Sponseret indhold

Kan du udleve vild vision? Modulerbare træhuse skal erstatte betonkontorer i dansk softwarefirma

Den danske softwarevirksomhed Trifork er træt af betonkontorbygninger. Nu vil de hyre en bygningsingeniør til at lede et ambitiøst projekt, der handler om at omdanne cirka halvdelen af virksomhedens 35 kontorer til modulære træhuse.

Af TECH RELATIONS for Trifork
Triforks trækontorbygning skal bygges op i kubiske moduler, som er nemme at udskifte. Illustration: Trifork

Træ som byggemateriale har længe været skubbet i baggrunden til fordel for beton, men nu vil softwarevirksomheden Trifork have træet frem i rampelyset igen. De har nemlig lagt en usædvanlig plan:

Godt halvdelen af Triforks betonkontorer skal erstattes med træhuse designet til at huse ingeniører og dataloger. Træets akustiske kvaliteter skal skabe de optimale indeklimabetingelser for programmørerne, og det skal være slut med store glasfacader, som lukker generende sollys ind. Og så skal alting bygges op i udskiftelige moduler.

Ambitionen er i første omgang, at cirka halvdelen af Triforks 35 kontorer skal erstattes med kontorbygninger af træ. Men på længere sigt skal Trifork også levere trækontorer til andre firmaer. Derfor søger de nu en bygningsingeniør, der skal lede et team, som skal stå for design og konstruktion af husene.

»Vi leder efter en entreprenørtype, som har mod på at være en del af noget nyt og stort. På sigt vil vi nemlig gerne bygge 100 huse,« siger Jørn Larsen.

Et Lego-hus af træ

At husene skal bygges i træ, skyldes ikke kun, at det skaber et rart indeklima.

Det bunder også i, at Trifork har tænkt sig at opføre husene på uhørt kort tid. Det kan snildt tage tre år at opføre et moderne betonkontorbyggeri, men ambitionen er, at træhuset skal kunne opføres på blot et halvt år.

»Med træ kan vi undgå mange af de langsommelige arbejdsprocesser, der er i et betonbyggeri, hvor væggene f.eks. består af et utal af lag,« forklarer Jørn Larsen.

Med i kalkulen er også, at Trifork har tænkt sig at have kontrol over hele byggeprocessen. De vil blandt andet være medejere af den virksomhed, som skal producere træelementerne.

»Vi vil gøre op med den gængse praksis, hvor man får tilsendt byggemateriale og så går i gang med at file og hakke og skære for at tilpasse elementerne,« siger Jørn Larsen.

I stedet vil Trifork producere materialerne i de dimensioner, der er brug for, så alting passer sammen fra fabrikken og blot skal monteres. Som et Lego-hus af træ.
Designet til programmører

Det er ikke helt almindelige træhuse, Trifork vil have. De skal bygges op i moduler, så det er simpelt at udskifte elementerne og bygge om. Tanken er, at alt skal opbygges i kuber: 4x4x4 og 2x2x2. Skæve vinkler er bandlyst.

»Vi vil standardisere alle elementer, så vi kan lave bygninger i forskellige størrelser med de samme elementer,« forklarer Jørn Larsen.

Hver etage skal udstyres med modulære træudhæng, der beskytter mod vejret, og væg-til-loft-ruderne, som ellers er populære i moderne kontorbygninger, skal afløses af halvanden meter høje ruder.

De store glasfacader passer nemlig dårligt til en softwarevirksomhed, da lyset forstyrrer programmørerne. På mange af Triforks nuværende kontorer er det ikke sjældent, at medarbejderne dækker ruderne til med sorte sække på solrige dage.

»Det er jo helt molboagtigt. Derfor vil vi have kontorbygninger med træudhæng på hver etage og med meget mindre glas,« siger Jørn Larsen.

Forsømmer ikke æstetikken

Direktøren mener, at træ er fremtidens byggemateriale. Dels fordi det er mere miljøvenligt end beton, hvilket falder i tråd med Triforks vision om, at FN’s verdensmål skal spille en større rolle i virksomhedens projekter og hverdagen for alle i Trifork. Dels fordi det er et varmere og akustisk bedre materiale, dels fordi det er let at udskifte.

Men hvis det lyder lidt for praktisk og pragmatisk for en potentiel kandidat med æstetiske ambitioner, så er der ingen grund til bekymring, forsikrer Jørn Larsen.

»Det er vigtigt at understrege, at selvom vi vil bygge modulært og har en masse praktiske hensyn at tage, så skal det stadig være smukt,« siger han.

Ansøg her: talent.trifork.com