Sponseret indhold

Multifunktionelle stikforbindelser øger produktiviteten: Tåler 10.000 gange flere matings

Tyske ODU’s stikforbindelser integrerer alt fra væske til data og strøm i ét interface og tåler op til 1 million matings ved hjælp af et særligt kontaktdesign.

Af TECH RELATIONS for ODU
ODU har udviklet robust miljøbestandige stikforbindelser, som kan overføre strøm, data, signaler, vand, olie, trykluft, osv., og som tåler helt op til 1 million til- og frakoblinger Illustration: ODU

Når nye teknologier vinder indpas og revolutionerer arbejdsgangen i industrien, opstår der gerne nye udfordringer. Industri 4.0 har bragt autonome maskiner og robotter ind på test- og samlebåndet og gjort produktionen mere fleksibel og mobil, men det har samtidig øget belastningen på de stik, som forbinder det hele.

Hvor man tidligere kun frakoblede maskiner, når de skulle serviceres, er der i dag langt flere til- og frakoblinger af eksempelvis robotter, som bevæger sig rundt i produktionen og udfører forskellige opgaver.

Som et svar på den udfordring har den tyske koncern ODU udviklet multifunktionelle stikforbindelser, som kan overføre strøm, data, signaler, vand, olie, trykluft, osv., og som tåler uhørt mange til- og frakoblinger. Faktisk helt op til 1 million matings.

Parallelle fjedertråde sikrer fuld kontakt

ODU har opnået det høje antal matings ved hjælp af et specielt kontaktdesign, som virksomheden har døbt SPRINGTAC®.

I hunstikket sidder der en række parallelle fjedertråde, som giver kontakt med hele hanstikkets længde og hele vejen rundt om stikket. Kontakten er upåvirkelig over for vibrationer og stød og har en lav kontaktmodstand grundet de mange parallelkontakter.

Stikforbindelserne er desuden udstyret med styrepinde, som guider stikket på plads og sikrer, at det ikke tager skade ved til- og frakobling.

»Mekanismen gør, at det praktisk talt er umuligt at forbinde stikket forkert og dermed ødelægge kontakterne. Kombineret med kontaktdesignet betyder det, at vi kan opnå op til 1 million matings fremfor de få hundrede, som standardstik normalt tåler,« siger Mads Haastrup, der er ODU’s salgschef i Norden.

Alt i én stikforbindelse

Foruden det høje antal matings har stikforbindelserne den fordel, at alle funktionerne kan samles i ét interface. ODU leverer eksempelvis stikforbindelser, som kan overføre kølevæske, højspænding, sensorsignaler og databus i et og samme stik.

I hunstikket sidder der en række parallelle fjedertråde, som giver kontakt med hele hanstikkets længde og hele vejen rundt om stikket. Kontakten er upåvirkelig over for vibrationer og stød og har en lav kontaktmodstand grundet de mange parallelkontakter.

Stikforbindelserne er desuden udstyret med styrepinde, som guider stikket på plads og sikrer, at det ikke tager skade ved til- og frakobling.

Tanken er, at man ved at integrere alle funktioner i ét interface dels mindsker den tid, det tager at håndtere stikforbindelsen, dels undgår mange af de fejlkilder, der er forbundet med håndtering af de traditionelle, individuelle stikforbindelser.

»Behovet for pålidelige og robuste multifunktionelle stikforbindelser er steget i takt med, at produktionsprocesserne er blevet automatiseret, hvilket har medført flere til- og frakoblinger. Vi vil gøre det enklere for operatørerne at udføre de til- og frakoblinger. Jo færre forbindelser man skal håndtere, jo lavere er risikoen for fejl, og jo kortere er nedetiden,« siger Mads Haastrup.

Alligevel holder mange stadig fast i de individuelle stikforbindelser. Det skyldes ifølge Mads Haastrup, at ikke alle nødvendigvis har fået øjnene op for de multifunktionelle alternativer.

»Mange tror for eksempel, at det er nødvendigt at bruge de gængse databusstik til USB, HDMI eller Ethernet, hvis man vil overføre data, men der findes faktisk industrielle alternativer, som kan indbygges i modulære interfaces og er langt mere robuste og bedre egnet til industrielle miljøer,« siger Mads Haastrup og fortsætter:

»Stikket bliver ofte betragtet som et svagt led i produktionen, fordi det er besværligt at håndtere og bliver slidt ned ved gentagne til- og frakoblinger, men sådan behøver det ikke være. Man skal bare sørge for at vælge stik, som kan håndtere de miljøer, man arbejder i.«