Sådan installerer man brændeovn med mindst partikelsvineri

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

vi er kommet meget længere i "optimal brændefyring" end det at fyre træ af i en jernkasse med en røgvenderplade. Det er over 20 år siden vi begyndte at bygge masseovne, og der står mange tusinde rundt om i DK, du ser det bare ikke på skorstenen.

 • 0
 • 0

Kan overskriften forstås på anden måde, end at uanset hvordan man bærer sig ad, så er det noget svineri ???

Gode råd til bilkørsel handler om at spare på benzinen Gode råd om madlavning kan handle om ikke at branke kødet for meget

Jeg kunne nævne mange andre eksempler, men pointen er, at jeg aldrig har set den slags gode råd med overskrifter indeholdene "mindst partikelsvineri", selvom det kunne være lige så relevant.

Kunne vi ikke snart få opdateret den skuffe med mærkaten "Brændeovne" hos ing.dks redaktion, så den indeholder andre superlativer, end Svineri, Dræber, Hyggeoser, m.v. ???

Selvom i nu (modstræbende efter min mening) bringer artikler som viser, at det altså slet ikke står så slemt til som nogen gerne påstår, så virker mængden af den slags overskrifter, uanset artiklens indhold, stærkt tendentiøst.

 • 1
 • 0

Jeg undres til stadighed over hvorfor at alle os med brændeovne konstant skal beskydes med at vi er nogle miljøsvin. Jeg ser det nu mere som et udtryk for at fjernvarme-mafiaen, olie-selskabernes lobbyisme er trængt og derfor ty'er til det sidste våben, nemlig en SKRÆMME kampagne... Æv...

Alle os der anvender brændeovn (Min er primær varmekilde) bruger jo mindre ANDRE metoder til at varme huset op, dvs mindre forbrug af ex. fjernvarme, gas, olie og el til varmepumpe... Hvem får solgt mindre pga brændeovnen ?!?.

Derfor husk at Fjernvarme, olie, gas og el-selskaberne gør hvad de kan for at påvirke ALT træ afbrænding i negativ retning, da de så kan 'presse' en konkurrent ude - nemlig at vi kan anvende træ som hentes lokalt og typisk er MEGET billigere end at støtte diverse profit selskaber...

Mit olieforbrug er 600-700 liter om året og det er kun pga min brændeovn :-) Da jeg sparer på mit olieforbrug, skal der pumpes mindre fossilt olie op ad undergrunden og det må da være en miljøgevinst for os alle...

 • 2
 • 0

det kan godt være at nye brænde ovne sviner mindre udenfor, men tilgengæld sviner de helt vildt indenfor!!! selv om ovennævnte skorstens montage vejledninger fuldt...

 • 0
 • 0

Først tak til Lars Helbro. ALT hvad vi foretager os i livet medfører en eller anden form for forurening - herunder brugen af brændeovne. En vis form for sammenligning ville da være hensigtsmæssig, så forholdet er til at forstå og forureningen fra brændeovnen kan sættes i forhold til de ting, som vi ellers foretager os. Kunne man tænke sig noget i retning af: 'Et års brug af en brændeovn forurener som at flyve fra København til Ålborg og retur.' Eller (og her må eg gribe i egen barm) *Som at køre 5000 km i en dieselbil uden filter'. Jeg har ingen anelse om de faktiske forhold, men alene sammenstillingen kunne da være tankevækkende. Og hvem tænker i forurening inden en flyvetur, der som oftest er ren fornøjelse - og altså helt unødvendig i forhold til den, som kommer fra brændeovnen, der trods alt er med til at dække et af vore basale behov: En varm bolig. Det som mangler i artiklens i øvrigt meget fine illustration er friskluft-forsyningen, der i moderne, tætte huse kan være problematisk. Den optimale løsning er direkte tilgang af frisk luft udefra, så den nødvendige forbrændingsluft til enhver tid er til rådighed og ikke pludselig forsvinder fordi man tænder emhætten, ventilationen i badeværelset eller tilsvarende. Konsekvensen af et for tæt hus kan være forurening med partikler både inde og ude - begge dele som følge af mangel på ilt og dermed en ufuldstændig forbrændingsproces.

Finn Langgaard

 • 1
 • 0

Måske er det muligt at puste liv i denne 2 år gamle tråd?

maarten kofman skriver: "det kan godt være at nye brænde ovne sviner mindre udenfor, men til gengæld sviner de helt vildt indenfor!!!"

Hvorfor det?

Min egen ovn (nyindkøbt i 2010 Morsø 1442 + stålskorsten 70cm over tag) i sommerhuset giver mig åndedrætsbesvær , så jeg er meget interesseret i at finde en mindre forurenende løsning.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten