Rumfart

Rystede teknikere lige James Webb teleskopet i stykker?

Opsendelsen af James Webb teleskopet er udsat fire dage - indtil videre - da teknikere kom til at ryste teleskopet under klargøring. Nu vil Nasa sikre sig, at intet gik i stykker.

23. nov 2021 7

Nu skyder Nasa asteroide ud af kurs: Sådan sker det

For første gang nogensinde forsøger Nasa at skubbe en asteroide ud af kurs med et rumfartøj. Og DART-fartøjet gemmer på en række nye teknologier, der gør det muligt.

22. nov 2021 9

DTU-forskere om russisk satellit-sprængning: »Hensynsløs storpolitik«

Danske rumforskere er fortørnede over russernes spredning af mere rumskrot. Det øger risikoen for en løbsk dominoeffekt af sammenstød.

16. nov 2021 6

Astronauter i fare efter nedskydning af satellit: Nasa er rasende

Syv astronauter på ISS måtte søge beskyttelse efter russerne skød en satellit ned, der sendte mere end 1500 stykker rumskrot på kurs mod rumstationen.

16. nov 2021 11

Starship tændte alle seks motorer – og en håndfuld kakler faldt af

For første gang har SpaceX tændt alle seks motorer på sit Starship-fartøj. Nu venter testen af B4-rakettens 29 raptor-motorer før kredsløbsflyvning.

15. nov 2021 8

VIDEO: Kæmpe centrifuge slynger raket mod rummet

I al ubemærkethed har firmaet SpinLaunch bygget en 50 meter høj centrifuge i New Mexico, der nu har skudt den første raket af sted uden brug af brændstof.

11. nov 2021 42

Deltag i debatten: Hvorfor skal vi overhovedet bo på Mars?

En fremtidig rumhavn, et terraforming-eksperiment eller bare et laboratorium for studier af solsystemet. Læs forskernes bud på, hvorfor vi skal til Mars.

9. nov 2021 15

Mars-beton og 3D-print bliver nøglen til at bygge på Mars

Den danske Mars-arkitekt hos BIG, Jakob Lange, peger på, at byggeri på planeten skal ske med sintring og 3D-print baseret på mineraler i undergrunden.

8. nov 2021

Giftigt støv og vakuum er en dræber for kolonister på Mars

Studier tyder på, at støvet på Mars er giftigt for mennesker, så det gælder om at lukke dragten – også for at dit blod ikke koger.

7. nov 2021 8

Mad dyrket på giftig Mars-jord: »Vi får brug for gode kokke«

‘Jorden’ på Mars er intet andet end knust sten med gift i, og Solens UVC-stråler svitser alt. Så mad dyrket på Mars skal ske i beskyttede drivhuse eller under jorden, viser forskning.

5. nov 2021 7