Seneste nyheder

Ugens debat: Kampen om den grønne strøm

Ingeniøren fortalte i sidste uge, hvordan satsningen på Power-to-X kan komme til at mangle grøn strøm. Den melding trak mange kommentarer på ing.dk – og forslag til alternativer.

6. mar 2021

Eske Willerslev: Det er uvidenskabeligt ikke at tro på højere kræfter

Et liv med indianere og pelsjægere har bragt den danske dna-forsker Eske Willerslev så tæt på døden, at han i dag tror på højere kræfter.

6. mar 2021 12

Gammel vulkan giver ny viden: Overraskende data fra Solnedgangskrateret

6. mar 2021 6

Miniature-mikrofoner afslører hemmeligheden bag flagermusens effektive jagt

En mikroskopisk computer med flere sensorer, som vejer blot 2,5 gram, har sat forskere ved Aarhus Universitet i stand til forklare, hvordan flagermus kan jage insekter udelukkende med ekkolyde.

6. mar 2021

Første gang i Europa: Styrer firbenet robot over 5G

Når mobile robotter kan styres over mobilnetværk, udvides robotternes frihedsgrader markant – især udendørs. På Fyn har man netop testet en inspektion af hegn med en robot styret på afstand over 5G.

5. mar 2021 5

FN-rapport: Husholdninger står for størstedelen af verdens madspild

I 2019 gik 931 millioner tons mad til spilde, viser en ny rapport fra FN.

5. mar 2021 4

Hvorfor er is glat?

Ny forskning viser, at vandmolekyler tumler rundt på overfladen af is. Det gør op med gamle forklaringer om, hvorfor is er glat.

5. mar 2021 1

Ny aftale: CO2-krav til nybyggeri fra 2023

Fra 2023 må større nybyggeri ikke udlede mere end 12 kg CO2/m2/år set over 50 års levetid. Det er ét af de centrale punkter i en ny politisk aftale om bæredygtigt byggeri

5. mar 2021 5

PODCAST: Nye stemmeassistenter skal være kønsneutrale

I ugens udgave af Transformator kan du høre Accentures bud på en digital stemme, der hverken er mandlig eller kvindelig. Vi går også bag om det udspekulerede Solarwinds-hackerangreb.

5. mar 2021

Webinar: Transportministeren diskuterer elbiler og cykler med Ingeniørens læsere

Hvordan skal regeringen indfri sin ambition om 800.000 elbiler på vejene i 2030? Det kan du blive klogere på i dette webinar, hvor transportminister Benny Engelbrecht (S) stiller op til diskussion med IDAs medlemmer og Ingeniørens læsere.

5. mar 2021 9

Brevlåsning var fortidens svar på kvantekryptering

Foldeteknikker sikrede brevhemmeligheden for flere hundrede år siden. Med røntgenmikro­tomografi er det nu ­lykkedes at læse mange gamle uåbnede breve.

5. mar 2021

50 år gamle tog på Piccadilly Line går på pension - her er de nye

Regenerativ bremsning, LED-belysning og en generel forbedret energistyring kræver 20 procent mindre energi i de nye tog.

5. mar 2021 3

Sådan gennemhullede ukendte hackere Danmarks it-sikkerhed med spredehagl

Version2 I stilhed fik en sofistikeret hackergruppe adgang til centrale systemer hos alt fra dansk forsyning til finansverdenen. Uden at det var meningen.

5. mar 2021

Træproduktionen i statsskove er både lovstridig og naturskadelig

I statens Natura 2000- skove er træhugst en del af bevaringsplanerne, selvom hugst er den primære årsag til, at bio­diversiteten i danske skove er presset.

5. mar 2021 37

Bagsiden: Binær volapyk hos DR

5. mar 2021 6

Leder: Teknologisk klimafiks kræver klar strategi nu

5. mar 2021 24

Bagsidelæserne opklarer: Tangen kan bruges til lidt af hvert

En læser havde fundet en tang på et loppemarked, som ser ud til at kunne holde mange slags småting.

5. mar 2021

Her er historien om dansk bilproduktion i det 20. århundrede

Ny bog viser hele vejen fra den første danske bil, til den sidste samlefabrik lukkede i 1974. Nedenunder gemmer der sig en masse spændende og sjove historier om biler og mennesker.

4. mar 2021

Forskere finder kilden til solstorme

Forskningsresultater indikerer, at de stærkt ladede partikler i en solstorm stammer fra plasma, der er blevet holdt nede i Solens atmosfære af stærke magnetfelter.

4. mar 2021

To jokere gør det ekstra drilsk at modellere covid-19-epidemien

Sæsonvariationer og vaccinernes effektivitet over for nye varianter komplicerer de matematiske beregninger i den danske coronamodel og vurderinger af alternative åbningsscenarier, fortæller lektor Lasse Engbo Christiansen i dette interview.

4. mar 2021

Google lover at stoppe individuel bruger-tracking på nettet

Version2 Google lover at stoppe individuel tracking af sine brugere, når cookies er udfaset. I stedet vil man bygge et nyt system baseret på maskinlæring, som tracker grupper.

4. mar 2021

Forskere: Brugte mundbind kan anvendes i veje og fortove

På en tosporet vej kan der genanvendes tre millioner mundbind per kilometer, viser et nyt forskningsprojekt.

4. mar 2021 9

Henrik Fisker troede på solidstate-batterier - nu har han droppet dem

Først var solidstate-batterier det som skulle gøre elbilerne fra Fisker inc. til noget helt specielt, men nu bliver det traditionelle lithiumion i stedet for. Andre producenter tror stadig på teknologien, men først om mange år.

4. mar 2021

Næste generation covid-vacciner på vej: »Vi er i krig, så vi er nødt til at geare op«

Virus skal ikke nødvendigvis fanges af én vaccine, men omringes af flere. Forskere verden over arbejder i seks forskellige retninger for at holde smitten nede på den lange bane.

4. mar 2021

BEC og Cowi i gigant-hack: »Vi er heldige, at vi ikke var det direkte mål«

Version2 Angrebet har ramt bredere end først antaget. Ifølge sikkerhedseksperter skal vi skal prise os lykkelige for, at danske virksomheder tilsyneladende ikke har været det primære mål.

4. mar 2021

Ressourcekrig i Hovedstadsområdet: Nye øer skal kappes om jord og sand

Lynetteholm vil bruge store dele af regionens sand og grus. Og dertil kan der opstå jord-priskrig med projektet Holmene.

4. mar 2021 21

Opdateret: Starship fløj, manøvrerede, landede - og eksploderede

Det så ud til at tredje gang skulle være lykkens gang for SpaceX, der landede Starship SN10 i et stykke. Men så eksploderede fartøjet. Ligesom forgængerne SN8 og SN9 fløj den til lidt over 10 kilometer og udførte en række manøvrer.

4. mar 2021 67

Sensorer optimerer solcellers elproduktion

Det begyndte som en hobby for Giorgio Demurtas at udvikle styringselektronik til solpaneler. Nu er der for alvor gang i salget.

3. mar 2021

Første benzinbil godkendt til metanol

Første testbil til kørsel med 85 procent metanol er netop blevet synet. Andre kan komme til blot ved justering af softwaren.

3. mar 2021 15

Fra løsning til problembarn: Er tiden løbet fra affaldsforbrænding?

Der vil stadig være behov for forbrændingsanlæg i fremtidens affaldssystem. Men udviklingen i affaldets sammensætning dikterer, at der ikke længere er det samme behov for anlæggene, fortæller DTU-professor.

3. mar 2021 4