Produktion 03 2016

Opret en gratis Insights-profil hos Ingeniøren og få direkte og nem adgang til whitepapers, webinarer og e-magasiner.
Når du tilgår dette materiale, accepterer du, at sponsoren af materialet kan kontakte dig på din oplyste e-mailadresse og telefonnummer med markedsføring af ydelser, der relaterer sig til emnet, som materialet omhandler.

Allerød-virksomheden Welltec, der er specialiseret i at udføre serviceoperationer dybt nede i oliebrønde, har på halvandet år hentet over 90 pct. af produktionen hjem fra Polen og investeret stort i robotter. Virksomhedskulturen var en alvorlig modstander på vejen, men nu er medarbejderne klar til at tage de nye robotter til sig.

Netop medarbejderne kan også blive den digitale fabriks helt store udfordring, for der er et kæmpe behov for folk, der kan programmere robotter og udføre digital kvalitetssikring, viser en ny analyse fra DI og Dansk Metal. Men hvem skal betale regningen for at få dem opkvalificeret?

Ingeniøren besøgte årets Hannover-messe, som stod i Industri 4.0’s tegn. Fem år efter undfangelsen af det hypede koncept er den fjerde industrielle revolution for alvor ved at blive omsat til konkrete løsninger. Det rummer masser af muligheder for danske underleverandører, men man skal være parat til at justere på sin forretningsmodel, lyder det fra dansk konsulent i Tyskland.

Virtual reality kendes mest fra computerspil, men bedre brilleteknologi og adgang til stadigt flere produktionsdata gør teknologien relevant på fabriksgulvet – både som operatørens virtuelle hjælper og som virtuelt læringsmiljø for produktionsmedarbejderne.

På Novo Nordisks fabrik i Kalundborg dyrkes ursuppen til al Novos insulinproduktion. Ingeniøren har været en tur bag murene, hvor den søde duft af bolledej afslører en vigtig ingrediens i den første proces.