Bjørn Godske

Ny robot klarer krævende poleringsopgaver

Flere har prøvet at tilpasse robotter til at udføre poleringsopgaver – men det var først, da Teknologisk Institut tog fat, at et velfungerende system blev færdigudviklet.

16. jan 2017

Etik-professor: Hvis vi giver en robot skylden - hvordan skal vi så straffe den?

Lovgivningsapparatet i EU er i gang med regler for fremtidens robotter. Men hvem har ansvaret, hvis en robot skader mennesker? Dansk etik-professor mener ikke, vi kan give robotter personlige rettigheder.

16. jan 2017 17

Forskere vil sætte effekt-elektronikken på skrump

Danske virksomheder og forskere vil gøre for effekt­elektronik, hvad de inte­grerede kredsløb gjorde for transistoren: gøre det mindre, billigere og mere effektivt og pålideligt.

14. jan 2017 6

NOx: Dieselbiler er værre end lastbiler og kan undslippe testlaboratorierne

Nu skal der vandtætte skotter mellem de laboratorier, der tester biler for NOx-udslip og de bilproducenter, som betaler for testen. Almindelige dieselbiler forurener nemlig op til ti gange så meget som busser og lastbiler.

12. jan 2017 13

Verdens letteste og stærkeste materiale med grafen

Med en tæthed på bare 5 procent af stål, men 10 gange større styrke - et nyt svampelignende materiale er skabt ved at sammenpresse små flager af grafen.

10. jan 2017 2

Borgerlige tror på grønne, selvkørende biler - men vil ikke hjælpe på vej

Ikke flere jernbaneskinner. Det er budskabet fra transportordførerne fra Venstre og LA. I stedet skal der satses på miljøvenlige og selvkørende biler. Men grønne teknologier skal ikke fremmes - de kommer af sig selv, mener de.

9. jan 2017 59

Futuristiske biler er de nye darlings på CES

Det årlige elektronikmesse i Las Vegas, CES, er blevet bilproducenternes nye darling. Især med de futuristiske teknologier til selvkørende biler. Her er de mest spændende.

6. jan 2017 7

Verdens tyndeste ledning er tre atomer tyk

Amerikanske forskere har fremstillet nano-tråd med en tykkelse på bare tre atomer og med et isolerende lag af diamant. Tråden er ledende og kan bruges til at skabe nye materialer som for eksempel dioder og halvledere.

5. jan 2017 3

Ny elbil med 1.050 hk præsenteres i Las Vegas

Første elbil fra det kinesisk-amerikanske startup Faraday Future et netop blevet vist på CES-messen i Las Vegas. Bilen får 1.050 hk, over 600 km rækkevidde og sensorer, der gør den fuldt selvkørende.

4. jan 2017 27

Scania afviser: Ikke sandsynligt, at nødbremse blev aktiveret ved Berlin-terror

Nødbremsesystemer i lastbiler er udviklet til at reagere på andre køretøjer. Det er derfor ikke sandsynligt, at systemet blev aktiveret i den Scania-lastbil, der kørte ind i en menneskemængde på julemarkedet i Berlin den 19. december og dræbte 12 personer.

4. jan 2017 1