close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

KB Hallens store udfordring: Sådan sikrer Rambøll gulv over boldbane mod 5.000 hoppende gæster

RAMBØLL: Buet lydinferno og 5.000 koncertgæster, der hopper i takt oven på en boldbane. Genopførelsen af den legendariske KB Hal bød på krævende udfordringer for Rambølls ingeniører.

Udfordring: KB Hallens nye gulv skal kunne modstå fem hoppende gæster pr kvadratmeter Illustration: Christensen og Co Arkitekter

Det kræver noget af et gulv, hvis 5.000 koncertgæster skal stå og hoppe i takt.

Og det skal de i KB Hallen, der er ved at blive genopbygget efter at være blevet totalskadet af en brand i 2012.

»Når hallen er fyldt, vil der stå op mod fem mennesker pr kvadratmeter – og de vil hoppe i takt til musikken når koncerten er på sit højeste. Det er mildt sagt en ret stor belastning for dækket, og det var ikke helt enkelt at løse«, siger Simon Jensen, Rambølls projektleder på KB Hallen.

Rambøll er gennemgående ingeniørrådgiver på den nye hal for bl.a. akustik, brandsikkerhed, alle tekniske installationer, samt altså de bærende konstruktioner, herunder gulvet. Og gulvet kunne ikke bare laves som et traditionelt terrændæk, for bygherren Kjøbenhavns Boldklub (KB) ønskede en ny kælder under hallen til boldspil.

Hallens gulv skal derfor være et dæk, der skal spænde mere end 10 meter mellem bærende bjælker hen over den cirka 30 meter brede boldhal i kælderniveau.

Meget stiv dækkonstruktion

For at optage den voldsomme dynamiske belastning fra et jublende, tæt pakket publikum, kræves ikke mindst en stor masse af dækket, fremhæver Simon Jensen.

»Løsningen krævede en meget stiv dækkonstruktion, der udføres med forspændte betonelementdæk og armeret overbeton - som desuden skal forbindes for at virke sammen. Samtidig skal der være åbent i rummet nedenunder med maksimal lofthøjde, for at sikre plads til boldspil - uden at boldene støder ind i nedragende bjælker. Vi har derfor måttet stille to søjlerækker i kælderen mellem boldbanerne med bjælker mellem søjlerne – og spænde dækkene over hver af boldbanerne. Vi har således skabt så stor sammenhæng og kontinuitet i hal-dækket som muligt«, forklarer Simon Jensen og hopper lidt op og ned på gulvet i hallen.

»Og nu er det stabilt nok til sådan en dynamisk last fra 5.000 begejstrede mennesker«, konstaterer, konstaterer han.

Byggeriet af KB Hallen er i fuld gang og skal være færdigt til november Illustration: Rambøll

Store krav til stålet

Man kunne ikke blot nøjes med at gøre gulvet ekstra stærkt tættest på scenen, for i den nye KB Hal skal scenen kunne flyttes rundt, så den for eksempel kan stå midt i – med publikum rundt om. Det har bl.a. det danske band Mew brugt på turneer. Stålkonstruktionerne i hallen er derfor også forberedt til ophængning af mere end 50 tons lyd- og lysudstyr overalt i salen.

Ud over koncerter med plads til næsten 50 procent flere end før i tiden, vil man i den nye KB Hal også kunne opleve sportsbegivenheder i international klasse og messer, udstillinger eller andre events.
Generelt er der tale om en slags nyfortolkning af den ikoniske hal, hvor verdensstjerner som Beatles og Louis Armstrong spillede. Der kommer en meget stor vægkonstruktion med synlig bræddeforskalling og bygherren, KB’s logo.

Hallen vil også få den kendte buede form igen, men den udføres mere moderne – bl.a. med en søjlefri udkragning af 1. salen, som kommer til at fremstå som en slags ’svævende’ etage mod øst og nord. Også det stillede store krav til stålkonstruktionens styrke.

Ikke for mange DB til naboer

Den buede form medførte tillige, at man måtte tænke ekstra over lydisoleringen, fortæller Simon Jensen og peger på etageejendommene tæt på byggepladsen.

»Der vil være blot 17 meter fra den kommende facade til de nærmeste boliger. Den buede form giver en større udstråling af lyd, og den kunne ikke holdes inde med for eksempel trapezplader eller træ. Det kræver vægt og massefylde, så både loftet og siderne er lavet med beton for, at undgå at der slipper for mange decibel ud til naboerne«, siger projektlederen.

I modsætning til mange, nyere firkantede koncerthaller, vil buerne også kunne ses indefra.

»Når koncertgæsterne er færdige med at hoppe, og lyset tændes, vil man kunne se hallens unikke, æstetiske form«, siger Simon Jensen, der selv var til mange koncerter i KB Hallen, inden den brændte:

»KB Hallen er et ægte københavnerklenodie – både sportsligt, arkitektonisk og kulturelt – og for mig er det en ære at være med til at etablere den i en moderne version«, siger han

Den nye version af KB Hallen er designet af det københavnske arkitektfirma Christensen & Co Arkitekter (CCO), i samarbejde med landskabsarkitekt Marianne Levinsen og Rambøll. Byggeriet skal være færdigt i november 2018.