Sponseret indhold

Selvstændige Ingeniører: Hjælpen er nær

Få vejledning, hvis du vil starte virksomhed, lyder rådet fra den erfarne iværksætter Michael Fahlgren. IDAs tilbud kan spare dig for mange fejltrin.

Af TECH RELATIONS for Selvstændige Ingeniører

Han startede selv på den mindst glamourøse måde, langt fra glittede succeshistorier og tv-programmer om iværksætteri: Han blev fyret og var nødt til at prøve noget nyt.

Og da først han havde taget første skridt og besluttet sig for at satse alt på sin virksomhedsidé, begik han sin erhvervskarrieres største og dyreste fejl: Han udbød det forkerte produkt.

»Der gik et halvt, måske op til et år, før det gik op for mig, at den var gal. Heldigvis havde jeg tre måneders løn og min kones indtægt at støtte mig op ad i den tid. Så vi overlevede.«

Sådan siger 61-årige Michael Fahlgren, der i 1995 gik all in som selvstændig ledelseskonsulent.

»Hvis jeg havde fået den rette vejledning i opstarten, ville meget være sparet, siger Fahlgren, der siden de hårde opstartsdage har ernæret sig ved kommunikationsrådgivning til kunder på det tekniske område.«

Michael Fahlgren har gennem mange år været involveret i arbejdet for de selvstændige i IDA og sporer en positiv udvikling på området.

»De unge mennesker, der kommer ud i dag, er langt mere rettede mod at starte selvstændigt end for bare ti år siden. Uddannelserne klæder dem bedre på, men IDAs indsats bærer også en del af æren for det skift,« siger han.

Men behovet for rådgivning til iværksættere er stadig stort, mener Fahlgren og refererer til de årligt tilbagevendende seminarer, kaldet ‘Kom godt fra start som selvstændig’. IDA holder seminarerne i København samt af og til i Aarhus, Aalborg og Odense, og gang på gang bliver tilmeldingslisten overtegnet. Ved seminarerne bliver typiske dilemmaer for nye selvstændige –skat, jura, a-kasseregler og meget andet – gennemgået.

»Når man går hjem fra sådan et seminar, kan man i princippet få sig et CVR-nummer og gå i gang,« siger han.

Netværk virker

Michael Fahlgren opfordrer også nye eller vordende selvstændige til at gøre brug af IDAs mange andre vejledningstilbud Selv har han været en flittig gæst i IDAs fagtekniske fora, hvor han både har mødt kunder og samarbejdspartnere.

»Havde jeg vidst lidt mere, var jeg begyndt at lave netværk langt tidligere, for det er i netværket, tingene sker,« siger han.

Han understreger, at den neutrale grund, IDA-arrangementerne tilbyder, er et godt sted at starte den slags forretningsrelationer, og man skal være klar til at snakke, lytte, men også tale om det, man selv brænder for.

»Et netværk er ikke bedre, end du selv gør det. Derfor skal du bidrage med noget,« siger han.

»Det er min erfaring, at hvis du er åben og ærlig med det, du går og laver, er der mange, der enten vil samarbejde eller hyre dig. Jeg deltager i de fora, fordi det interesserer mig. Men jeg har tit vigtige kontakter med hjem.«

Michael Fahlgrens mærkesag i IDA er de selvstændiges vilkår og arbejdet med at støtte iværksætterne i at få realiseret deres potentiale.