Sponseret indhold

Innovation, Trivsel og Moderne ledelse: Produktudvikling på hovedet

Anita Sommer er ekspert på en ny type produktudvikling, der vender op og ned på kendte processser.

Af TECH RELATIONS for Innovation Trivsel og Moderne ledelse

hun var kun et år fra at færdiggøre sin ph.d. og det gik ærligt talt ikke særligt godt.

Altså, den nu 34-årige civilingeniør Anita Sommer mente selv, at hendes forskning rykkede, men hun havde ikke fundet det fagfelt, forskningen hørte hjemme i. Hun kunne ikke finde andre, der skrev om det samme. Heller ikke hendes forskningsartikler havde givet genlyd.

Men en dag, Anita Sommer præsenterede sine resultater på en konference i Seoul, skete der noget.

»Efter min præsentation gik jeg ned til en professor fra konferencens ledergruppe. Jeg bad ham om en ærlig melding: Om jeg var på galt spor eller jeg var forud for min tid.«

Professoren svarede uden at tøve, at Anita Sommer havde fat i noget vigtigt. Og han tilføjede, at han havde en ledig stilling på sit hjeminstitut på University of Cambridge. Han bad hende sende sit CV.

»Jeg kan huske, at jeg stod i en parkeringskælder under konferencehotellet og ringede hjem til min mand, Karsten, og sagde: ‘Jeg har måske fået arbejde i Cambridge. Er du klar til at flytte?’«

Hurtigt ud

Anita Sommers speciale er agil produktudvikling, hvor virksomheden tidligt i udviklingsprocessen sender en prototype ud. Virksomheden bliver klogere på kundens behov og brug af produktet – og kan nå at indarbejde denne viden i den sidste del af udviklingsfasen.

Mens den tanke er velkendt i softwareudvikling, er den ny inden for fysiske produkter.

»Forandringerne går så hurtigt i dag. Der kan måske komme en ny teknologi, som ændrer forudsætningerne undervejs,« siger Anita Sommer, der bl.a. har samarbejdet med bl.a. Rolls Royce om metoden. Også GE Aviation har brugt metoden.

»De var vant til, at en flymotor tog tre år at udvikle, men besluttede, at de ville have en prototype på markedet efter halvandet år, som de så kunne færdigudvikle,« forklarer Anita Sommer og tilføjer, at en sådan mere åben proces kræver en helt anden organisation i produktionsvirksomhederne.

»Det er hele mindsettet, der ændrer sig, især i ledelsen. Ledelsen skal afgive kontrol og fokusere meget mere på, hvad det er for en værdi, de skaber for kunden.«

Forskning og industri

I dag er Anita Sommer og familien flyttet hjem efter en givende tid i Cambridge. Hun arbejder med at indføre de agile metoder på tværs af Legos mange afdelinger, særligt den del af Lego gruppen, der har at gøre med udviklig og innovation. Hun drømmer om at transformere hele Lego til en agil organisation og lægger ikke skjul på, at hun lige nu har sit drømmejob.

Hendes tid som forsker præger hendes frivillige arbejde i IDA, hvor hun engagerer sig i forskning og udvikling.

»Vi burde have et langt tættere samarbejde mellem industrien og universiteterne i deciderede forskningscentre. Det virker i udlandet, og det kunne sagtens virke herhjemme,« siger hun. j