Rumfart

Spørg Scientariet: Hvad får man ud af at undersøge exomånerne?

En læser undrer sig over, hvordan astronomerne vil undersøge exoplaneternes måner, og hvor meget information, man kan hente. Det svarer fysiker fra Aarhus Universitet på.

22. apr 2017

Kina et skridt nærmere egen rumstation

Kina opsendte i går et ubemandet rumskib, der skal levere drivgas til et midlertidigt testcenter i kredsløb om Jorden. Lykkes missionen, vil Kina påbegynde arbejdet på en ny rumstation, som skal være klar i 2022.

21. apr 2017

ESA: Behov for global indsats mod rumskrot

Kæmpe satellitnetværk øger risikoen for kollisioner med rumskrot. Vi er nødt til at tage problemet alvorligt, viser ny rapport.

19. apr 2017 20

Forsker: Genredigering kan designe fremtidens perfekte astronauter

Drømmen om kolonisering af det ydre rum kan blive virkelighed, hvis menneskekroppen kan klare høje doser af radioaktiv stråling, mener amerikansk forsker, der sågar har en 500-års plan for afkolonisering af Jorden.

18. apr 2017 5

Lego hylder fem Nasa-kvinder – med heltefigurer i plast

Den danske legetøjsgigant har besluttet at fremstille en håndfuld minifigurer, der forestiller bemærkelsesværdige kvinder inden for amerikansk rumfart. Husk bare, at kvinder også kan have mænd som rollemodeller, siger kvindelig dansk astrofysiker.

17. apr 2017 12

Spørg Scientariet: Er der ’solstorme’ på himlens stjerner?

En læser vil gerne vide, om også stjernerne har udbrud. Det svarer lektor på Aarhus Universitet på.

16. apr 2017 7

Solenergi lagret i månestøv skal give astronauter varme og strøm

Hvis kommende måneboere kan klare sig gennem de op til -170 grader kolde månenætter uden atomkraft, bliver missionerne både billigere og lettere. ESA tester nu muligheden for en bæredygtig lunartermisk løsning.

4. apr 2017 1

SpaceX skriver (atter) rumfartshistorie – denne gang med genbrugsraket

Elon Musk kalder det en milepæl for rumfarten, fordi det åbner for, at prisen for at udforske og udnytte rummet falder markant.

31. mar 2017 17

SpaceX er klar til at skrive rumfartshistorie i nat – kig selv med

Elon Musks rumfartsselskab vil forsøge at sende en genbrugt Falcon 9-raket i kredsløb om Jorden. Hvis det lykkes, er det første gang, at en central del af en løfteraket genbruges på den måde.

30. mar 2017 11

Nasa vil træne astronauter med virtual reality

VR-teknologi skal hjælpe træningen af ISS’ astronauter. Sideløbende arbejdes der på en mere simpel variant, der bliver frigivet til offentligheden, som måske vil inspirere unge astronautspirer.

28. mar 2017