Sponseret indhold

PC-løsning reducerer scantider fra 5 millisekunder til 250 mikrosekunder på transportmaskine

På under ét sekund samler SVM Automatiks transportmaskine ti glascontainere op og afleverer dem i en konstant kørende inspektionsmaskine. Hastigheden er opnået takket være Beckhoffs kraftfulde servomotorer og PC-baserede controllerløsning.

Af TECH RELATIONS for Beckhoff
En ændring i processen med at sterilisere glas til medicinalindustrien ét sted, skabte behov for en ny industriel process et andet sted. Dette medførte udvikling af en lynhurtig transportmaskine med robotarme, der kan udføre 11 forskellige bevægelser per sekund. Illustration: Beckhoff

NESTOR er navnet på SVM Automatiks transportmaskine til medicinalindustrien, og den er et studie i hastighed og præcision.

Maskinens mange robotarme samler hundredvis af glascontainere op i minuttet og placerer dem i en inspektionsmaskine, som scanner glassene for partikler og urenheder. Derefter samler robotarmene glascontainerne op igen og placerer dem i de hvide plastikkasser, som de ankom i.

Inspektionsmaskinen kan inspicere 660 glascontainere i minuttet, og SVM Automatiks transportmaskine matcher hastigheden og fører emnerne ind og ud af inspektionsmaskinen 100 procent synkroniseret.

»Det vanskelige ved at udvikle maskinen var, at inspektionsmaskinens transportsystem kører kontinuerligt lynhurtigt og samtidig kan stoppe og starte ultra kortvarigt (ca. 70 ms). For at transportmaskinen – som slave – kan matche den dynamik, er der brug for ekstremt hurtige servosystemer og processorer,« fortæller Jens Schou Christensen, der er head of product management ved SVM Automatik A/S.

Opfylder nyt markedsbehov

SVM Automatik fik ideen til at udvikle maskinen, da der opstod et nyt behov på markedet. Før i tiden foregik sterilisering af glascontainere hos medicinalvirksomhederne, men den proces blev rykket frem i kæden til glasproducenterne, som nu selv steriliserer glassene og sender dem videre i plastikkasser, hvor de står side om side.

Pludselig fik medicinalvirksomhederne brug for maskiner, som kunne løfte glassene op af kasserne og aflevere dem i inspektionsmaskiner, og der er her, SVM Automatik kommer ind i billedet.
Silkeborgvirksomheden ville udvikle en løsning med uhørt korte scantider og høj præcision, så derfor kontaktede de virksomheden Beckhoff, der udvikler kraftige servomotorer og controllerløsninger.

PC-baseret controller med flere kræfter

Beckhoff adskiller sig fra andre automationsvirksomheder ved at udvikle systemer baseret på PC-teknologi. I stedet for at arbejde med dedikerede PLC’er, installerer Beckhoff sin egen automationssoftware TwinCAT på en industri-PC, så den laves om til en realtime controller.

»Hardwareudviklingen går meget hurtigere på PC-markedet, end den gør på PLC-markedet, så ved at omdanne en PC til controller kan vi få langt større processorkraft end ved at benytte en dedikeret PLC,« forklarer Michael Nielsen, der er direktør i Beckhoff.

Beckhoffs controller er så kraftig, at al styring af transportmaskinen kan samles ét sted, så ingeniører ikke skal programmere på forskellige platforme. Det betyder, at styringen af de servomotorer, der kontrollerer robotarmene, foregår lidt anderledes end normalt.

»Normalt styres servomotorer med dedikeret hardware, men fordi vi har så meget kraft i vores PC-baserede controller, kan vi styre servomotorerne med en softwareregulator. Det betyder, at man kan regulere maskinen ’on the fly’ og spare en masse tid,« siger Michael Nielsen.

Ultrakorte scantider

For SVM Automatik har Beckhoffs løsning betydet en markant reduktion af scantider, hvilket også er nødvendigt, hvis transportmaskinen skal kunne hamle op med inspektionsmaskinens tempo.

»Før i tiden var det normalt med scantider på minimum 5 millisekunder på den slags maskiner, men vi har reduceret scantiderne til 250 mikrosekunder, så maskinen er blandt de hurtigste på markedet,« siger Jens Schou Christensen.

De korte scantider gør transportmaskinens robotarme i stand til at udføre 11 forskellige bevægelser per sekund. En hastighed, der gør det muligt at synkronisere med inspektionsmaskinen.

»Det betyder, at vi ikke behøver lægge et fordyrende mellemmodul ind i maskinen for at kunne aflevere glascontainerne kontinuerligt, ligesom mange af vores konkurrenter har været nødt til,« forklarer Jens Schou Christensen.

Udviklingen af transportmaskinen er sket i tæt samarbejde mellem SVM Automatik og Beckhoff, og samarbejdet har fungeret upåklageligt, siger Jens Schou Christensen.