Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

KORT: Her bliver mobildækningen forbedret

Mobildækningen bliver inden udgangen af 2019 markant forbedret på 2.183 adresser i områder med dårlig dækning. En politisk aftale sikrer, at teleselskaberne, der vinder retten til 1.800 MHz-båndet skal levere taleforbindelse og trådløst bredbånd på mindst 30 Mbps til adresserne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når man kører langs grænsen ned mod Tyskland, så er telefonen mere på et tysk net end på et dansk net. Selv over fjorden ved Flensborg og ind mod Sønderborg er man mere på et tysk net. Og man skal kilometer væk mod nord inden telefonen skifter til et dansk net. Så de danske teleudbydere dækker ikke grænseområdet. Det er bare ikke vist på billedet.

 • 2
 • 1

Et godt eksempel på at man ikke kan overlade levereing af et landsdækkende net til det berømte private erhvervsliv. Uden politisk målsætning og vilje til finansiering får vi det ikke. Men det er åbenbart ikke et politisk mål som f.eks. elforsyning:

Fra elforsyningsloven:

" § 1. Lovens formål er at sikre, at landets elforsyning tilrettelægges og gennemføres i overensstemmelse med hensynet til forsyningssikkerhed, samfundsøkonomi, miljø og forbrugerbeskyttelse. Loven skal inden for denne målsætning sikre forbrugerne adgang til billig elektricitet og fortsat give forbrugerne indflydelse på forvaltningen af elsektorens værdier."

Hvem i dag vil bosætte sig i områder uden mobilnet?

 • 2
 • 2

Der kan være meget vundet ved at skifte mobilselskab, især selskaber der ikke har 900mhz net dækker dårligt uden for byerne.

 • 1
 • 1

Der kan være meget vundet ved at skifte mobilselskab, især selskaber der ikke har 900mhz net dækker dårligt uden for byerne.

Man kan da ikke bo et fjernt sted og så blot vælge det billigste selskab. Man må da nødvendigvis vælge det eller et af de selskaber der dækker godt lokalt. Man må nødvendigvis også gå udenfor og anvende en telefon med en ordentlig antenne

Alle selskaber har nu 900 MHz frekvenser, men '3' har langt færre mastepositioner end TeliaTelenor. TDC har flest og bedst dækning inkl 2G/GSM900 dækning, der sikre tale, hvor andet svigter.

TDC's 4G dækning er i særklasse, men derfor kan man alligevel finde steder, hvor den nærmere mast er fra fx TT og TT's net er derfor bedre dækkende lige netop der.

Lars :)

 • 4
 • 2

Spændende at der er et fælt dødt punkt for mobildækning i Tranum, midt i sommerhusområdet i skoven.

Nogle flytter hen hvor der er fred og ro og ingen naboer. Men de vil ha' en motorvej i nærheden og en bred asfaltvej der skal sneryddes, lige uden for indkørslen.

Jeg forstår godt at politik og forretning nogle gange ikke kan enes om mål og midler :-)

Det er svært at skaffe indendørs mobil forbindelse, i kælderen på gæste wc, med døren lukket, i et højisoleret sommerhus med AluCraft vindspærre i væg og loft og med solfilter i vinduesglas - Næsten som i Faraday's bur

Hvis det lykkes at få dækning, så ønsker jeg naturligt nok, at alle netværk dækker mit fristed 100% og at tilbudsprisen er den laveste fra mit netværk :-)

Her er der lidt hjælp:

Region Nordjylland og Aalborg Universitet har netop afsluttet en reel undersøgelse af faktiske signalstyrker målt og markeret her.

http://bredbaand.rn.dk/pages/Teknologi.aspx

D'r da ik' så ringe?

/karsten

 • 3
 • 1

@ Karsten, et godt indlæg. Det følgende får nok en del 'thumbs down', men alligevel. Det er dejligt at man i det nordlige Jylland har målt på det, i stedet for bare at snakke om hvor dårligt det er. Det er vigtigt. Det giver et godt grundlag for hvor der skal sættes nye master op. Det er på tide at der skiftes holdning fra 'jeg skal ha'(og samfundet, d.v.s. i andre betaler) til 'jeg vil godt have hjælp med'. Når nogen af os andre bor steder hvor der er god dækning, så har vi betalt for det bl.a. gennem huspriser og ejendomsskatter. Man skal også huske at hvis man 'bor langt fra alfarvej' så kan det godt være man er nødt til at betale for en dyr udbyder.

Da der nu tales om udendørs dækning ville det være en 'glimragende ide' hvis teleselskaberne nu sørgede for at man kunne komme til at koble op/ringe via Internet'et. Så kan folk der bor i et 'foliehus';

Anskaffe et bredbåndsmodem med mulighed for ekstern antenne. Sørge for at sætte en udvendig retningsantenne op og forbinde den til modem'et. Lade modem'et være koblet op mod en WiFi Access punkt. Tilgå nettet via WiFi. Herved vil de kunne få en ganske gode betingelser, ved selv at yde en indsats. Sådanne faciliteter (bredbåndsmodem + router m. WiFi + antenne) kan anskaffes for omkring 2000,- kr. Se evt. på nogle svenske forretninger hvis priserne her i landet er horrible. Der ovre er man vandt til at skulle sætte en antenne op for at opnå dækning.

Den indbyggede antenne i moderne telefoner / bredbåndsmoden er ussel. Det at sætte en minimal udvendig antenne på et bredbåndsmodem forøger typisk det modtagne signal med en faktor 10 og en god udvendig retningsantenne forøger det modtagne signal med endnu en faktor 10! Når vi var i stand til at 'kravle på taget' for at sætte en TV antenne op, så skulle det også være muligt at vi kan 'kravle på taget' sætte en mobil antenne op.

Dette er ikke baseret på læsning af 'salgsgas'. Som (med)arrangør af orienteringsløb har jeg skullet skaffe netforbindelse fra dybt inde i skoven, f.eks. Grib Skov. Det er muligt. Vi fik vores data hjem med en stabil forbindelse. Udstyret er købt i Helsingborg og kan også købes på nettet.

Håber at der er flere der, lige som Region Nordjylland, får lavet nogle målinger andre steder i landet så placering af master bliver bestemt ud fra fakta og ikke ud fra hvem der råber højest / hvem der har de bedste (politiske)forbindelser.

 • 4
 • 0

Alle selskaber har nu 900 MHz frekvenser

Det er vigtigt at huske at 900 MHz dækker over to type tjenester, den 'gamle 2G og det nye 4G/LTE. For begge dele gælder at den lavere frekvens (900 i stedet for 1800 MHz) giver en god rækkevidde. Til gengæld er der en voldsom forskel på båndbredde. Man skal ikke forsøge at lave en internetforbindelse på 2G! Når det gælder '3' så er hele deres grundlag, at de startede med 3G netværk. De har slet ikke noget 2G netværk. Deres udbud har altid været baseret på at kunden ville have bredbånd, ikke 'bare' telefon. Man kan i Sverige købe et '3' bredbåndsmodem for 50,- SEK med 30 dages forbrug (ikke på web).

 • 1
 • 0

sikre forbrugerne adgang til billig

Jeg tror der er meget vigtigt at få defineret hvad der skal være adgang til. Hvis det skal være adgang til telefoni / SMS så ja, det bør alle kunne få adgang til , men hvis vi snakker netflix / video streaming så er det ikke længere en fælles forpligtelse. Så må man selv spendere og evt. 'tænke ud af kassen'. Det har de gjort både på Djursland og på Samsø.

I den samme boldgade burde det være et krav til offentlige websider at mængden af 'dingel-dangel' er begrænset så der ikke er behov for en hurtig forbindelse for at kunne komme i kontakt med det offentlige. Lav afprøvning gennem et 9600 bps modem med krav til max. svartid ;-).

 • 4
 • 0

Der står i det mindste master ved Elverhøj(1), Lysgård(1), Magleby (1), Hårlev (2), Store Heddinge (2) og Tommestrup (1).

Det er nu nok ikke alle de nævnte master der gør gavn i Strøby. Men de fleste af disse master har ikke '3' og flere TT master har ifølge mastedatabasen ikke 3G/UTMS900 fra TT, som er det 3G roamer med.

Hvis man har '3', bor på landet og ikke selv har tjekket den lokale dækning, så er man selv ude om at have dårlig dækning.

Lars :)

 • 1
 • 1

Ved at gå ind på http://http://www.mastedatabasen.dk kan man se hvor de nærmeste master står. Husk at vælge 'tjenstetype' = 'mobiltelefoni'. Det er de færreste der har brug for at vide hvor de nærmeste master til forbindelse til toge står ;-).

Jeg vil faktisk lige tilføje at Telenor også har en rimelige information side omkring TT-netværket: https://www.telenor.dk/kundeservice/drift-...

På denne side kan man se hvor de har opgraderet master og med hvilken teknologi samt I hvilke områder de planlægger nye mobilmaster.

Jeg er meget sikker på, at kortet vil overraske den del af befolkningen, som går rundt og tror, at mobilselskaberne ikke prioriterer en udbygning af deres netværk...

 • 1
 • 0

Ja. Jeg kan i hvert fald se, at TT nettet stort set ikke planlægger nye master bortset fra de ganske få steder, hvor en fællesudnyttet mast ændres (f. eks. Tisvilde).

Mine kilder siger, at Langeland har meget dårlig dækning, og de lokale kan faktisk kun bruge Yousee(TDC), hvis de bevæger sig rundt på øen. Men stadig er der mange huller.

Jeg kan se, at TT-netværket ikke vil gøre noget ved det.

 • 0
 • 0

Ja. Jeg kan i hvert fald se, at TT nettet stort set ikke planlægger nye master bortset fra de ganske få steder, hvor en fællesudnyttet mast ændres (f. eks. Tisvilde).

Mine kilder siger, at Langeland har meget dårlig dækning, og de lokale kan faktisk kun bruge Yousee(TDC), hvis de bevæger sig rundt på øen. Men stadig er der mange huller.

Jeg kan se, at TT-netværket ikke vil gøre noget ved det.

TDC har et dækningskrav på Langeland fra 800 MHz licensen, så derfor bør TDC have udendørsdækning over alt på øen. Det er derfor TDC har fuld dækning selv i Sønder Longelse, Trankær, den nordlige del af Langeland m.fl.

Dækningen er ikke perfekt overalt på Langeland, men den er slet ikke så slem, at den er ubrugelig. Hvis man benytter TT-netværket eller TDC, så er man rimelig godt dækket ind. Når det er sagt, så er der afsindig mange mobilmaster på Langeland sammenlignet med resten af landet.

Geografien på Langeland gør det dog umuligt at levere indendørsdækning over alt på øen. Folk skal vænne sig til at bruge Wi-Fi Calling, når hvis de gør det med et selskab, der tilbyder både Voice over LTE og Wi-Fi Calling (pt. kun Telenor), så får piben nok en anden lyd.

Når det er sagt, så kører TT-netværket efter en helt anden udrulningsplan sammenlignet med TDC og 3. Det burde du også vide Mogens, for du følger jo lidt med i debatterne. TT-netværket konsoliderer og opgraderer eksisterende sites, mens de kun udbygger ganske lidt sammenlignet med TDC og 3.

 • 1
 • 1

Jeg kan se, at TT-netværket ikke vil gøre noget ved det.

Lige en lille kommentar til den påstand.

Hvis man ser på kortet i denne artikel, så kan man se, at den sydlige del af Tåsinge skal have mobildækning. Der har TT-netværket allerede planlagt en ny mobilmast.

Så nej specifikt på Langeland er der måske ikke sker så meget med ét af de tre store mobilnetværk, men det betyder ikke, at dækningen ikke forbedres samlet set.

Det skal vel også lige nævnes, at alle TT-netværkets mobilmaster på Langeland er blevet opgraderet til 4G LTE over de sidste to års tid (med 800 MHz), så det er altså ikke fordi der ikke er brugt masser af penge på Langeland.

 • 1
 • 1

Du får samme dækning ved oister som du gør ved 3 CBB, callme, som du gør ved telenor og telia coopmobil, fullrate, som du gør ved TDC

Det handler om hvilket mobilnetværk, dit selskaber kører på Hvor du befinder dig Hvilken mobil du har, hvilken antennekvalitet mobilen har

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten