Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

IngeniørListen: Den offentlige debat mangler faglighed og saglighed

IDAs medlemmer har videnskabelig og saglig indsigt, som er en mangelvare i den offentlige debat. Foreningen skal blive bedre til at bruge dette våben, siger Ingeniørlisten

Af TECH RELATIONS for Ingeniørlisten

Det er på fagteknikken, vi skiller os ud. Mens mange andre fagforeninger taber medlemmer, får IDA faktisk flere. Det er fordi vi har en skarp faglig profil, som vi skal gøre endnu skarpere.«

Sådan siger Ingeniørlistens Aske Guldberg, der gerne vil nedtone betydningen af IDAs rolle som fagforening.

»Medlemmerne skal komme til os, fordi vi er det vigtige fællesskab for ingeniører og naturvidenskabsfolk. Det sted, vi mødes og udvikler os,« siger han.

Brug medlemmerne

Ingeniørlistens holdning stemmer fint overens med IDAs strategiske mål om, at foreningen skal være teknologiens stemme i samfundet.

»Vi repræsenterer den holdning i alle interne politiske debatter og gjorde det også i udviklingen af strategien for IDA. Heldigvis kunne vi få de fleste af de andre lister med,« siger Aske Guldberg.
Men dermed er kampen ikke vundet. For IDA kan godt blive bedre til at profilere sig.

»Der er masser af debatter, hvor vores medlemmer kunne være ude med IDA-jakken på og sikre faglighed og saglighed i debatten. Det gælder både lokalt og nationalt,« siger Aske Guldberg og nævner klimadebatten som et oplagt eksempel.

»I klimadebatten er der for tiden et kæmpe behov for at få nogle folk med dokumenteret viden til at sætte skabet på plads. De folk burde komme fra IDA,« siger Aske Guldberg.

Han mener også at mange lokale debatter kunne have gavn af IDA-medlemmernes viden.

»I det hele taget skal vi gå ind i de debatter, hvor man kan sætte to streger under resultatet. Vi har viden til at kvalificere mange debatter, der former fremtidens Danmark,« siger han.

De frivillige bærer IDA

Aske Guldberg ser dermed IDA som en ‘identitetsforening’ – eller det, man i gamle dage kaldte en standsforening. Fundamentet for denne identitet ligger i det frivillige arbejde ude i lokalområderne.

»Der kan ikke være nok af fagtekniske møder og sammenkomster. Det er der, vi mødes og diskuterer teknologi og naturvidenskab med vores fagfæller,« siger han og understreger, at Ingeniørlisten derfor i budgetforhandlingerne har været med til at kanalisere flere penge ud til fagteknikken og regionerne.

Men skal al den viden, der ligger i medlemsflokken, komme resten af samfundet til gavn, skal medlemmerne opdages og opfordres til at stikke næsen frem. Det er ifølge Aske Guldberg en opgave for administrationen at uddanne de rette folk til at profilere foreningen. Og så skal IDA være mere modig.

»Vi skal turde at tage et standpunkt, der er fagligt og sagligt korrekt, også selvom enkelte medlemmer ikke er enige. Vi skal jo ikke være en rabatklub, hvor alle skal være glade hele tiden,« siger han.

Koster billigt

Egentlig er det ikke så dyrt et tiltag, Ingeniørlistens repræsentant foreslår. Snarere er det et mindset, der skal ændres.

»Det er jo også noget af det, IDAs politiske liv handler om. Vi diskuterer det her igen og igen og presser hinanden. Derfor er det faktisk også lykkedes at komme et stykke i den rigtige retning,« siger han og påpeger, at IDAs vision nu har fokus på at få IDAs medlemmer i spil samt på støtten til de frivillige. Men der skal endnu mere til:

»Blandt IDAs medlemmer har vi Danmarks bedste eksperter indenfor ethvert teknisk og naturvidenskabeligt emne. Hvis ikke, vi skal blande os i debatten om teknologi og naturvidenskab, ved jeg ikke, hvem der skal,« siger Aske Guldberg.