Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

Så knastør kan en produktion blive: Fra 90 til 1 procent luftfugtighed med højhygroskopisk rotor

Risikoen for fejl med hjemmelavede systemer fik medicinalfirmaet Xellia til at kontakte Munters, da de skulle opgradere renrum til at afveje antibiotika i. Løsningen blev så effektiv og driftsikker, at produktionen nu kører på selv de varmeste og vådeste dage.

Af TECH RELATIONS for Munters
Illustration: Jeppe Carlsen

Det ligner mest af alt noget fra en science fiction-film, når man kigger ind ad ruden til medicinalfirmaet Xellias renrum. Operatørerne er pakket ind fra top til tå og udstyret med maske, mens de afvejer og fylder frysetørret antibiotika på små hætteglas. Alle overflader skinner. Træder man ind i rummet, bliver man hurtigt meget tørstig. Derinde er luften nemlig ekstremt tør.

Den tørre luft er nødvendig, for når antibiotikaen er eksponeret, suger den væske til sig. Overstiger væskeindholdet 5 procent, kasseres stoffet. Det stiller store krav til produktionsklimaet, der i nogle af renrummene er kategoriseret som klasse A – den strengeste GMP-klasse. Antallet af partikler skal være på et absolut minimum, og den relative luftfugtighed skal være under 20 procent.

Det kræver et effektivt ventilationssystem, så da et af Xellias renrum skulle opdateres, kontaktede de Munters, der er markedsledende inden for luftbehandlingsløsninger.

»Vi har et afvejningsrum i en del af fabrikken, som blev bygget i 2004. Siden da er kravene til produktionsklimaet steget, og det var bygningen og anlægget ikke designet til, så vi måtte have et nyt affugtningssystem. Jeg ringede til Munters, som fik strikket den helt rigtige løsning sammen,« fortæller Lars Diedrichsen, der er ansvarlig for ventilationen hos Xellia.

Højhygroskopisk rotor opsuger fugt

Løsningen blev et såkaldt Munters Plus-system med forkøling, affugtning og efterkøling, som er monteret på etagen over renrummet. På en lun sommerdag er der måske en relativ luftfugtighed på 90 procent udenfor, men i renrummet kan luftfugtigheden nå helt ned på 1 procent.

For at opnå så lav en luftfugtighed, må luften igennem en hel del processer. Først ledes den gennem et luftfilter der fjerner partikler, hvorefter den når Munters luftbehandlingssystem. Her rammer den først en forkøleflade, som slår en stor del af fugten af.

Dernæst rammer den rotoren i Munters sorptionsaffugter, som tager den resterende del af fugten. Den fjerner vandet fra luften, da rotoren er belagt med et højhygroskopisk materiale, som opsuger vanddamp. Materialet kan sammenlignes med den kiselgel, som man finder i små poser i nye tasker, elektronik og lignende.

Når luften passerer gennem luftkanalerne i rotoren, opsuger tørremidlet fugten, og den tørre luft sendes ud på den anden side. Rotoren roterer videre ind i en regenereringszone, hvor den opvarmes, så den opsamlede fugt afgives og fjernes fra anlægget.

Når luften kommer ud på den anden side, er den ekstremt tør og meget varm. Derfor skal den igennem en efterkøler, som køler luften ned til den ønskede temperatur. Først derefter sendes den ned i renrummet.

»Munters’ system er så effektivt, at vi aldrig behøver lukke produktionen ned – selv ikke på meget varme og våde sommerdage. Tidligere kunne vi godt have produktionsstop på de vådeste dage, men nu er renrummet helt upåvirket af vejret udenfor,« siger Lars Diedrichsen.

Systemløsning fremfor hjemmestrikket løsning

Xellia valgte en af Munters’ komplette systemløsninger med affugter, forkøler og efterkøler, som blot skal kobles på ventilationssystemet.

Alternativt kunne de have indkøbt delene enkeltvist fra forskellige leverandører og selv sat dem sammen. Det havde muligvis været billigere i indkøb, men Xellia vil til enhver tid foretrække systemløsningen, fortæller Lars Diedrichsen.

»Mange ingeniører kan være fristede af selv at sætte et system sammen, men jeg mener, at risikoen er for stor. Over tid vil systemløsningen holde langt bedre, og så er det CE-mærket fra fabrikken, så man slipper for hovedpinen med at opnå mærkning til sit hjemmestrikkede system.«

Munters leverer både enkeltprodukter og systemløsninger, men mener selv, at systemløsningen er den mest fornuftige.

»Når vi laver en systemløsning, kan vi skræddersy den til den enkelte virksomhed baseret på deres specifikke krav til luftfugtighed og temperatur. Som indkøber kan man være sikker på, at det bare virker. Helt lavpraktisk er det desuden enklere at have én leverandør frem for mange. Så er der nemlig ingen tvivl om, hvor ansvaret ligger, hvis der opstår et problem,« siger Hans-Henrik Thomsen, Area Sales Manager hos Munters.

»Vi oplever i stigende grad, at såvel rådgivere som slutkunder foretrækker vore systemløsninger frem for tidligere tiders puslespils-løsninger. Det er ganske enkelt nemmere for alle, at man har én blackbox, som leverer den ønskede tilstand på luften.«

Det kræver til gengæld også stor tillid til leverandøren, mener Lars Diedrichsen.

»Med én leverandør lægger man alle sine æg i en kurv, men i de 12 år, jeg har arbejdet hos Xellia, har vi aldrig haft problemer. Det er altafgørende, at ventilationsanlæggene er driftsikre, når de har så stor betydning for produktionen,« siger han.