Sponseret indhold

Nyuddannet ingeniør gik ledervejen i Søværnet: Har ansvaret for våbensystemerne på Niels Juel

Når fregatten er under angreb og elektronikken om bord er ramt, er der brug for kølighed, snarrådighed og lederevner. Elektronikofficer Morten Eriksen fører an i den interne kamp på NIELS JUEL.

Af TECH RELATIONS for Søværnet
Illustration: Jeppe Carlsen

På knap tre år er Morten Eriksen gået fra et almindeligt ingeniørjob til premierløjtnant i Søværnet med ansvar for alt det højteknologiske udstyr på en af Danmarks ypperste krigsskibe. Hvis det lyder som et spændende job, skal man overveje at søge ind på uddannelsen våben- og elektronikteknisk officer i Søværnet. Det gjorde i Morten Eriksen i 2017, og nu er han premierløjtnant og elektronikofficer på fregatten NIELS JUEL.

Vi møder ham på Flådestation Korsør, hvor Niels Juel, den tredje og nyeste i IVER HUITFELDT-klassen, ligger i havn. Cirka 5.000 kilometer derfra er broderskibet IVER HUITFELDT på mission for at yde beskyttelse til skibene i Hormuzstrædet ud for Iran. Snart kan det være Morten Eriksens tur til at drage på international mission. Som besætningsmedlem på Niels Juel er man nemlig altid klar til at stævne ud med kort varsel, og det er en noget anderledes livsstil end den, han havde, da han besluttede sig for at søge ind på uddannelsen i 2017.

”Jeg havde arbejdet et par år som ingeniør, da jeg så en reklame for uddannelsen. Jeg har altid haft en eventyrlyst og en drøm om at komme ud at sejle og opleve verden, og da det gik op for mig, at jeg kunne kombinere det med min interessere for elektronik og tilmed blive betalt for det, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle søge ind,” fortæller han.

Leder den interne kamp

Morten Eriksen gør honnør for flaget, inden han går om bord på NIELS JUEL for at vise rundt på fregatten. Vi kommer forbi hans private lukaf, hvor alle hylder er beklædt med net, så indholdet ikke flyver om ørerne på ham, når bølgerne går højt. Kigger inden for i O-rummet, hvor de taktiske beslutninger bliver taget, når skibet er i kamp, og går videre til ”VEC’en” (VEC står for våben- og elektronik centralen), hvor elektronikofficeren holder til, når der er meldt klart skib.

Selvom officeren kun har et par sejladser på CV’et, kender han skibet som sin egen bukselomme. Det er han nødt til, for som elektronikofficer har han ansvaret for samtlige af fregattens elektroniske systemer. Radarer, sensorer, computere. Hans opgave er at vinde den interne kamp, fortæller han. Mens de taktiske officerer tager sig af det, der foregår uden for skibet, er det elektronikofficerens ansvar at have det fulde overblik over skibets elektroniske systemer under øvelser og i kampsituationer.

På øvelser er han blevet sat i situationer, hvor et fjendtligt missil er sprængt i stykker, og fragmenter af missilet har skadet nogle af skibets elektroniske systemer. Morten Eriksen står på sin post i VEC’en, hvor han skal forsøge at danne sig et overblik over skaderne. Foran ham sidder to sergenter, som har kontakt til reparationsholdene, der er klar til at rykke ud på Eriksens kommando.

Iført brandsikre klæder og med O-rummet og sergenterne i ørerne, er det elektronikofficerens opgave at prioritere og uddelegere. Hvilke af de beskadigede systemer er mest kritiske i situationen, og hvor skal reparationsholdene sendes hen?

”Man bliver bombarderet med information fra forskellige sider, og det gælder om at holde hovedet koldt. Det er et kæmpe ansvar, og det var en smule skræmmende til at begynde med, men det er også enormt spændende. Man får afprøvet ens lederevner, og hvordan man agerer under pres,” fortæller Morten Eriksen

Tæt sammenhold på fregatten

Livet til søs kan være hårdt, fortæller den unge officer, for man er væk fra sin familie i flere uger af gangen. Til gengæld er der et unikt fællesskab på fregatten.

”Vi holder tæt sammen i Søværnet, og jeg fornemmer, at vi taler mere sammen på tværs af rang i Søværnet, end man gør i andre grene af Forsvaret. Der er en dyb respekt for, at alle har et vigtigt job. Hvis man har lederambitioner, interesserer sig for højteknologisk udstyr og trives med en dynamisk hverdag, hvor man aldrig helt ved, hvornår den næste mission er, er det et fantastisk job,” siger han.