close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Jens Ramskov

Nu skal myonens mærkelige snurren måles utrapræcist

Elektronens storebror, myonen, bliver til en snurretop i et magnetfelt, hvor den opfører sig anderledes, end teorien tilsiger.

18. feb 2018

Hvis det er vigtigt, kan det stå på et postkort

Nogle gange gælder det om skære budskabet ind til benet. Hvis det ikke kan stå på bagsiden af kuvert eller et postkort, så er det måske for indviklet.

15. feb 2018 5

I dag curler danskerne: Forskere har fundet forklaringen bag stenenes ‘curl’

Tidligere forklaringer er på glatis, mener svenske forskere, som forklarer, at roterende curlingsten bevæger sig i en blød bue, fordi de laver ridser i isen.

14. feb 2018 3

Lys bremser elektroner, men teoretikerne er ikke enige om en forklaring

Under påvirkning af et meget kraftigt elektromagnetisk felt vil elektroner udsættes for en såkaldt ‘radiation reaction’, som teoretikerne har svært ved at beskrive. Men nu er fænomenet for første gang studeret i laboratorieforsøg med lasere.

13. feb 2018 6

Elektronerne i det tungeste grundstof opfører sig meget usædvanligt

En teoretisk beregning viser, at elektronfordelingen i grundstof nr. 118, oganesson, minder mere om en gas end om den struktur med meget tydelige skaller, som ses i andre grundstoffer.

12. feb 2018 2

Det kniber med kvaliteten af forskningens kvalitetstjek

Gummistempel eller kvalitetsstempel? Et af fundamenterne for den videnskabelige proces, peer reviews, fungerer ikke som tænkt og ønsket. Men findes der et bedre system? Spørgsmålet deler forskerne.

9. feb 2018 7

Dine tweets fortæller, hvor risikovillig du er

Big data kan fortælle, i hvor høj grad personer foretrækker langsigtet belønning i forhold til kortsigtet gevinst. Science og Nature sætter fokus på henholdsvis Solens aktivitet og kolibriers manøvredygtighed.

8. feb 2018 2

Kan mørkt stof danne stjerner og planeter?

Man kan ikke afvise, at mørkt stof kan klumpe sig tæt sammen på samme måde som almindeligt stof. Men det kræver, at mørkt stof findes i mindst to udgaver – en let og en tung.

8. feb 2018 3

Matematikere kommer vikingehistorikere til hjælp

Netværksanalyse af en gammel tekst om et berømt slag i 1014 giver ny indsigt om afslutningen af vikingernes herredømme i Irland.

4. feb 2018 4

Besynderlighederne i Jupiters magnetfelt dukker gradvist op

I ugens løb kunne Nasa-ekspert fortælle danske forskere nyt om Juno-missionen, mens en nobelprismodtager begejstrede danske kemikere med sine roterende nanomaskiner, og Innovationsfonden holdt prisfest.

1. feb 2018 6