close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Så mange MRSA-tilfælde er der i de danske kommuner

Klik på kommunerne på kortet for at se, hvor mange danskere der blev smittet med den antibiotikaresistente svinebakterie MRSA CC398 i 2012/13, og hvor mange svin den enkelte kommune huser.

En interessant opgørelse. En helt uvidenskabelig statistisk analyse af et udpluk af de kommuner som har mere end 14 tilfælde viser en korrelation på ca 0,6 mellem MRSA og antal svin. Der er dog mange andre faktorer der her spiller ind, fx befolknings tæthed omkring svinefarme, hvordan er kloakering og vand forhold og meget mere.
At befolknings tæthed til svinefarme, kunne være en parameter kunne ses af Thisted med ca 400.000 svin og 20 MRSA og Sønderborg med 69 MRSA og 400.000 svin.
Det er en lille trøst at sygehus kommuner generelt ser ikke ud til at være belastede. Kun Åbenrå og Kbh skiller sig ud, med relative høje MRSA tal og lav svineproduktion.

  • 6
  • 0

interessant. Det kommer også an på, hvor mange mennesker, der bor i kommunen. Fx Samsø kommune har 3751 indbyggere, i Københavns kommune over ½ mio. Dvs. der er flere mennesker at smitte i København.

  • 5
  • 0

3 rejsekompaner, der sad i et tog på vej til en konference i Paris. Den ene var management konsulent, den anden statistiker og den tredje antropolog. I samme kupe sad en lille dreng og hans mor.

På turen kører de forbi en mark med et får. Management konsulenten udbryder, "Hold da op, se engang. I Frankrig er fårene sorte!". Statistikeren afbryder ham og svarer "nej nej, det kan man ikke slutte. Men man kan sige at der er en vis sandsynlighed for det." Antropologen kigger ud af vinduet og vender sig tørt mod de to andre "det eneste man kan sige med sikkerhed er, at I Frankrig findes der et får der er sort på den ene side."

Der bliver stille i kupeen.

20 minutter senere udbryder drengen henrykt til sin mor "Se mor, nu kører vi over grænsen og ind i Frankrig!".

Der er mange moraler i den historie, og jeg plejer at vælge ud fra den givne situation. I denne er den at man skal ikke lave statistik ud af materiale, der ikke egner sig til statistik.

I så fald kunne man f.eks. slutte - bare sådan helt tilfældigt ud fra farver - at jyske læger er bedre end sjællandske, til at diagnosticere MRSA!?

/P

  • 6
  • 4