Sponseret indhold

Ingeniører og klatreklub samarbejder om nyt flugtsikkert psykiatrisk hospital

Glatte facader, omvendt indbrudssikring og ekstrem lyddæmpning. Der er mange særlige krav, når man bygger et psykiatrisk hospital

Af TECH RELATIONS for Sweco
»Vi er vant til at lytte til brugernes behov, når vi bygger store byggerier. Men her skal vi virkelig være kreative og finde nye tekniske løsninger undervejs for, at det hele går op. Det gør det til en udfordrende - men også sjovere - opgave«, fortæller projektdirektør Rasmus Bering Illustration: Tech Relations

Når man skal bygge et psykiatrisk hospital, er der en hel masse ting, der ikke kan gøres på den normale måde. Ofte skal tingene faktisk vendes helt på hovedet, og det tvinger ingeniørerne til at tænke i kreative løsninger.

Rasmus Bering fra Sweco er projektdirektør på byggeriet af det nye Skejby Psykiatriske Hospital, og han har siddet med ved næsten 100 brugermøder, hvor 100 vidt forskellige brugere har fortalt om de
særlige behov, der er til netop et psykiatrihospital.

Det handler især om, at patienterne rent mentalt har brug for at føle sig sikre og derfor ikke kan klare uro, larm eller høje lyde. Samtidig må nogle af patienterne ikke kunne forlade stedet.

Læs også: Hemmelig tunnel afdækket under skybrudssikring af Amalienborg: Kongen frygtede nazi-kidnapning

Facader testet af klatreklub

”Hvor man normalt sikrer bygninger mod indbrud, så sikrer vi dem her mod, at folk bryder ud af bygningen. Det betyder fx, at den laminerede, hærdede del i glasfladerne bliver vendt indad, så man
ikke kan slå den i stykker,” siger Rasmus Bering.

Byggeriet indeholder også en række indre gårdmiljøer, hvor patienterne kan trække frisk luft, men det er samtidig vigtigt, at man ikke herfra kan klatre op ad facaden og forlade bygningen ved at gå hen over tagene. Derfor er facaderne alle steder mindst fem meter høje, og vindueskarme og solskærme enten så skrå eller så glatte, at man ikke kan bruge dem til at klatre på.

”Vi har faktisk lavet en mockup af facaden, som er blevet testet af klatreklubben Århus Boulders. Da de ikke kunne komme op ad facaden, blev den endeligt godkendt,”
fortæller Rasmus Bering.

To helikopterlandingspladser og ro

Nogle gange ser to modstridende behov ud til slet ikke at kunne mødes. I hvert fald ikke ved første øjekast. Det psykiatriske hospital ligger af logistiske årsager sammen med Skejby Hospital i den nordvestlige del af Aarhus. Men det betyder også, at man automatisk kommer til at ligge tæt op ad de to helikopterlandingspladser.

»De ekstra tykke vinduer og gedigne vindueskonstruktioner giver patienterne så godt akustisk indeklima som muligt« Illustration: Tech Relations

”Når man har PTSD-ramte patienter – uanset om det er soldater eller flygtninge – så er det alt andet end godt, hvis de bliver vækket af en indkommende helikopter kl. fire om natten. Det går simpelthen ikke.”

”Det psykiatriske hospital har nogle ret vilde lydkrav på byggeriet for at give patienterne et så godt akustisk indeklima som muligt. Det skal så forenes med, at helikopteren påfører et lydtryk på 100 dB,” forklarer Rasmus Bering.

”Derfor benytter vi først og fremmest nogle meget tykke vinduer og nogle meget gedigne vindueskonstruktioner.

Læs også: Sådan terrorsikres Christiansborg Slotsplads

Ingen evakuering ved brand

En af de mere usædvanlige løsninger er hele brandsikringen. ”På sengeafsnittene er der ingen høje alarmer og blinkende lys hos patienterne. Patienterne skal heller ikke selv forlade området, men bliver hentet af plejepersonale, der bringer dem til et sikkert område i et andet afsnit af hospitalet,” forklarer Rasmus Bering.

I stedet er personalet udstyret med alarmer i lommerne, og der er en visuel alarm på personalestuen. Samtidig er alle områder og sengestuer forsynet med højtrykssprinklere, så brandmyndighederne har kunnet godkende løsningen.

For Rasmus Bering er hospitalsbyggeriet en alsidig opgave.

”Vi er vant til at lytte til brugernes behov, når vi bygger store byggerier. Men her skal vi virkelig være kreative og finde nye tekniske løsninger undervejs for, at det hele går op. Det gør det til en udfordrende - men også sjovere - opgave.”