Udkast til lønrapport: Diplomingeniører og it-medarbejdere får højere løn, end de burde

Via TV2.dk26. maj kl. 10:3114
Udkast til lønrapport: Diplomingeniører og it-medarbejdere får højere løn, end de burde
Illustration: Bigstock.

Faggrupper som diplomingeniører, it-medarbejdere og læger får en for høj løn i forhold til ledelsesansvar, erhvervserfaring og uddannelsesniveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår af et udkast til den endelige rapport, som Lønstrukturkomitéen forventes at offentliggøre i løbet af juni, og som TV2 nu er kommet i besiddelse af.

Komitéen, der blev nedsat i efteråret 2021 af den tidligere regering, har haft til formål at analysere de offentlige lønninger, og dens konklusioner forventes at danne grundlag for en fordeling af tre milliarder kroner til offentlig ansatte.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
30. maj kl. 05:59

Hvad med lønniveauerne hos privatansatte sammenlignelige læger, diplomingeniører og it-folk?

12
30. maj kl. 00:43

Hvad mener komiteen mon om lønnen til medlemmerne i komiteen?

11
29. maj kl. 22:11

Det er egentlig underligt at ledelsesansvar automatisk skal give højere løn. Jeg ved godt at der er tradition for det, men der er jo også både dygtige og mindre dygtige ledere. Det at videreuddanne sig således at man kan noget mere end da man blev ansat skal jo belønnes, men hvorfor skal det at lede være noget specielt?

14
30. maj kl. 07:24

Det er egentlig underligt at ledelsesansvar automatisk skal give højere løn

Måske fordi ellers ville du kun få dem der brænder for det (også deraf kunne vælge den del som rent faktisk også er gode til det). Det er alt for få, så for at få den store masse (som i øvrigt for det meste ikke er gode til det), skal der være en belønning.

10
29. maj kl. 16:38

Jeg har tit været i tvivl om hospitalsledelsen har haft indsigt i hvordan virkeligheden er på "gulvet" og været ret overbevist om at de ikke har ønsket at vide det. I det offentlige handler det om "ikke at vide noget", så kan du ikke "staffes".

Det er ikke alene sundhed/hospitaler men en mere generel kulturforskel. Både stat[1] og kommune har også denne kultur.. Antageligt også de nu nedlagte amter, da vi jo lige har set, at nissen er flytte med til de nye Regioner ;)

  • Viden, som andre ikke får del i, giver magt og indflydelse i samme niveau og nedad.
  • Viden, farlig, som kan koste (tænk på Rusland) bremses opad, men kendes i samme niveau og nedad. Bramfrit på udenlandsk: "Cover your ass" incl. chefens ditto.

[1] Slette slette Mette og embedsmænd fjernede (Cover your ass) dokumentation, da det på ingen måde er fast praksis, at ministre sletter alle sms-beskeder efter 30 dage. Tværtimod.

7
29. maj kl. 08:06

Jeg har arbejdet både i det offeligte på div hospitaler og i medicinal industrien. Ledelsen er ud over lønnen den største forskel. Det virker som om at ledere i hospitalsverden bliver målt på en helt anden måde end i det private, gældende fra nærmeste leder til hospitalsledelsen. Jeg har tit været i tvivl om hospitalsledelsen har haft indsigt i hvordan virkeligheden er på "gulvet" og været ret overbevist om at de ikke har ønsket at vide det. I det offentlige handler det om "ikke at vide noget", så kan du ikke "staffes". Det ses ret tydeligt i skandalen på AUH. Der taler man ikke om hvad man burde havde haft indsigt I, men hvad man har vist. Det var ikke gået i det private. Derudover føler man sig tit lidt som en slave ude på afdelingerne istedet for en værdsat medarbejder. Andre krav til ledere i hospitalsvæsenet (på alle niveauer) ville været en god start!

9
29. maj kl. 08:47

Jeg har tit været i tvivl om hospitalsledelsen har haft indsigt i hvordan virkeligheden er på "gulvet" og været ret overbevist om at de ikke har ønsket at vide det. I det offentlige handler det om "ikke at vide noget", så kan du ikke "staffes". Det ses ret tydeligt i skandalen på AUH.

Den muntre ved AUH er faktisk også at man har fyret de eneste som har taget ansvar. Der var nogen chefer med "røv nok" til at sige at der ikke var råd til at sende folk til udlandet.

Til gengæld kan man høre i en lettere grådlabil overebetalt overlæge Peter Nerstrøm fortælle om kræftskandalen i Aarhus. Han advarer flere gange ledelsen om de livsfarlige konsekvenser, og benytter til sidst Regionens whistleblower-ordning, men har på intet tidspunkt valgt at opfylde sit lægeløfte og sige klart og tydeligt til patienten, hvis liv lægen Peter Nerstrøm havde i hænderne, at det bedste råd var at blive behandlet i udlandet.

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/genstart/genstart-2023-01-01-05-00-80

Måske ikke karrierefremmende, men man skulle mene at en overlæge burde have "røv nok" til at opfylde sit lægeløfte.

6
26. maj kl. 22:02

..fordeling af tre milliarder kroner til offentlig ansatte..

Rapport "med ført pote" ;)

Prisen for en medarbejder er subjektivt. Så beregninger af prisen samt mellem de enkelte fag- og medarbejdergrupper er ikke noget man kan lave seriøse regnearksøvelser på. Betal prisen eller du må finde en anden "model" eller nøjes med 2. sortering.

At man i store dele af det offentlige har skabt sig et fastholdelses- og rekrutteringsproblem, alene pga. prisen /arbejdsvilkår er kun forventeligt.

Man vidste allerede i slut 1990'erne at tilgangen af de yngre var sparsom på grund af små årgange, samt at der var stor afgang af aldrende og kompetente medarbejdergrupper.

En bedre løn og bedre betingelser for nogle vil "smitter" af på andre.. det ville koste mange mia., og den lønfest måtte ikke ske.

Det offentlige har gennem vel 20 år tabt utallige både solide, godt uddanne samt nødvendige personer overalt indenfor sundhed, pleje, retsvæsen samt militær.

Det offentlige er blevet uattraktiv mht. rekruttering af de nævnte type personer - regeringerne/kommuner lavede sig selv en gordisk knude, der i 2023-25 ikke kan løses op.

Udefra kommende omstændigheder vil tvinge de nødvendige ændringer igennem - de folkevalgte på Borgen kan og vil ikke.

4
26. maj kl. 17:29

Jeg tror ikke lønnen er det største problem i forhold til fastholdelse af sygeplejesker. Tag ind på et tilfældigt hospital og en tilfældig afdeling og se hvordan de er nødt til at løbe rundt uden at have ordenlig tid til at udføre arbejdet. læg dertil skæve arbejdstider, ekstravagter osv. Jeg tror ikke man får løst noget som helst i forhold til rekrutering og fastholdelse ved at skrue lønnen op.

8
29. maj kl. 08:36

Jeg tror ikke lønnen er det største problem i forhold til fastholdelse af sygeplejesker. Tag ind på et tilfældigt hospital og en tilfældig afdeling og se hvordan de er nødt til at løbe rundt uden at have ordenlig tid til at udføre arbejdet. læg dertil skæve arbejdstider, ekstravagter osv. Jeg tror ikke man får løst noget som helst i forhold til rekrutering og fastholdelse ved at skrue lønnen op.

I andre sammenhænge, f.eks ved skattelettelser og begrænsning af folk på overførseloverførsel, mener man at økonomiske incitamenter har en effekt på arbejdsudbuddet, så hvorfor ikke ved sygeplejersker?

Problemet med sygeplejersker arbejdsmiljø, så er det en følge af manglende anerkendelse af faget. Nu er det sådan at dyre medarbejdere er mere skattet end billige, nok den simpleste måde at gøre sygeplejefaget mere skattet er at øge lønnen.

5
26. maj kl. 18:16

Jeg tror ikke lønnen er det største problem i forhold til fastholdelse af sygeplejesker.

Nej, men tingene hænger sammen. De skal nå mere hele tiden - til en beskeden løn. Efterhånden giver flere op og det bliver sværere at hyre flere. Privatsygehusene giver bedre forhold (og måske også løn). Så dem, der er tilbage, skal arbejde endnu hårdere.

Nu er det lykkedes at skabe en nær ved uløselig knude. Lønnen alene kan ikke løse det. Men det kan honninghjerter og patetiske hyldesttaler heller ikke.

ren politisk rapport.

Er der ikke også et afsnit om at folketingspolitikere får for høj løn og har for gode aftrædelsesordninger, feri og pension??? (der røg lige lidt ironi eller ????) :-)

god weekend

2
26. maj kl. 13:19

Alt er såre godt. Lønnen er for høj! Hver gang man slår en stilling op, er der alt for mange, der søger den.

Nemlig alle dem, der vi væk fra de elendige arbejdsforhold herunder lav løn.

Der er en smule ironi i indlægget.

Hvad vil man så gøre. Særlig værnepligt for pensionister? Faktisk ja, i form af et fribeløb på 30.000 pro anno.

1
26. maj kl. 11:21

Det kan godt være at kommissionen mener lønnen er som den skal være for sygeplejersker, men virkeligheden fortæller noget andet.

Man kan ikke se bort fra, at det er svært at rekruttere medarbejdere uanset hvad kommissionen mener. Hvis du er utilfreds med løn og arbejdsforhold hjælper det meget lidt at blive fortalt at det er som det skal være.