Seneste nyheder

Dyk ned i kvantefysikkens fødsel ...og hvorfor Einstein og Bohr altid kørte for langt

En national fejring markerer i år 100-året for indvielsen af Niels Bohr Institutet og for Niels Bohrs nobelpris i fysik.

23. jan 2022 1

Videnskabens Top-5 gennem 18 år: Dansk forskning rydder forsiden

Forhistorisk klima, astrofysik, evolutionsgenetik, rumteknologi og kvanteteknologi er nogle af de områder, hvor danske forskere gør sig ekstra godt gældende internationalt.

23. jan 2022 1

Fagfolk: Stigende andel af effektomformere udfordrer stabiliteten af elnettet

GridTech Effektomformere genererer uønskede strømme ved mange forskellige frekvenser, som påvirker og interagerer med det omkringliggende elsystem, lyder det fra fagfolk på området.

For abonnenter på gridtech.
22. jan 2022

1896: Feltingeniøren skal mestre pælebroer og bukkebroer

I krigstid må en nødbro kunne konstrueres hurtigt og med primitive hjælpemidler, og premierløjtnant i Ingeniørkorpset Ax. G. V. Petersen forklarede ved et foredrag i Ingeniørforeningen bl.a. forskellen på den franske og den amerikanske bukkebro.

22. jan 2022

Giftgas og a-bomber førte til grundforskningens syndefald

Grundforskningen vil altid være, og har aldrig været uskyldsren, lyder det fra historiker på Niels Bohr Institutet, der hjælper os gennem fortællingen om grundforskningens tumultariske liv gennem tiderne.

22. jan 2022 1

Med Ramskov gennem videnskaben: Sådan fik al vores viden et sikkert fundament

Naturvidenskaben er under konstant forandring. Gamle forklaringer erstattes af nye og mere korrekte – men der er trods alt noget, som er sikkert og vist, fortæller videnskabsredaktør Jens Ramskov i dette opkog af en tidligere artikelrække med navnet: Sikkert og vist.

21. jan 2022 22

Sundhedsdatastyrelsen dumper på basal it-sikkerhed: »Det er ikke raketvidenskab«

Version2 Rigsrevisionen retter kritik mod Sundhedsdatastyrelsen for ikke at overholde de tekniske minimumskrav til it-sikkerhed. Kritikken tager styrelsen til sig, siger vicedirektøren.

21. jan 2022

PODCAST: Sådan laver du din egen kunstige stemme

Vil tekst-til-tale-modeller gøre podcast-værten overflødig – og kan gæsterne også bare erstattes med en computergeneret stemme? Det er fagre nye verden i ugens Transformator.

21. jan 2022

Leder: Skats nye overvågningsmaskine er et demokratisk svigt

21. jan 2022 23

Tonsvis af nyt og ubrugt tøj bliver brændt hvert år - stik mod reglerne

WasteTech Op mod 677 tons usolgte tekstiler ender hvert år med at blive destrueret på trods af, at det i princippet er ulovligt. Det vækker forargelse hos Forbrugerrådet Tænk, men i praksis er det svært at føre tilsyn med praksissen under den eksisterende lovgivning.

For abonnenter på wastetech.
21. jan 2022

Nyt projekt skal få biogasanlæg og vindmøller til at spille bedre sammen

GridTech Tilførsel af brint fra elektrolyse til biogasproduktion kan øge udnyttelsen af biomassen ganske betragteligt. Derfor arbejder et konsortium nu på at kortlægge 'hot spots' i Danmark, hvor biogasanlæg står tæt på vindmøller.

For abonnenter på gridtech.
21. jan 2022

Ny GEUS-rapport: Her kan vi begrave dansk atomaffald 500 meter under Jorden

Nye geologiske studier viser at et slutdepot for radioaktivt affald kan placeres mange steder i Danmark. Nu skal to lokaliteter udpeges, som skal undersøges med boringer. Senest i 2073 skal slutdepotet tages i brug.

21. jan 2022 22

Unicode overalt: Her er nyhederne i Java 18

Version2 Små men gode nyheder i den kommende Java. Og så er værdityper på vej til sproget.

21. jan 2022

Fagfolk om vejen frem: Nye materialer er rygraden i den grønne omstilling

Elektrolyse, transport af brint og motorer drevet af ammoniak kræver ny brug af materialer, lyder rådet til virksomheder fra Teknologisk Institut og Force Technology.

21. jan 2022 2

Spritnye Vectron-tog samler støv: Lidt mere end halvdelen er i brug

DSB har fået leveret 32 af 42 nye el-lokomotiver, men manglende elektrificering betyder, at kun 18 er på skinner i øjeblikket.

21. jan 2022 19

Facebook-model trænet på rå data kombinerer talegenkendelse med mundaflæsning

DataTech En multimodal tilgang til sprog giver fremskridt på mundaflæsning til en grad, der kan bruges til overvågning.

For abonnenter på datatech.
20. jan 2022

Dansk firma dømt i GDPR-sag: Men bøden er skrumpet med 75 procent

Version2 I dag afsagde retten på Bornholm dom i en sag, hvor Nordbornholms Byggeforretning ApS ulovligt har videregivet en medarbejders personoplysninger om strafbare forhold. Men »formildende omstændigheder« har skåret 75 procent af bødeniveauet.

20. jan 2022

Synspunkt: Skal digitale platforme virkelig bruges til overvågning og disciplinering?

EduTech »Når politisk forvaltning resulterer i, at der implementeres it-redskaber designet til overvågning, kontrol og disciplinering, så mener jeg, at det er vigtigt at stille sig selv det grundlæggende normative spørgsmål om, hvorvidt politikerne udstikker den rette digitaliserings-kurs,« skriver Ronni Laursen, post.doc. fra AU.

For abonnenter på edutech.
20. jan 2022

Chef for nyt dansk stamcellecenter: Tiden er inde til at reparere organer

Stamcelleforskningen er gået ind i ny æra fra grundforskning til anvendelse. Men det skal både forskere og virksomheder lige lære, understreger CEO for nyt, dansk stamcellecenter.

20. jan 2022 4

Værd at Vide: Atomkerner uden protoner: Fantasi eller realitet?

En del tyder på, at fire neutroner kan hænge sammen i noget, som kunne betegnes som grundstof nr. 0.

20. jan 2022 12

Små padder forsinker indsats mod Danmarks mest forurenende kloakoverløb

WaterTech Spidssnudet frø skabte den første større danske sag, hvor EU-beskyttede padder stak en kæp i hjulet på byggeplaner. Nu får arten også indflydelse på et nærliggende forsinkelsesbassin – der ellers er hårdt tiltrængt.

For abonnenter på watertech.
20. jan 2022

Aldrig gjort før: Energinet vil koble 2 GW havvind på Bornholms 60 kV-net

GridTech Tilkobling af Bornholms elnet komplicerer og fordyrer Energiø-projektet, men kan udfase fossil reservelast og giver samfundsøkonomisk besparelse – samtidig åbner det døren for store Power-to-X-anlæg på øen.

For abonnenter på gridtech.
20. jan 2022

Energiselskab vil forbyde varmepumper, hvor fjernvarme er tilgængeligt

For at aflaste det danske elnet, foreslår energiselskabet Ewii at forbyde varmepumper i de områder, hvor fjernvarme er tilgængeligt.

20. jan 2022 141

Kendt professor fik plante til at gå amok og strøg til tops som forsker

Din råkost er sprællevende og har langt flere sansereceptorer end du selv, lyder det fra Michael Palmgren. Han er ­ridder af Dannebrog – men er trådt ned fra sit elfenbens­tårn for at skabe bedre planter til en ny verden.

20. jan 2022 7

It-branchen mangler kvinder: »Det er uinteressant at sige, at man sælger en server«

Version2 Selvom et voksende antal kvinder søgte ind på it-uddannelserne sidste år, mangler der stadig kvinder i it-branchen. De skal dels dæmme op for manglen på arbejdskraft, dels styrke branchen gennem diversitet, mener forkvinde for IT-Branchens styregruppe for kvindelige ledere i it Heidi Have.

20. jan 2022

Kinesere genopliver ide om batteriskift på elbiler - skiftestationer på vej i Europa

Kinesisk batteriproducent vil gøre batteriskift i elbiler populært igen med nye modulære standardbatterier. Samtidig planlægger elbilproducent at rulle skiftestationer ud over Europa. Dansk transportekspert tror ikke på ideen til private.

20. jan 2022 84

Viruslignende partikel fra dansk covid-vaccine viser gode takter mod brystkræft

Dansk firma bag antigenerne til Bavarian Nordics covid-vaccine fører nu teknologien videre til brystkræft og har fået proof-of-concept.

20. jan 2022

Kvantebatterier lader lynhurtigt op

Ved at udnytte kvanteeffekter kan man i princippet oplade batterier lynhurtigt. Nu er effekten påvist i nyt eksperiment. Et stort batteri vil kunne oplades hurtigere end mange små med samme totale størrelse.

19. jan 2022 19

Ny undervariant af Omikron spurter frem - volder SSI kvaler i laboratoriet

45 procent af smittetilfældene i Danmark er nu med undervarianten af Omikron, BA.2, hvis opførsel undrer forskerne. Bl.a. har den vist sig umådeligt svær at dyrke.

19. jan 2022 2

Skelsættende afgørelse: Derfor dumper Google Analytics på GDPR

Version2 Det er slut med at bruge Google Analytics, hvis det står datatilsynet i Østrig. Tech-gigantens foranstaltninger kan nemlig ikke sikre data mod at ende i hænderne på de amerikanske myndigheder.

19. jan 2022