Sponseret indhold

Praktikantens program æder 100 binære filer i sekundet

»Et væsentligt skridt på vejen mod et mere datadrevet udviklingsarbejde,« kalder Peter Gravesen, det program, som praktikanten, Jacob Rubæk, skrev i sin praktiktid hos aktuator-virksomheden LINAK®.

Af TECH RELATIONS for LINAK A/S
Senior Program Manager i R&D Technology, Peter Gravesen, stod overfor en lang række tests, som ville resultere i store mængder data og masser af arbejde. Han spurgte derfor praktikanten, Jacob Rubæk, om hjælp til at skrive et program, der kunne løse udfordringen. Illustration: Frank Ulstrup

Med en lang række teststande, der hver især producerer 600 tal i sekundet, er det ikke just data, man mangler hos den sønderjyske aktuator-virksomhed LINAK.
Faktisk har man så mange data, at det tidligere kunne tage oceaner af tid at få dem eksporteret til et Excel-ark og dermed gjort brugbare.

»LINAK sigter konstant efter et mere datadrevet udviklingsarbejde og ”CATMAN2Excel” er et skridt i den rigtige retning,« siger Senior Program Manager i R&D Technology, Peter Gravesen. Illustration: Frank Ulstrup

Men det var kun indtil den dag, hvor praktikant Jacob Rubæk faldt i snak med Senior Program Manager i R&D Technology Peter Gravesen:

»Vi skulle begge to gennemføre en række tests, som vi vidste ville resultere i store mængder data og masser af arbejde. Så jeg spurgte Jacob, om han kunne tænke sig at skrive et program, der kunne tage de meget store binære filer og ekstrahere alle væsentlige måledata til et let læseligt Excel-format. Det var han frisk på,« siger Peter Gravesen og tilføjer, at analysen af testdata dermed blev langt mere effektiv:

»I den forbindelse ser jeg faktisk hans program som én af mange trædesten på vejen mod et mere datadrevet udviklingsarbejde,« lyder det.

CATMAN2Excel

I dag er Jacob Rubæk atter tilbage på maskiningeniørstudiet i Aarhus. Men det halve år som LINAK-praktikant i segmentet MEDLINE®, der producerer aktuatorer til f.eks. hospitalssenge, står stadig i klar erindring.

Ikke mindst den afsluttende udfordring med talknuser-programmet, der har fået det meget ingeniør-agtige navn 'CATMAN2Excel':

»Jamen det er jo fedt, at man i sin praktiktid får lov til at lave noget, der rent faktisk gør en forskel. På sigt tror jeg, det vil styrke forståelsen af, hvad der sker i en aktuator under dens levetid, og dermed også være en hjælp i udviklingen af nye produkter,« siger han.

Startede med en bremse

Efter at have skrevet den LINAK-specifikke del af programmet ”CATMAN2Excel”, er 23-årige Jacob Rubæk nu tilbage på 6. semester af maskiningeniørstudiet i Aarhus. Illustration: LINAK

Jacob Rubæk fortæller, at det var aktuatoren med modelnavnet LA28, der var den direkte årsag til, at han pludselig sad og skrev programkode i MATLAB:

»En kunde havde haft problemer med, at den indbyggede bremse skabte vibrationer, som harmonerede med applikationens egen frekvens. Det resulterede i en uheldig resonans, som vi var nødt til at se nærmere på.«

Konkret endte man med at udskifte den mekaniske bremse med en anden type, hvorefter resonansproblemerne forsvandt. Tilbage stod selve testdelen, som LINAK har ry for at gøre rigtig meget ud af:

»LINAK levetidstester selvfølgelig alle nye aktuator-modeller, før de rammer markedet. Og når man skifter en så vital del som bremsen, skal hele aktuatoren testes igen,« siger Jacob Rubæk og peger på, at det primært er strømforbrug, hastighed og bremseevne, man fokuserer på.

Her er det interessante, hvordan de nævnte parametre forandrer sig over aktuatorens levetid – en levetid, der er på mindst 10.000 cykler.

LINAKs aktuator med temperatursensorer. Illustration: Frank Ulstrup

En streg i sandet

Da testen skal være så virkelighedstro som muligt, og aktuatoren derfor ikke må blive for varm, kører den kun 20 procent af tiden. Det betyder, at en komplet levetidstest kan tage helt op til tre måneder at gennemføre.

»Læg dertil, at man konstant måler på de tre parametre med en frekvens på 20 Hz. Det bliver til rigtig, rigtig mange binære data, som det altså tidligere tog lang tid at behandle, fordi de mere eller mindre manuelt skulle indsættes i et Excel-ark.«

Det var udsigten til det lidet spændende indtastningsarbejde, der fik Senior Program Manageren og praktikanten til at trække en streg i sandet:

»Jeg fandt et stykke MATLAB-kode, som jeg vidste kunne bruges sammen med vores eksisterende CATMAN-testsystem. Og så gik Jacob ellers i gang med at skrive den LINAK-specifikke del af programmet,« forklarer Peter Gravesen:

»Resultatet er, at vi i dag kan fodre hans program med data for de 10.000 cykler, og fem-ti minutter senere er det så konverteret til et Excel-dokument med grafer og det hele. Jeg synes, det er supergodt gået af en praktikant, som på det tidspunkt bare havde været i virksomheden i nogle måneder,« lyder det.

Masser af ansvar – masser af frihed

Som vestjyde er Jacob Rubæk ikke så glad for alt for store ord, når det gælder hans egne bedrifter. Men LINAK som global virksomhed - og som praktiksted for masser af studerende - roser han gerne:

»Jeg har studiekammerater, der har været i praktik hos LINAK, og som også har været rigtig glade for det. Det var i høj grad dem, der overbeviste mig om, at det var et sted for mig, og det er jeg glad for. LINAK var lynhurtig til at svare på min ansøgning, og derfra gik det bare derudad med masser af frihed og masser af ansvar,« siger han og fortsætter:

»Som så mange andre har jeg også måttet erkende, at en aktuator er en meget mere kompleks størrelse, end man går rundt og forestiller sig. Det er måske ikke så svært at fremstille et apparat, der kan forvandle en cirkulær bevægelse til en lineær. Men stiller du hundredvis af performancekrav til maskinen, og skal du samtidig være verdens bedste til at producere den, bliver det meget hurtigt meget svært. Og det er det også, selvom du nu har et program, der hjælper dig med at skabe overskuelighed i dine testdata,« smiler Jacob Rubæk.

Læs mere om muligheder for praktik hos LINAK her.