Rumfart

GRAFIK: Kan du klare astronaut-kandidaternes test?

Basale færdigheder som sprogkundskaber, matematiske evner, hukommelse og koncentrationsevne bliver gennemtestet hos astronautkandidaterne hos ESA, fremgår det af ny bog om Andreas Mogensen.

26. aug 2016 1

Astro-Andreas om rumtur: 'Jeg tager aldrig i rummet igen uden en god bog'

I ny bog om Andreas Mogensens tur til rummet fortæller den danske astronaut blandt andet om det første møde med vægtløshed og den lange tur i Sojuz-fartøjet. Vi bringer historien om ankomsten til rumstationen.

26. aug 2016

Roskosmos vil have nyt rumskib til at fragte gods til ISS

Rejserne til ISS med blandt andet mad, luft og brændstof skal foretages af et nyt og større rumfartøj end Progress, så fragtturene til den internationale rumfartsstation kan nedsættes til tre årlige afgange.

24. aug 2016

Juno nærmer sig atter Jupiter - nu med alle instrumenter tændt

Efter en svingtur langt væk fra Jupiter vil Nasa's Juno-satellit igen komme tæt på kæmpeplaneten 27. august. Forskerne venter i spænding på de første målinger af det barske miljø, som uundgåeligt vil deformere satellitten.

23. aug 2016 4

Plasmabomber skal forbedre rækkevidden for radiosignaler

US Air Force vil gøre radiokommunikation over lange afstande bedre gennem at detonere en sky af små satellitter i ionosfæren.

14. aug 2016 4

To år efter fatalt styrt: Virgin er med i rumkapløbet

Virgin Galactic er nu klar med sit nye rumskib SpaceShipTwo Unity og har fået grønt lys til at udføre de endelige tests, inden turister skal sendes i rummet.

8. aug 2016

Spørg Scientariet: Bliver hele universet på et tidspunkt til et sort hul?

En læser funderer over, hvorvidt sorte huller med tiden vil opsluge hinanden, så hele universet på et tidspunkt er et stort, sort hul. Det svarer professor fra Aarhus Universitet på.

7. aug 2016 10

Raket-Thomas tog en svær beslutning: “Vidste godt, at Nexø ikke ville flyve perfekt”

Missionsleder Thomas Pedersen frygtede, at en abort af den danske raketopsendelse ville være katastrofal for CS. Derfor gav han grønt lys trods problemer med raketten.

1. aug 2016 15

Apollo-astronauter har stærkt øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme

Et studie af de astronauter, der deltog i Apollomissionerne, har vist, at en tur til Månen giver langt større risiko for at dø af hjertekarsygdomme. Vigtig viden for kommende missioner, mener forskerne bag.

29. jul 2016 10

Ny forklaring fra raketbyggerne: Vi blev ramt af ventilfejl

Ingeniøren En svigtende ventil gjorde, at forholdet mellem ilt og alkohol endte med at blive forkert, så Nexø-raketten i lørdags kun nåede op i 1.500 meters højde. Det skriver Thomas Pedersen i Copenhagen Suborbitals blog. Læs også, hvorfor fejlen gør, at der ikke bliver flere opsendelser i år.

28. jul 2016