Matematik

Påsken falder ikke altid, som den skal

Det er ikke nøjagtige astronomiske beregninger, der ligger til grund for påskens skiftende placering fra år til år, men gennemsnitsbetragtninger. Derfor går der nogle gang kuk i placeringen af påsken.

13. apr 2017 12

Matematiske bølgeskvulp er vejen til bedre signalbehandling

Abelprisen sætter i år fokus på wavelets, der er matematisk veldefinerede funktioner med form som små skvulp af stor praktisk betydning inden for flere tekniske fagområder.

2. apr 2017 2

Franskmand modtager Abelprisen: Belønnes for matematik bag datakompression og signalbehandling

Den 77-årige franskmand Yves Meyer modtager Abelprisen for sin nøglerolle i udvikling af matematik af stor praktisk værdi i forbindelse med håndtering af store datamængder.

21. mar 2017

Halvanden salto med fem skruer - matematikere forklarer, hvordan det skal gøres

Matematikere har udregnet, hvordan et udspring fra 10-meter-tårnet, hidtil anset som umuligt, kan gennemføres. Nu venter vi på sportsfolkene.

24. jan 2017

Adidas bygger fabrikker til 3D-printede sko

Allerede i år vil Adidas åbne en fabrik i både Tyskland og USA, hvor sportssko skal fremstilles af robotter, computerstyret vævning og 3D-print. Tiden fra design til salg i butikken skal skæres ned fra 18 måneder til en uge.

18. jan 2017

Siver energien langsomt ud af universet?

Tre fysikere lancerer en teori, der forklarer størrelsen af mørk energi med, at loven om energibevarelsen i virkeligheden ikke holder. Matematikerne prøver at få styr på problemet om de ensomme løbere.

12. jan 2017 45

Nutidens 100-årshændelser er fremtidens 20-årshændelser

En usædvanlig vejrsituation, som mindede om forholdene i 2006 og 1872, førte til, at januarstormen blev til en 100-årshændelse. Men hvordan bestemmer man egentligt størrelsen af en 100-årshændelse, når man kun har data fra de seneste 20-30 år til rådighed?

6. jan 2017 22

Krypteringsfolket frygter kvantecomputeren

Virksomheder, der udvikler krypteringsværktøjer, er begyndt at forberede sig på et teknologiskifte, der skal imødegå angreb fra kvantecomputere.

11. dec 2016 7

Hr. Frø har (måske) gjort en ny matematisk opdagelse

Ny dansk børnebog hævder, at samme overraskende skævhed, som matematikere har fundet for primtal, også gælder for primtalstvillinger.

4. dec 2016 6

Dansk program efterprøver matematisk bevis på rekordtid

Forskere fra Syddansk Universitet og Lissabon har udarbejdet et program, som kan tjekke avanceret software efter for menneskelige fejl. Første job var et legendarisk matematikproblem.

14. nov 2016 4