Kemi

Ny dansk grundforskning: Find kvanteinternet - og Schrödingers kat i stor udgave

Hvorfor producerer mikroorganismer antibiotika? Hvordan kommunikerer celler? Hvordan og hvornår blev de første galakser dannet? Nye forskningscentre træder nye stier.

19. apr 2017 1

Efter mere end 100 år: Termodynamikkens tredje hovedsætning får skudsikkert bevis

Køling af et system kan ses som en form for beregning. Med denne indsigt har to forskere fundet et generelt bevis for termodynamikkens tredje hovedsætning, som plagede bl.a. Albert Einstein og Max Planck i begyndelsen af 1900-tallet.

15. mar 2017

Forskere genåbner kritiseret rottestudie

Da en rapport om effekterne af Roundup på rotter blev trukket tilbage fra et videnskabeligt tidsskrift i 2013, regnede de fleste med, at rotterne var lagt i graven. Men de var kun i fryseren, og nu er de fremme igen.

12. mar 2017 17

Sådan fik forskere nyt studie ud af gamle rotter

Ikke bare genbrug af rotter, men også en omdiskuteret forsøgsmetode ligger bag nyt Roundup-studie.

12. mar 2017

Dansk bænk skal rense luften på Oxford Street i London

I marts kan mennesker hvile benene, mens de trækker frisk luft på en af de mest forurenede gader i London. Et spinoff-firma fra Københavns Universitet står bag opfindelsen.

23. feb 2017 9

Trekantet molekyle blev beskrevet for 64 år siden: Nu har IBM lavet det

Det trekantede molekyle triangulen har interessante magnetiske egenskaber. Nu er det endelig lykkedes IBM at lave det molekyle, som mange havde opgivet på grund af dets ekstreme reaktivitet.

20. feb 2017 2

Ny kemi i batterier øger muligheden for at lagre grøn energi

Forskergruppe på Harvard kan gøre lagring af grøn energi i batterier billigere og mere effektiv, uden at batterierne mister kapacitet.

20. feb 2017 16

Spørg Scientariet: Hvor meget forurener nytårsaften?

En læser vil vide, hvor mange bildage osen fra nytårskrudtet svarer til. Miljøforskere fra Aarhus Universitet giver det grundige svar ud fra målinger i København, hvor forureningen er dobbelt så høj som gennemsnitligt nytårsaften.

29. dec 2016 8

Ny teknik viser, hvordan vand fryser til is

Overraskende for de fleste har en 3D-visualisering af, hvordan vand fryser til is, længe kun været en drøm for kemikerne. Franske forskere mener nu at have fundet teknikken.

25. dec 2016 4

VIDEO: Sådan laver nørder julepynt med gærceller

Gærforskere fra DTU Biosustain har lavet deres eget julelandskab med hvide gærceller som sne og kobbersulfat som skøjtebane. Men hold dig for næsen, hvis du kommer forbi.

23. dec 2016