Sponseret indhold

Selvstændige Ingeniørers: Man må sno sig

Modgang kan føre til stor kreativitet og arbejdsglæde. Det er Michael Fahlgrens erfaring.

Af TECH RELATIONS for Selvstændige Ingeniører

Der står ofte en kvinde bag mænds store beslutninger. I Michael Fahlgrens tilfælde var det ægtefællen Annis klarsyn, der slog til, da han mistede sit job som IT-chef ved årsskiftet 1994-’95.

»Jeg havde jo altid gået og talt om at starte egen virksomhed. Hun mente, jeg skulle springe ud i det,« siger den nu 60-årige teknikumingeniør.

»Jeg havde da også tænkt tanken selv, men ikke bragt det op. Jeg tror, jeg var bange for at tage springet ... Fra noget fast til noget, som var så usikkert.«

Men med sin kones støtte sprang Fahlgren ud, en uge inde i januar var han i gang, idet han gjorde brug af en 72-ugers regel fra a-kassen, der gav supplerende dagpenge.

»Det gav en smule økonomisk sikkerhed, og så var det bare om at klø på.«

Nedtur blev livsvej

Michael Fahlgren var nu konsulent inden for ledelse og bestyrelsesarbejde, men inden han fik set sig om, havde han fået sin første dyrekøbte erfaring.

»Kunderne mente, at min virksomhed var for lille. Det var for sårbart at få konsulentydelser fra mig, når jeg kun var én mand,« siger Michael Fahlgren, der siden studietiden havde skrevet artikler om teknik og teknologi, bl.a. for Ingeniøren. Han overvejede at gøre mere ved skriverierne.

»Det var jo mest en hobby, men jeg besluttede at prøve det af, og det viste sig meget hurtigt, at det kunne jeg godt leve af.«

Længe inden udløbet af de 72 uger, a-kassen havde med supplerende dagpenge, havde Michael Fahlgren således fået etableret en virksomhed, som han indtil videre har levet af i 22 år. Blandt kunderne er store internationale virksomheder som Adobe og Volvo.

»Jeg skriver mest om teknik, så jeg bruger stadig min uddannelse. Bare på en anden måde,« siger han og tilføjer om sit yndlingsemne som journalist og kommunikatør:

»Det er ikke, fordi jeg opsøger det. Det opsøger mig.«

Vrikker igennem

Michael Fahlgren, der udover sin ingeniøruddannelse har taget lederuddanelsen EBA, har faktisk fundet et teoretisk begreb for sin virksomheds udvikling: Muddling through, hedder det, og er udviklet af Charles Lindblom – på dansk: at rode eller vrikke sig igennem.

»Du tror måske, kunderne og verden vil én vej, men så vil de en anden. Der må du som selvstændig være fleksibel. Det er alfa og omega,« siger han.
Det gør heller ikke noget, at man har lidt erfaring, så man kan fornemme, hvor udviklingen går hen.

»Man behøver ikke en krystalkugle. I dag er der mange medier, man kan følge med i, og på nettet kan man få nogle indikationer på trends. Kombinerer man dem med sin viden og mavefornemmelse, går man ikke helt galt i byen, siger den erfarne selvstændige.

Politisk er det også de selvstændige ingeniørers sag, han taler. Han så gerne mange flere startups.

»Frygteligt mange ideer bliver kvalt, fordi idemanden ikke har økonomi til realisere den. Det er synd. Jeg vil gerne gøre det lettere for nye virksomheder i det første, skrøbelige år eller to,« siger han.