Krogsgaard Thomsen bliver ny bestyrelsesformand for Københavns Universitet. DTU er også ledet af tidligere Novo-direktør.

17. mar 2017

Trump: Lad videnskaben betale for forsvar og sikkerhed

Det amerikanske finanslovforslag har store besparelser på miljø, sundhed og videnskab. Nasa er nogenlunde uberørt. Forslaget kommer dog ikke gennem kongressen uden ændringer.

17. mar 2017 75

Ugens videnskab: Gul er den bedste farve til taxier – forskeres kaffestueberegning finder vej til tidsskrift

Forskere skal ikke juble over rummissioner, der fejler, og bør passe på med at publicere spekulative tanker, som er mere velegnede til morskab i kaffestuen.

16. mar 2017 1

Ny teknik baner vejen for inspektion af det indre af computerchips i 3D

Moderne computerchips laves nu med så fine detaljer, at det med konventionelle metoder er umuligt ikke-destruktivt at tjekke den tredimensionelle struktur. Ny teknik med det besynderlige navn røntgenstrålings ptychografi kan være løsningen.

15. mar 2017 3

Efter mere end 100 år: Termodynamikkens tredje hovedsætning får skudsikkert bevis

Køling af et system kan ses som en form for beregning. Med denne indsigt har to forskere fundet et generelt bevis for termodynamikkens tredje hovedsætning, som plagede bl.a. Albert Einstein og Max Planck i begyndelsen af 1900-tallet.

15. mar 2017

Halvdelen af nedgangen i arktisk havis kan skyldes naturlige variationer

Naturlige variationer i den atmosfæriske cirkulation kan forklare mellem 30 og 50 pct. af nedgangen havisen siden 1979 viser nyt amerikansk klimastudie.

13. mar 2017 24

Gode råd om materialeforskning på topklasseanlæg bliver gratis

DTU, Københavns Universitet og Aarhus Universitet går sammen om at hjælpe danske virksomheder til at få bedst muligt udbytte af tre store forskningsfaciliteter i vores nabolande.

13. mar 2017