Rumfart

Galileo: Fortsat mystik om kuk i satellituret

Galileo er det eneste satellitnavigationsystem, der bruger præcise ure baseret på hydrogen-masere. Fejlene på satellitterne skyldes dog formodentligt ikke selve uret. ESA udsætter næste opsendelse af satellitter.

19. jan 2017 9

Sløj start for europæisk navigation: Galileos ure går i stykker

Atomurene på ESA's Galileo-system slår fejl. Det er et stort problem for det nyligt opstartede navigationssystem, der skal konkurrere med GPS.

18. jan 2017 6

Raketfolk om ny SpaceX-motor: Nu går Elon Musk ud på den tynde is

Raptor-motoren er et naturligt, men vovet skridt i den retning, SpaceX bevæger sig fra velafprøvede teknologier til at afsøge grænserne for det mulige, lyder det fra danske raketudviklere.

15. jan 2017 1

Med Raptor-motoren skal SpaceX løfte en enorm teknisk udfordring

Kernen i SpaceX’ fremtidsplaner er den såkaldte Raptor-­motor. Men at realisere den rummer teknologiske udfordringer, som både USA og USSR har givet op over for.

15. jan 2017 10

BAGGRUND: Er solstorme virkelig en trussel for samfundet?

Selv om Beredskabsstyrelsen nu medtager solstorme på listen over hændelser, som samfundet skal tage alvorligt, betyder det dog ikke, at risikoen for samfundsforstyrrelser af denne årsag er øget.

12. jan 2017 13

Spørg Scientariet: Hvordan kan astronauter fylde en flaske med vakuum?

En læser undrer sig over et stunt, hvor astronauter fyldte vakuum på en flaske i rummet. At fylde noget må da betyde, at der er volumen? John Leif Jørgensen fra DTU Space forklarer, hvad der skete.

8. jan 2017 11

SpaceX klar til nye opsendelser: Sådan undgår de eksplosioner i fremtiden

Søndag forsøger SpaceX igen med en ny raket, efter at rumfirmaet har løst mysteriet om den fatale eksplosion i september.

3. jan 2017 6

Dansk firma bag satellit til det colombianske flyvevåben

Det colombianske flyvevåben har indgået kontrakt med den danske virksomhed GomSpace om levering, opsendelse og drift af en satellit til overvågning af jordområder.

27. dec 2016 2

Hvis der er liv i rummet, hvordan ser det så ud?

Fra Spielbergs E.T. til de kloge aliens i ‘Arrival’ – fremmede rumvæsner besøger jævnligt vores klode, i hvert fald i ly af biografsalens mørke. Science fiction-filmene rejser spørgsmålet: Hvordan ser liv i rummet ud? Vi har spurgt en række rumforskere.

25. dec 2016 31

Se video og grafik af kandidaterne til Årets Ingeniørbedrift

Afstemningen er i fuld gang. Er du i tvivl om, hvad du skal stemme på, kan du blive lidt klogere her.

16. dec 2016