Fri adgang til 400.000 sider teknologihistorie
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Nu kan alle og enhver bladre i 400.000 sider teknologi- og samfundshistorie, som rummes i de alle væsentligste ingeniørtidsskrifter og andre naturvidenskabelige og tekniske tidsskrifter, der er udkommet i årene 1822 til og med 2006. Arkivet rummer desuden i nogle af de væsentligste teknisk relevante bøger, herunder to udgaver af 'Opfindelsernes Bog', samt biografiske oplysninger om over 20.000 ingeniører. Disse sider udgør tilsammen ’ingeniørernes danmarkshistorie’. Du kan her finde oplysninger om de fleste større infrastrukturprojekter - såsom broer, havne, skibe, jernbaner, elværker, veje, kloakanlæg, kanaler, landvindinger, fabriksanlæg og f.eks. kulturbygninger. Desuden kan du f.eks. søge på person- og stednavne og følge den teknologiske udvikling og debatten herom i takt med samfundsudviklingen i denne interessante periode af Danmarkshistorien.
Fantastisk materiale
Teknologihistorikeren Jan Pedersen fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet siger om projektet: »jeg må sige jeg er vildt imponeret ... Kvaliteten af gengivelsen af materialet er fremragende: Tydeligt og harmonisk billede; mulighed for at søge inden for resultatet; mulighed for at konvertere resultatet til PDF. Det er et fantastisk materiale I har gjort tilgængeligt med dette initiativ, og jeg håber meget, de senere faser også går igennem.«
Sådan skrev ingeniørerne danmarkshistorie
Vi prøvekørte Danmarks første automobil i 1896. I 1900 var dagens sensation 'telegrafering uden tråd' og i 1906 kæmpede vi for at få indført metersystemet, osv. osv. ...
Illustration: Første bil.
Du finder smagsprøver på interessante historier fra de gamle blade i Tidsmaskinen.
Ingeniørbladenes historie
Ingeniørverdenens bladudgivelser var i mange år en dramatisk affære, der bidrog sit til at gøre adskillige redaktører gråhårede i utide og adskillige advokater velhavende. Artiklen Ingeniørblade i krig og fred 1892 til 1975 fortæller vore mange blades historie fra begyndelsen og indtil det nuværende Ingeniøren blev dannet.
Illustration: Ingeniøren.
Sådan gjorde vi
Læs historien om digitaliseringen af ingeniørernes danmarkshistorie indtil nu.
Illustration: Ingeniøren.
Fandt du, hvad du søgte?
Du har også fri adgang til DTU Biblioteks store teknikhistoriske bogsamling og desuden DTUs samling af historiske fotos.
Illustration: DTU Bibliotek.
Foruden de mange ingeniører, der har støttet projektet, er det sponseret af følgende organisationer, fonde og firmaer:
Illustration: Ingeniørforeningen IDA.
Illustration: Videnformidling Logo.
Illustration: Hitek Logo.
Illustration: Louis-Hansen Fond.
Illustration: Otto Mønsted.
Illustration: Ramboll.
Illustration: Ellehammer Fonden .
Illustration: Martha og Paul Kerrn-Jespersen Fonden.
Illustration: Cowi fonden.
