Multimedia

Asteroide passerer nær Jorden i 2029: Nasa forlænger rummission for et visit på småplaneten

Den amerikanske rumadministration har besluttet at fortsætte en række rummissioner på opsendte rumfartøjer, skriver Nasa i et blog-indlæg. Hovedparten af de i alt otte forlængede rummissioner får lagt tre år til deres ‘levetid’, med undtagelse af InSight, som kun lever året ud. OSIRIS-REx skal omvendt forblive i aktion i hele ni år mere, idet rummissionen skal undersøge asteroiden Apophis, når den flyver nær Jorden i 2029. Du kan se dem alle her.

1. maj 2022

Her er ESA’s planer for nye missioner i rummet: Kursen er sat mod ismåner

Næste år flyver JUICE-fartøjet ud på en mission til Jupiters ismåner, og over de næste 12 år er der udsigt til flere spektakulære missioner fra ESA. Ingeniøren giver et overblik.

11. apr 2022 1

Se Nasas nye måneraket rulle ud af hangar - sammenlign med Saturn V

Artemis-1 raketten er for første gang rullet ud af sin hangar til generalprøven på affyringsrampen 39B. Nu venter en sidste “våd” prøve før affyring.

18. mar 2022 26

Logo quiz - lær listerne at kende

17. mar 2022

Flyv med rundt om Starship-affyringsrampen

En ny, enkel SpaceX-video, fra en drone, giver et unikt overblik over SpaceX' affyringsområde i Boca Chica. Optagelsen fandt sted for få dage siden under afmonteringen af rumskibet fra sin booster-raket.

22. feb 2022

Se de danske skøjteløberes OL-udstyr

På lørdag stiller de to danske speedskatere Victor Hald Thorup og Stefan Due Schmidt op i mass start-eventet ved Vinter-OL i den kinesiske hovedstad, Beijing. Se udstyret, de danske atleter tager med:

16. feb 2022

Sådan så korona-gnister ud på transformerstation efter Malik

Salt blæst ind over land gav udfald på elnettet i Nordjylland, hvor afdelingsleder i netselskabet N1, Johannes Guldbæk, tog denne video på en transformerstation ved Herning.

1. feb 2022 10

GALLERI: Ingeniørlivet i Lars Refns satiriske streg

Ingeniørens bladtegner takker af efter 40 år på bladet. Han har udvalgt en stribe tegninger fra de sidste 22 års produktion.

11. dec 2021 1

GALLERI: Svensk elvej gøres klar

Dan Zethraeus er idemanden bag det svenske projekt Elonroad. Ideen til en elvej, hvor lastbiler, busser og personbiler kan oplade mens de kører, kom fra den type legetøjsracerbaner, hvor en lille metalnet rammer en strømførende skinne i midten af banen. Det førte til udviklingen af en skinne der i version 2 (det er den, som ses på billederne), fungerer ved, 1 meter lange stykker hhv. er plus og minus. To metalnet monteret med samme afstand på bussen, kan så aftage energien mens den kører. Et omfattende digitalt system sikre, at kun det stykke skinne der er lige under bussen er strømførende. Indtil videre er der installeret 800 meter vej med strømskinnerne, men hos Elonroad håber man, at systemet stille og roligt kan udbygges - først i byer som Lund, hvor elbusser kan benytte det, og sener til at forbinde større byer og industriområder, så den tunge trafik kan overgå til eldrift. Også personbiler vil kunne oplades via systemet, da omkostningen til at få systemet installeret er langt mindre end besparelse ved at nøjes med et batteri der er halvt så stort som vi ser i dag.

2. dec 2021 1

Galleri: Danske satellitter samles af mænd i hvide kitler

Hos Danmarks satellit-producent Gomspace finder man nogle af landets reneste rum, og i samlehallen bliver satellitter skruet sammen af mænd i hvide kitler, iført hårnet og mundbind.

26. okt 2021 1