close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Matematik

Tilfældige tal skabes med hjælp af kvantemekanik og relativitetsteori

Tilfældighed er centralt begreb for at holde på hemmeligheder og et ofte uforklarligt fænomen på finansmarkederne. To nye videnskabelige artikler gør det tilfældige mere kontrollabelt og forståeligt.

12. apr 2018 3

Stor matematikpris til uventet forbindelse mellem harmonisk analyse og talteori

Robert Langlands er årets modtager af Abelprisen 2018 i matematik. De seks millioner norske kroner, der følger med prisen, vil han give videre til velgørenhed.

20. mar 2018

Topologien er trådt i fysikkens tjeneste

Elektroniske komponenter, kvantecomputere og lasere: Alle kan have glæde af topologisk beskyttelse over for støj og andre påvirkninger.

17. mar 2018 2

Elliptiske kurver er kryptologernes favorit og matematikernes mareridt

Den matematiske superstjerne Andrew Wiles, der er kendt for sit bevis af Fermats sidste sætning, var på besøg i Danmark i denne uge, hvor han gav en oversigt om vores viden om rationale punkter på elliptiske kurver.

15. mar 2018 5

Fysikkens superstjerne er slukket

Stephen Hawking er død 76 år gammel.

14. mar 2018 1

Danmarks første supercomputer fylder 60 år

I 1958 blev den danske cifferregnemaskine DASK indviet. Danmarks Tekniske Museum holder fødselsdag for den i næste uge.

10. feb 2018 1

Matematikere kommer vikingehistorikere til hjælp

Netværksanalyse af en gammel tekst om et berømt slag i 1014 giver ny indsigt om afslutningen af vikingernes herredømme i Irland.

4. feb 2018 4

Forførende kurver i matematik og kunst

Traditionel geometri lærer os alt om rette linjer og simple kurveformer. Men kurver i kunsten, naturen og menneskekroppen er anderledes komplicerede og forførende.

28. jan 2018 4

Verdensrekorden for store primtal er slået igen

Amerikansk elektroingeniør finder nyt primtal med mere end 23 millioner cifre.

5. jan 2018 13

Supercomputere på spring fra peta til exa

Kina og USA kæmper om at blive først med en exaskala­supercomputer, der kan udføre 10^18 beregninger i sekundet. Det store problem er at holde energiforbruget på et rimeligt niveau.

24. dec 2017