Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
Sponseret indhold

MT Højgaard ændrer ingeniørens rolle

I MT Højgaard er der kommet endnu mere tryk på ’chef’ i projektchef. For med en ny organisering er det projektcheferne, der sidder for bordenden i hele processen – hvad enten det handler om mindre renoveringsprojekter eller store nybyggerier.

Af TECH RELATIONS for MT Højgaard
Projektdirektør Mads Olsson, der står i spidsen for opførelsen af det sundhedsfaglige fakultet i Aalborg, som skal stå klar i efteråret 2022, er glad for at have fået mere ansvar som projektleder på byggeprojekterne og være med helt fra tilbudsfasen til nøglerne afleveres til bygherren. Illustration: Jacob Christensen

Læs mere om Mads Olsson her

Smidigere processer og mere frihed og selvbestemmelse har gjort det sjovere at lede projekter hos MT Højgaard. Projektchefen sidder for bordenden under hele processen – også i tilbudsfasen. Men i modsætning til tidligere betyder det også, at der bliver stillet nye krav til projektcheferne. De skal bringe nye kompetencer i spil – både fagligt omkring byggeriet og ledelsesmæssigt for at skabe et godt team.

»Man skal have lysten og ambitionerne til at være projektleder og projektchef og være med helt fra tilbudsfasen, hvor man sætter prisen, og til projektet afleveres til bygherren. Men der er også frie rammer til at skabe det team, man vil, ude på byggepladsen. Jeg dyrker for eksempel meget det sociale sammenhold på projekterne. Det skal være sjovt at gå på arbejde, når vi bruger mange timer her – og skal performe hver dag for at lykkes,« siger Mads Olsson.

Opførelsen af AAU SUND i Aalborg er i fuld gang med bl.a. støbning af in-situ-støbte dæk – projektet skal stå klar i efteråret 2022. Illustration: Jacob Christensen

Han er projektdirektør med personaleansvar for 10 medarbejdere, og når der er mest travlt op til 120 håndværkere på pladsen. Mads Olsson blev i 2006 ansat som entrepriseleder i MT Højgaard, hvor det første projekt var en svømmehal i Sæby. I dag, 14 år senere, er han gået fra at være nyuddannet civilingeniør til at være projektdirektør. Han har lige nu ansvaret for byggeriet af det nye sundhedsfaglige fakultet i Aalborg, som skal rumme forsknings- og studiefaciliteter samt administrative funktioner og som via en koblingszone forbinder fakultetet og Nyt Aalborg Universitetshospital. Byggeriet er på cirka 22.400 kvm.

»Jeg har næsten aldrig haft en dag, hvor jeg ikke har syntes, at det var sjovt at gå på arbejde. Jeg brænder for at sidde på projekter og skabe et fedt produkt til bygherren. Så længe det driver mig, så skal jeg ikke sidde på et kontor,« siger Mads Olsson.

Medspiller

Morten Steen Steensen er seniorprojektchef i MT Højgaard. Han har været en del af virksomheden de seneste to år og sidder primært med renoveringsprojekter. Illustration: MTHøjgaard

Som seniorprojektchef i MT Højgaard sidder Morten Steen Steensen primært med renoveringsprojekter blandt andet med fokus på almennyttige boliger, renovering af forældede kontorfaciliteter og klimamæssig optimering. For ham er det vigtigste i en god byggeproces, at projektlederen er proaktiv og en medspiller. Særligt med en organisering, hvor projektlederen har hele ansvaret for byggeprojektet.

»Jeg har været ansat i MT Højgaard i to år, og den måde, det kører på her, er meget anderledes. Projektchefen er med allerede i tilbudsfasen – på den måde ved man, hvad man skal bygge, og hvad der skal leveres. Så kender du vilkårene for den opgave, du har. Det synes jeg er rigtigt godt,« siger Morten Steen Steensen.

Han mener, det er sundt at eksekvere på projekter, som man selv har været med til at udforme tilbuddet på. Men det kræver gode samarbejdsevner på alle niveauer at få de store entrepriser på plads.

»Det handler om at samarbejde. Du skal have tillid til dine kolleger og kunne uddelegere. Det er en holdsport. Du kan ikke løfte en opgave til 200 millioner kroner alene,« siger Morten Steen Steensen.

Han er selv kommet ind i MT Højgaard ad en lidt utraditionel vej.

»Jeg er uddannet tømrer, og efter endt læretid og værnepligt startede jeg ud som tømrermester. Jeg har været selvstændig i 10 år og er så ad forskellige veje endt her som seniorprojektchef. Jeg er vokset med opgaven og har drivet og muligheden for hele tiden at udvikle mig. Jeg vil gerne udfordres, så det er et godt sted at være hos MT Højgaard,« fortæller Morten Steen Steensen.