Produktion 06 2016

Opret en gratis Insights-profil hos Ingeniøren og få direkte og nem adgang til whitepapers, webinarer og e-magasiner.
Når du tilgår dette materiale, accepterer du, at sponsoren af materialet kan kontakte dig på din oplyste e-mailadresse og telefonnummer med markedsføring af ydelser, der relaterer sig til emnet, som materialet omhandler.

3D-print vinder indpas i produktionsprocesserne i de danske virksomheder. Til gengæld er hypen omkring 3D-print ved at klinge af, og det er forskerne glade for på DTU, for nu kan virksomhederne bedre gennemskue, hvilke teknologier de skal satse på til fremtidens produktion.

Den fjerde industrielle revolution rykker stadigt tættere på fabriksgulvet, og dataopsamling vinder frem flere steder i værdikæden – men indtil videre udnytter industrien kun én procent af alle disse data. Ingeniøren tog på automationsmesse i Atlanta for bl.a. at høre om, hvordan robotter nu kan lære af deres fejl.

Iværksættervirksomheden Inwatec har udviklet et tøjscanner, der ved hjælp af billedgenkendelse kan frasortere vasketøj, der indeholder kuglepenne, kanyler, sakse, og hvad læger ellers kan finde på at glemme i lommerne på deres kitler. Satsningen på software betalte sig, og Inwatec er vokset fra 5 til 17 mand på halvandet år.

Mr. Nanostål, alias iværksætter og nanoingeniør Jens Vinther, har måttet lukke sit laboratorium i Risskov, hvor han i tre år har produceret nanostål på prøveniveau. Han er efter eget udsagn havnet i ‘Dødens Dal’ – ødemarken mellem universitetsverdenen og erhvervslivet, hvor gode opfindelser enten klarer sig eller lider en stille død. Men håbet om storskalaproduktion lever stadig.