close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold

Ingeniører kæmper med at få strøm fra havvindmøller

Der er brug for ny teknologi for at kunne leve op til fremtidens miljøkrav og effektivt sende strømmen fra store offshore-vindmølleparker på land. Chefingeniør hos Siemens oplever, at de store højspændingsprojekter er blevet mere komplekse.

FREMTIDENS ENERGISYSTEM Det er en udfordring at få strømmen fra stadigt større offshore-vindmølleparker op på land. Som chefingeniør for afdelingen for højspændingsprodukter hos Siemens er Jesper Mikkelsen med til at lede komplicerede vindprojekter.

De går ud på at bygge enorme koblingsanlæg til offshore transformerplatforme såvel som onshore transformerstationer. Koblingsanlæggene samler strømmen fra hundredvis af vindmøller og forbinder dem med elnettet på land.

De ledende dele i de gasisolerede koblingsanlæg er omkapslet med den potente drivhusgas svovlhexaflourid (SF6). Det kræver ifølge Jesper Mikkelsen så tætte samlinger på rørene, at end ikke et hår kan ligge imellem, da gassen så kan sive ud.

»Det er komplekse projekter, som i stigende grad styres af komplekse kontrakter.«

Projektarbejdet indeholder mange discipliner, da man som ingeniør er med, fra en kontrakt bliver underskrevet, til et anlæg afleveres til kunden. En særlig udfordring er at designe de korrekte gangveje på platformene, som kan ændre sig alt efter land og lovgivning.

Læs også: Siemenschef: Markedet for vindenergi fungerer ikke rigtigt

Således oplevede Jesper Mikkelsen blandt andet, at måtte redesigne koblingsanlæg til Storbritannien på grund af nye krav.

Behov for ny koblingsteknologi

I fremtiden ser udfordringerne større ud. Der kan eksempelvis blive behov for en helt ny teknologi til koblingsanlæggene ifølge Jesper Mikkelsen. I stedet for anlæg med SF6-gas har Siemens udviklet et anlæg med vacuumbryder-teknologi, der som isolationsmedie bruger rent kvælstof og ilt og dermed er mere miljøvenligt.

Læs også: Vekselstrøm vandt krigen, men nu får jævnstrøm comeback

Udfordringen er, at denne teknologi endnu kun kan håndtere spændingsniveauer på op til 145 kilovolt. I offshore-projekter har ingeniørerne normalt brug for at nå op på mellem 155 og 220 kilovolt på kablet ind mod land for ikke at tabe for meget energi undervejs.

»De politiske restriktioner skaber nye udfordringer, som vi arbejder på at finde løsninger på hos Siemens,« siger Jesper Mikkelsen.