Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Automatisk brændeovn reducerer partikelforurening

OBS: Grafikken kræver understøttelse af HTML5, f.eks. IE9 eller Google Chrome.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Et mere banalt problem:

Det er vel ikke undgået nogens opmærksomhed at disse spalter ofte fyldes med klager over folks brug af brændeovne.

Jeg har netop udskiftet en ældgammel ovn med en ny fra et andet jysk pejsefirma og skorstensfejeren lød også meget tilfreds da han var ude at syne den.

Men nu kan jeg ikke finde ud af at fyre i den og håber at nogen har nogle erfaringer med at omstille sig til disse moderne ovne!

Den gamle var nok uøkonomisk, men nem at tænde op og fyre i fordi den altid kunne få luft nok, den nye har et fint tæt reguleringsspjæld, men jeg kunne godt have brugt en tændstilling hvor det måske gav dobbelt så meget luft som det nuværende max.
Jeg er så småt ved at finde ud af at tænde op uden at fylde stuen med røg, men så er der jo også hensynet til omgivelserne, og derudover oplever jeg at det er meget kritisk at fylde nyt brænde på præcist når det forrige er ved at brænde ud, ellers er det svært at få gang i igen.

Her kan jeg godt se formålet med at der kommer et bip når det er tid at fylde på.

Jeg synes at ovnen er lavet med en meget lille spjældåbning, den er måske optimal i et laboratorium under ideelle betingelser, men svær at få luft nok igennem i praksis, og jeg begynder at frygte for at jeg laver røggener for de omkringboende en stor del af den tid jeg har den igang. Hvis andre oplever det samme med helt nye ovne kan jeg da godt forstå at der er en del der klager!
Jeg bruger meget mindre brændestykker end før og fylder vel typisk et par stykker på hver halve time og det giver vel så 20 minutter pr gang hvor den brænder optimalt. Jeg får vel en bedre varme med 1/3 mindre brænde så jeg håber da også at jeg med tiden bliver bedre til at betjene ovnen!

Men er der nogen der har nogle tips?

 • 0
 • 0

Dette er et meget interessant emne fordi det er sjældent diskuteret, og fordi skorstensfejerne ikke gør opmærksom på de problemer der kan opstå når en gammel brændeovn skiftes til en moderne.
Som du selv er inde på er der mindre træk i din ovn, og der kommer mere røg i stuen når lågen åbnes. Det er fordi virkningsgraden er hævet, og dette kan kun gøres ved at øge røgvender fladen, dvs. røgens vej igennem brændeovnen. Med andre ord så er modstanden i brændeovnen øget. At en moderne brændeovn tillige har en meget stor indfyringslåge gør det kun til et større problem med røg i stuen når du skal genfyre mm., idet der trækkes røg med ud når den åbnes pga. det lave undertryk inde i brændeovnen. Derudover er der kun 1 regulerings håndtag på de nye oven, man kan således ikke justere primær og sekundær luft separat under opfyring. Jeg har selv haft samme problem, købte en Hwam Dali med "autopilot" som de kalder det, og skal hilse at sige at det nedsætter IKKE luftmodstanden igennem brændeovnen. For at løse mit problem købte jeg en røgsuger fra exodraft, og har derved sikret at der altid er træk nok i min skorsten, og derudover åbner jeg askeskuffen ca. 1 cm i opfyringsfasen da man derved "bypasser" de forskellige reguleringer og spjæld i brændeovnen. Håber at dette kan hjælpe dig.

 • 0
 • 0

Per Holm Hansen
Jeg vil advare mod at åbne askeskuffen, på er Hwam ovn under optænding/fyring. Ovnen "Dali med autopilot" er styret af en bi-metal fjeder der kan blive overophedet og miste sin funktion.
Problemet er ofte, at skorstenen ikke er varm når man starter, eller den ikke er høj nok til at skabe det nødvendige træk mellem 12-14 pa., som en moderne ovn kræver.
Ovnen har intet "træk", men en modstand indbygget i røgvender systemet, for at udnytte brændet bedst muligt, oftest en virkningsgrad omkring 80%.
Dette kræver en velfungerende skorsten, eventuelt en suger "Exodraft".
I langt de fleste tilfælde kan man løse problemet ved at starte rigtigt.
Man kan prøve at lave en såkaldt top/down optænding.
Prøv at lægge 3-4 stykker 6-8 cm tykke træ i bunden. Herefter stables 12-14 stykker optændingspinde ca. 1-1,5cm tykke som en lille brændehytte oven på.
En optændings blok ”Burner” lægges ind imellem og tændes.
Døren og ASKESKUFFEN lukkes, og man vil se, at efter et par minutter brænder bålet uden problemer.
Luft reguleringen på en ovn med ”autopilot” stilles som en termostat på en radiator, på det niveau der passer til den opvarmning der ønskes.

 • 0
 • 0

Vi har en Hwam med IHS og vi er grundlæggende glade for den. Dog er der et par opmærksomhedspunkter:
Optænding sker bedst efter topdown pricippet - vi lægger en ca 15 stykker fint flækket brænde ovenpå et par gode knuder og slutter med 2 poser optænding - det virker hver gang - vi har også set at lægger vi for lidt optændings materiale ind, så får vi problemer som beskrevet i denne sti !
Hen imod afslutningen af en forbrændings cyklus ser vi at ovnen ikke kan finde ud af, om knuderne er ved at være forbrugt og derfor laver vi en optændings opstart uden af lægge mere træ ind, når oven giver signal til genindfyring. Her holder vi dog øje med om der faktisk ligger uforbrændt træ eller ej.
Vi kigger jævnligt til skorsten, når vi alligevel er ude og kan se, at der under opstart og når der lige er genfyret så kommer der synlig røg ellers ikke.

Den store fidus er at vi ikke skal holde øje med ovnen hele tiden - vi fyre og så tænker vi ikke mere på den i en god times tid.
Glæder mig til at Hwam finder ud af lave et andet interface til IHS - bluetooth pc opkobling eller en lille hjemmeside - som det er nu skal jeg have et kabel på oven for at se hvordan spjæld mm står.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten