close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponsoreret indhold

Ingeniør forsøger at samle by i Jylland

Østjyske Auning er udfordret af stigende urbanisering, faldende befolkningstal og en hovedvej, der deler byen i to. I samarbejde med borgerne er urban designer Camilla Horsted fra Rambøll i gang med at skabe en ny bymidte, et nyt trafikknudepunkt – og fundamentet for vækst.

Auning er, som så mange andre mellemstore byer i Danmark, udfordret af stigende urbanisering og et svindende befolkningstal i landdistrikterne. Men byen i Norddjurs Kommune har også en ekstra udfordring: Den gennemskæres af hovedvejen, der reelt opdeler byen i to adskilte bycentre.

Nu har Auning fået støtte fra statens program for Områdefornyelse, der skal sikre, at potentialet for vækst i små byer og byområder bliver udnyttet bedre.

Auning skal være én by, understreger urban designer og projektleder Camilla Horsted fra Rambøll.

”Når staten går ind og støtter Auning, har vi som designere også et ansvar for at få skabt en by, hvor det er værd at bo. I Auning handler det om at få tydeliggjort sammenhængskraften i bymidten, og hvorfor det er attraktivt at bo der eller flytte dertil,” forklarer hun.

Læs også: At bygge verdens skæveste hotel var en geometrisk og byggeteknisk præstation

Auning kan i princippet tilbyde alt, hvad familier kan drømme om af daginstitutioner, skoler, indkøbsmuligheder og fritidsklubber, men forretningslivet er udfordret af hård konkurrence fra de nært beliggende større byer, Aarhus og Randers.

Vigtigt at inddrage borgerne

Camilla Horsted sidder i Rambølls afdeling for Byudvikling og Landskab i Vejle, som tidligere på året vandt en arkitekturpris for Åstederne i Kolding Kommune. I Auning-projektet har hun brugt en stor del af sin tid på at afholde borgermøder, for det er vigtigt at inkludere borgerne allerede i designfasen:

Læs også: Italiensk ingeniør: I Danmark vejer kompetencer tungere end alder

”Uanset hvor stor erfaring vi har på området, bliver løsningen altid bedre, når vi skaber et design ud fra konkrete behov og ønsker. Sandsynligheden for, at det bliver en succes, stiger også markant. Vi får simpelthen oftere skabt rammer og løsninger, som holder i lang tid fremover, frem for noget, som blot var designmæssigt moderne eller en trend i øjeblikket,” forklarer hun og tilføjer:

”Det handler om mennesker. Og vi har et ansvar for at gøre vores løsninger så beboelige som mulige.”