Sponseret indhold

Selvstændige Ingeniører: Spring ud

Hvis du drømmer om at springe ud som selvstændig, finder du ikke en bedre timing end nu, lyder rådet fra Michael Fahlgren.

Af TECH RELATIONS for Selvstændige Ingeniører

Det er nu, du skal rykke, hvis du går med en iværksætterdrøm. Så enkelt lyder rådet fra teknikumingeniør Michael Fahlgren, der henviser til, at hele 17.500 IDA-medlemmer går og overvejer at starte egen virksomhed.

»Det er ganske mange. Tænk, hvor mange arbejdspladser der kunne blive skabt, og hvor meget vækst det ville tilføre Danmark som helhed, hvis folk tog chancen,« siger han.

Michael Fahlgren peger på en række faktorer, der gør vores tid gunstig for små virksomheder. En af faktorerne er den voldsomme mangel på ingeniører.

» Mange af de ledige stillinger besættes af selvstændige konsulenter, og det kan der være fin økonomi i for den selvstændige,« siger Michael Fahlgren.

Faktor to handler om udviklingen i teknologien.

»Der er tale om en eksplosion,« siger han og nævner Industri 4.0 – altså digitalisering af produktionsindustrien – som et eksempel. Men tendensen ses også på områder, vi ikke havde forestillet os for få år siden.

»Tag sammensmeltningen af lægevidenskab og teknologi, som f.eks. de nye exoskeletter, der vinder indpas nu ved behandling af eksempelvis rygmarvsskader. Det havde vi ikke drømt om for 20 år siden.«

Michael Fahlgren fortsætter:

»Væksten i teknologibrug i vores hverdag er ikke bare noget forbigående, det er en megatrend, som øger behovet for nye ideer og nye løsninger. Og dermed behovet for ingeniører,« siger Michael Fahlgren.

Behov for ledere

Også i den offentlige sektor ser Michael Fahlgren et behov for selvstændige ingeniører:

»Der er blevet skåret kraftigt i stillingerne i det offentlige, og det betyder åbninger for ingeniørvirksomheder, især inden for ledelse. Det kan være driftsledelse eller it.«
Endelig er en større forandring af det danske arbejdsmarked med til at gøre springet fra fastansat til selvstændig mindre.

»Vi ser en vækst i medlemmer, der har nedsat tid på deres faste arbejde og så driver virksomhed ved siden af. Det er jo en god måde at undgå den risiko, der er forbundet med at blive 100 procent selvstændig fra dag ét,« siger Fahlgren.

Blandt nyuddannede har selvstændighedstanken også slået rod. Nye opgørelser viser, at flere og flere ingeniørstuderende opretter et CVR-nummer under studierne, eller umiddelbart efter de er dimitteret.

Ifølge Michael Fahlgren er det især økonomiske spørgsmål, der blokerer for, at flere springer ud som iværksættere. Derfor kunne han forestille sig, at en forening som IDA tog initiativ til oprettelse af en fond, der på gunstige vilkår finansierer nye virksomheder i startperioden. Michael Fahlgren henstiller til, at IDA fortsat holder fokus på at hjælpe de selvstændige.

»Vi skal overvåge det her område og blive ved med at undersøge, hvordan vi kan hjælpe folk i gang. Bare én succesvirksomhed kan generere omsætning hos mange flere. Og skabe rigtig mange arbejdspladser,« siger han.