Sponseret indhold

Selvstændige Ingeniører: Fremtiden er atypisk

Arbejdsmarkedet forandrer sig, og IDA skal følge med, siger Michael Fahlgren, der ønsker at skabe bedre betingelser for vækst for små, selvstændige ingeniørvirksomheder.

Af TECH RELATIONS for Selvstændige Ingeniører

Det er en historisk situation. Der er eksplosiv vækst i ‘de atypiske ansættelser’ i Danmark. Jeg bryder mig ikke om den betegnelse, men det her, nøglen til fremtiden ligger. Også for IDA.«

Sådan siger teknikumingeniør Michael Fahlgren om en overset gruppe på det danske arbejdsmarked: Alle de mennesker, der stykker deres arbejdsliv sammen gennem projektansættelser, freelance konsulentjob og deltidsstillinger, ofte kombineret med, at de driver egen virksomhed.

Han er selv en af dem som journalist på teknikområdet.

»Man anslår, at det er omkring 20 procent af IDAs 110.000 medlemmer. Det er ganske mange, og der kommer flere til,« siger han.

Den organisatoriske placering af denne gruppe ikke er helt på plads i IDA, men Fahlgren mener, de skal grupperes med de selvstændige. Han har nemlig fået øje på et stort uudnyttet potentiale i denne forandring på arbejdsmarkedet.

Michael Fahlgren taler med mange ingeniører, der netop drømmer om at blive selvstændige. Selvom flere får muligheden nu, når der er flere af de atypiske jobs, er den største hurdle for at tage springet stadig manglende startkapital.

»Selve springet ud i usikkerheden er stort for mange,« siger Michael Fahlgren og tilføjer, at man burde gøre overgangen til livet som selvstændig lettere.

»For nogle er det ganske mange penge, der skal bruges, for at starte en produktion op. For andre er det bare tre månedslønninger, så de ikke skal gå fra hus og hjem, hvis indtjeningen lader vente på sig,« siger han.

Han bringer et udenlandsk eksempel ind, når han skal skitsere, hvordan man kunne lette livet for startups.

»I Israel har regeringen nedsat et råd af dygtige fagfolk, som du kan henvende dig til, hvis du har en god idé. Vurderer rådet, at din idé er god nok, starter de en virksomhed og indsætter dig som leder,« fortæller Michael Fahlgren.

Fond for start ups

Det er nu ikke den israelske model, Michael Fahlgren ønsker at skabe i Danmark, og han er godt klar over, at IDA ikke selv har penge til at støtte nye virksomheder. I stedet agiterer han for, at IDA tager initiativ til at skabe en fond, der støtter startups på teknikområdet.

»Jeg er sikker på, at de velhavende fonde i Danmark – og måske staten – ville være med i sådan et projekt, hvis IDA gik forrest.«

»Det ville være en måde at sikre det danske samfund fremover. Det er jo fra de små vækstvirksomheder, den store innovation kommer.«

Han vil ikke gøre sig klog på, hvordan en sådan fond skulle drives eller nye startups skulle udvælges. Blot konstaterer han, at IDA kan byde ind med ekstrem værdifuld rådgivning.
»IDA har kæmpestor fagteknisk ekspertise, der er velorganiseret, nem at finde, og de dygtige folk sidder på spring for at hjælpe. Det ville matche start up-virksomhedernes behov perfekt. Når først de har taget springet,« siger han.