Sponseret indhold

Pensionistlisten: Ældre ingeniører skaber stadig værdi på arbejdsmarkedet

Ældre ingeniører skal værdsættes og have fleksible forhold på arbejdspladserne. De kan fylde en del af de tomme arbejdspladser i faget, siger Pensionistlisten.

Af TECH RELATIONS for Pensionistlisten

De ældre medlemmer er værdifulde for IDA, for virksomhederne og for det danske samfund. Derfor skal vi lære at værdsætte dem.

Sådan lyder parolen fra Pensionistlisten, der sidder i IDAs repræsentantskab med fem medlemmer og har en plads i Hovedbestyrelsen.

»Der er mange steder, vi kan træde til. Mange virksomheder mangler arbejdskraft, og det offentlige kan også bruge flere hænder. Med lidt mere fleksible rammer kan ældre ingeniører være til stor glæde og gavn,« siger Sieghard Sørensen, suppleant i repræsentantskabet og formand for det fagtekniske selskab IDA Mechanical.

Pensionistlisten har gennem en del år arbejdet for at forbedre vilkårene for dem, der er på vej ud af arbejdsmarkedet eller er gået på pension. I denne gruppe er der et stort behov for at trække sig delvist tilbage, lyder meldingen.

»Mange steder er der et fast alderskrav for, hvornår man går på pension eller holder op med at arbejde. Vi vil godt bestemme selv, så det passer til vores livssituation,« siger Sieghard Sørensen og foreslår forskellige overgangsordninger, hvor man arbejder på deltid, i vikariater eller projektansættelser.

»Der er jo mangel på arbejdskraft, og man ser mange projekter, hvor erfarne ingeniører kunne bidrage med deres specifikke faglige erfaringer,« siger han.

Desuden mener Sieghard Sørensen, at ældre ingeniører kan bidrage med noget, de unge måske ikke er så gode til.

»Med alderen får man et overblik og en teknologiforståelse, som kan supplere de unge ingeniørers viden,« siger han og tilføjer: »Mange af os kan også kombinere teknologien med humaniora, og det er helt centralt i faget.«

Selv oplevede Sieghard Sørensen ‘den usynlige mur’ på det danske arbejdsmarked, da han blev ledig midt i 50-års alderen. Selvom hans kompetencer og CV var i orden, kunne hverken han eller headhunterne få en fod i døren på de arbejdspladser, der havde ledige jobs. Det oplevede han som en hård periode.

Lidt af et samfundsproblem

»Heldigvis fik jeg job i en lokal virksomhed til sidst, hvor jeg kunne arbejde helt indtil jeg gik på pension. Men jeg må sige, at det går ud over ens selvtillid. Man føler sig mindre værd,« siger Sieghard Sørensen, der betegner det som lidt af et samfundsproblem, at vi ikke kan værdsætte de ældres erfaringer og arbejdskraft.

Også i IDA har pensionisterne noget at komme med.

»Vi er aktive både i regionerne og de fagtekniske selskaber, for de unge har jo en travl hverdag med børn, stress og karriere. Derfor kan vi bidrage til at holde foreningen kørende. Det vil vi også gerne,« siger Sieghard Sørensen.

Disse arrangementer og netværk deltager han selv i, og han får meget ud af det.

»Den standsmæssige stolthed går jo ikke i stå, når man bliver pensionist. Jeg plejer mit netværk og holder mig orienteret om, hvordan det går mine gamle kolleger og på min gamle arbejdsplads. Det har jeg stor glæde af,« siger Sieghard Sørensen.