Howto: Dimensionering af anlæg

Her er nogle korte indskud til dimensionering af solcelleanlæg, baseret på min egen ringe erfaring.

 1. Skyd dig ind på ca. hvor stort et anlæg du vil bygge.

1a: Overvej hvor mange kWh du har brug for under nettomåleordningen. kWh/y = 0.8 * kW(peak) ved fornuftig placering af solcellerne (=nogenlunde mod syd, hældning 20...60 grader fra vandret.)

1b: Overvej hvor mange paneler der kan være på dit tag. Regn med 80x160cm paneler af ca. 200 W(peak). Find nogle billige paneler et eller andet sted på nettet at kigge på, bare for at komme igang. Lidt skygge i tidlig morgen og sen eftermiddag er ok, men fra ca. 10-15 skal solcellerne helst være helt skyggefri. Overvej træer, skorstene, tagkviste osv.

1c: Overvej hvad du har råd til: ca 20-30.000 per kW(peak)

 1. Vælg et forbindelsesmønster for solcellerne

Det nemmeste og billigste er alle paneler i en serie-streng, men pas på at Voc (tomgangsspændingen) ikke kommer over ca. 500-600 Volt, det svarer typisk til ca. 10 moduler.

Overvej det fysiske mønster på taget, jo kortere kabelforbindelser, jo bedre.

Hvis du parallelforbinder flere strenge, skal du passe på at kortslutningsstrømmen ikke bliver for stor, det koster i kabler og sikringer.

Overvej invertere med flere uafhængig MPP styringer, eller separate invertere, hvis der er meget forskel på de forskellige strenge (f.eks øst/vest fordelt placering)

Udregn også Mpp spænding.

 1. Find en inverter

Check flg parametre:

3a. AC effekt: mellem 80% og 150% af Wp for solceller. For lav AC effekt betyder tabt produktion i solskin, for høj AC effekt for stort tab i inverteren. Hvis dine solceller er mindre optimalt kan det betale sig at underdimensionere inverteren en smule.

3b. Voc: Mindst 20% højere end det du beregnede for solcellerne.

3c. Mpp interval: så stort som muligt udenom den Mpp værdi du har for panelerne.

3d. Fysisk størrelse, tæthedsklasse, køling osv. Jo tættere på panelerne du kan skrue den op, jo bedre, men pas på med varme lofter. Husk at solcellerne og inverteren skal jordforbindes kompetent.

3e. Afhængig af nørdkoefficienten: Overvej muligheder for dataloggning mv.

 1. Udregn pris.

Regn med at montering koster ca. 20-25% af panelernes pris og en elektriker regning på 4-5.000 kroner afhængig af alt muligt.

Prøv andre solcelle/mønster/inverter kombinationer.

Hold øje med "skarpe kanter" i dimensioneringen, dvs. hvor et enkelt panel fra eller til gør en forskel på inverterstørrelsen eller om det er 1/3 faset osv.

 1. Find ud af montering af solcellerne.

Hvis du installerer solceller i forbindelse med tagrenovering, overvej om du vil have en anden tagbelægning under solcellerne end hvor der ikke ligger solceller. Hvis man f.eks lægger "standing seam" plader under solcellerne kan man få dem ned i plan med de omkringliggende tegl og samtidig lette monteringen af dem.

Sørg under alle omstændigheder for at luften kan cirkulere under panelerne, det koster op til 20% ydelse hvis de ikke kan komme af med varmen.

Husk også plads til kabelføring og jordforbindelse.

Held & Lykke

Poul-Henning

de lave priser på solpaneler har jeg valgt at købe 10% flere end jeg skal bruge. - Det er for at have erstatningsdele, hvis f.eks. en sten eller noget andet skulle ødelægge nogle paneler. Det vil være så ærgeligt at skulle pludseligt have en 1m2 plet i anden farve f.eks. på taget om 5 år fordi man ikke kan få nøjagtigt de samme paneler.

 • 0
 • 0

Flot indlæg - tak for det. Vil man "lege" så lavede Mastervolt i sin tid et program til "design" og beregning i relation til Solardin inverterne. Det kan også beregne tab i kablerne ved forskellige længder og dimentioner.

Det er ikke så tosset, men der er stor forskel på inverterne, så man kan ikke umiddelbart overføre alle data. Det indeholder dog også en database over paneler som jeg fandt nyttig.

Programmet kan hentes her: http://www.mastervolt.com/download.php?id=...

Når der vælges inverter, skal man naturligvis se på prisen, men ikke mindst effektiviteten. Nogle taber helt op til 10%, nogle kun 8, eller 5% osv. Over 20 år kan det blive til en det "tabt" strøm, så måske er den "billigste" ikke altid den billigste.....

Vær også opmærksom på tab i kablerne. Ved uheldig kabelføring (for lange og for tynde) kan der let smides 10% af effekten, men det afhænger meget af hvad spænding man vil køre med, så jo lavere spænding i PV-strengen jo tykkere kabler skal der bruges.

 • 0
 • 0

10% er nok i overkanten, men 5% smutter hurtigt hvis kabler er fortynde og for lange.

 • 0
 • 0

Hvad betyder afvigelsen ift. syd for produktion? Hvor meget faldet produktion fx. ved en afvigelse på 10 grader? Kan man kompensere ved at ændre hældningen.

Hvis produktionen falder x% skal man så bare gøre arealet x% større og lade alt andet være dimensioneret som et anlæg på (1-x), der vender mod syd?

/Martin

 • 0
 • 0

Martin - downloads Mastervolt-regnearket. Der kan du også indtaste orientering, taghældninger, land osv. Så kan de se hvad det betyder for produktionen

 • 0
 • 0

Virker fint på PC, så jeg ved ikke hvad problemet kan være.

 • 0
 • 0

Hvad betyder afvigelsen ift. syd for produktion? Hvor meget faldet produktion fx. ved en afvigelse på 10 grader? Kan man kompensere ved at ændre hældningen.

EU har brugt forskningskroner på at få afdækket det spørgsmål.

Resultatet er en glimrende web-app du kan fylde dine parametre ind i og se hvad du kan forvente som resultat:

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pve...

Varmt anbefalet.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Super, tak for det. Det er jo et fantastisk værktøj.

I øvrigt er tabet for en afvigelse på +/- 45 grader ift. syd kun omkring 5%. I min bog er det så lidt, at jeg faktisk får et spænd på 90 grader ift. placeringen uden at tabe nævneværdigt.

Tabet er i samme størrelsesorden som bygningintegreret vs. fritstående.

 • 0
 • 0

hvornår anlægsstørrelsen kræver trefaset tilslutning i Danmark?

Til beregning af de elektriske parametre har de fleste inverterfabrikanter deres eget lille dimensioneringsprogram til download på de respektive hjemmesider. Har selv prøvet Fronius, SMA og Aurora's (Power One). Allesammen rimeligt nemme at bruge og nyttige til kontrol af div. temperatureffekter for en korrekt dimensionering af strengene.

 • 0
 • 0

hvornår anlægsstørrelsen kræver trefaset tilslutning i Danmark?

Nej, der gælder samme regler som for andre elgenstande, hvilket vil sige at i sidste ende er det kabeldimensioner og mastesikringer der kommer til at bestemmehvor meget du kan sætte på en fase.

Typisk vil invertere fra 10kW og opefter være 3 fasede, mens lavere effekter er enfasede.

Det er bestemt ikke usandsynligt at det er billigere at lave et 6kW anlæg med 3 stk 2kW invertere, hvis man tager alle ting i betragtning, i såfald ville man naturligt sætte de tre invertere på hver sin fase.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Kan man forvente at finde invertere der kan køre i Ø-drift i tilfælde af f.eks strømsvigt? .. eller er det væsentligt fordyrrende?

/Jeppe

 • 0
 • 0

Kan man forvente at finde invertere der kan køre i Ø-drift i tilfælde af f.eks strømsvigt? .. eller er det væsentligt fordyrrende?

Det er meget dyrere, groft sagt er du ovre i en UPS hvor solcellerne booster DC-bussen.

De findes, men de er alt for store til husstandsbrug, de er typisk designet til datacentre og produktionsvirksomheder, 50kW og opefter.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Jeg har puslet lidt med evaluering af strøm og spændingstab ift. ledningstværsnit til et PV-anlæg, men det virker ikke som om de italienske standarder er skrevet til folk, som kun har haft ellære 1 på uni. Er der en af jer der kan hjælpe med en forklaring på sideløbskorrektion af strømværdien, og i hvilken størrelsesorden sideløb påvirker strømværdien for et givet ledningstværsnit? Har det f.eks. stor betydning om jeg placerer mine plastrør lige op ad hinanden eller med 25 cm's afstand (horisontalt)?

I det konkrete eksempel har jeg i 1. afsnit på jævnstrømssiden 4 nedgravede plastrør Ø50 på samme dybde, hvori der er placeret 4 ledere i hver (2 fra hver PV-streng med 8,2 A og ca. 600 V) og standardtværsnit på 4 mm2 (i PVC).

Afstandene ned til parallelforbindelsen er små: max. 40 m, hvor de første 20 m består af 2 rør x 4 ledninger, og de følgende 20 m består af 4 rør x 4 ledninger. Dvs. der er tale om det klassiske sildebensmønster, hvor 4 strenge føres ind i en hovedkanal for hver 20 meter ned til parallelkoblingen - ved ikke lige hvad det kaldes på dansk. Herfra er der så max. 100 m ned til inverteren, men det er en ny regneopgave.

Vil jeg kunne se bort fra konfigurationsændringen hver 20 m og nøjes med at regne på en "worst case" , uden at den teoretiske temperaturstigning bliver et problem?

Og hvordan ændrer situationen sig hvis 6 parallelle plastrør indeholder forskellige strømstyrker, f.eks. hhv. 4 ledere 4 mm2 med 8 A/600V og 2 ledere 7 mm2 med 98 A/600 V?

Jeg har et lille kabelprogram til formålet, men det giver mig ikke lov til at specificere indholdet af mine naborør - måske er variationerne så små at man kan se bort fra dem?

 • 0
 • 0

Og hvordan ændrer situationen sig hvis 6 parallelle plastrør indeholder forskellige strømstyrker, f.eks. hhv. 4 ledere 4 mm2 med 8 A/600V og 2 ledere 7 mm2 med 98 A/600 V?

Modstanden er ca. 0.0046 Ohm/meter for et 4mm² kabel, så den afsatte effekt ved 8A er 0.294 W/meter

Til sammenligning er modstanden i almindeligt 1.5mm² installationskabel omkring 0.012 Ohm/meter og der tillades 13A , hvilket giver 2.0 W/meter.

Et trefaset kabel vil altså afsætte omkring 6W/meter under fuld belastning, 20 gange mere end din ledning gør.

Jeg har meget svært ved at se noget termisk problem.

Spændingen er under alle omstændigheder ikke involveret, forudsat kabelerne er isoleret til at modstå den.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvis man ikke selv ønsker at bygge sit anlæg, er der nogle der har et par gode bud på seriøse installatører som kender noget til solfangere.

/Lars

 • 0
 • 0

Hvis man ikke selv ønsker at bygge sit anlæg, er der nogle der har et par gode bud på seriøse installatører som kender noget til solfangere.

/Lars

Du mener vel solceller?

Solfangere er til varmt vand...

 • 0
 • 0

Jeg overvejer solceller, men kunne af finansieringsmæssige årsager godt tænke mig en form for faseopdelt implementering, hvor jeg fx køber/installerer 2 kW ad gangen, efterhånden som finansieringen er på plads. Dette betyder 3 indkøb over en vis tidsperiode. Denne strategi vil jo kræve trinvis idriftsættelse, altså typisk med 1 inverter ad gangen, ialt 3 invertere. Hvad synes I om denne fremgangsmåde, mht. effektivitet?

 • 0
 • 0

Hvad synes I om denne fremgangsmåde, mht. effektivitet?

Selv hvis jeg byggede et 6kW anlæg på en gang ville jeg nok være fristet til at bruge 3x2kW inverter, både af hensyn til pålidelighed/risikomitigering, men også for at få 3 uafhængige MPP styringer.

Så jeg synes bestemt det er en god ide.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Er der nogle beregninger for hvordan solcellen skal placeres i forhold til solen. Jeg kan huske for solfanger, at jeg engang fandt nogle beregninger for vinklen og hvor meget energi der produceres. Men jeg har ikke kunne finde omkring solceller.

/Lars

 • 0
 • 0
 

Jeg ønsker at montere paneler ca. 10 på en garage og trække kabel op til huset (15 meter), hvor inverteren skulle sidde. Hvis man kobler panelerne i serie vil spænningen øges og tabet i kabel være relativt lille ...

Er dette gangbart eller skal jeg hellere montere inverteren i garagen og trække AC strømmen op til huset?

 • 0
 • 0

Jeg ønsker at montere paneler ca. 10 på en garage og trække kabel op til huset (15 meter), hvor inverteren skulle sidde. Hvis man kobler panelerne i serie vil spænningen øges og tabet i kabel være relativt lille ...

Jeg ville sætte inverteren i garagen og trække 230VAC til huset.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hej

Jeg har fået tilbud på et nyt anlæg og har i den forbindelse et par spørgsmål.

1 : Skal man købe/installere et Net overvågningsrelæ selvom der er et i inventeren?

2: Sunny Boy 3300 inverter : Godt/skidt?

3: 100.000 kr. for 4.14 kW anlæg (18 stk. LG 230Wp), er det for meget når det er uden montering?

På forhånd tak

 • 0
 • 0

1 : Skal man købe/installere et Net overvågningsrelæ selvom der er et i inventeren?

Det burde ikke være nødvendigt.

3: 100.000 kr. for 4.14 kW anlæg (18 stk. LG 230Wp), er det for meget når det er uden montering?

inkl/exkl moms ?

Monteringsskinner & beslag inkluderet ?

Er inverteren inkluderet ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0

100.000 er inklusiv det hele: (skinner, beslag, moms, inverter,ledninger, levering og overvågningsrelæet til 3500 kr.

 • 0
 • 0

Hej og godt nytår

Kan en inverter (ULX 3600i/HV Danfoss) "trække" et 4,14 KWp anlæg, der vil levere ca. 3700 KWp????

 • 0
 • 0

Hej og godt nytår

Kan en inverter (ULX 3600i/HV Danfoss) "trække" et 4,14 KWp anlæg, der vil levere ca. 3700 KWp????

Man kan godt (inden for rimelighedens grænser) vælge at sætte en overkapacitet af solceller til en inverter, men jeg er ikke klar over hvor meget man faktisk får ud af det når det kommer til stykket.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Nu ved jeg ikke så meget om grundprincipperne for dimensionering i DK, og hvilken peak effekt man kan forvente, men det kan jo være at PH har nogle feltdata at gå ud fra.

Man får ikke noget ud af at overdimensionere en inverter for meget, du betaler bare mere for det samme, og risikerer dårligere effektivitet i perioder med lav indstråling. Samtidig vil du heller ikke underdimensionere den for meget, for så risikerer du at tabe strøm på de gode soldage.

Hernede i midt-Italien er inverteren som grundregel dimensioneret efter anlægget, dvs. Pmaks inverter / P nom. anlæg = 95-110 %, men her forventes også en årlig produktion på 1300 kWh/kWp mens din produktion ser ud til at være estimeret til 900 kWh/kWp, så dit anlæg kan nok godt tåle en underdimensionering af inverteren. Spørgsmålet er bare hvor lille den så må være uden at du taber strøm på de gode soldage.

V har et 45 kW anlæg, som maks har haft en peak produktion på 38 kW (dvs. 85% af nominel installeret effekt) det første år, men vi taler om øjeblikseffekt i april-maj, hvor solen står vinkelret på cellefladerne (30 grader, optimalt for disse breddegrader) og med høj sol, god vind (afkøling) og koldt vejr. På det nye anlæg på 10 kW har vi set en øjeblikseffekt på 91% af nominel effekt, men vi taler stadig om enkelte, sjældne dage i det første forår i anlæggets levetid (det har været i produktion i mindre end 2 år).

Peak effekt højere end din inverters maks. cc effekt, som for en Danfoss 3600 indoor er på 3,9 kW vil jo blive tabt, men den kan jo stadig "trække" 94% af nominel installeret effekt på en god solskinsdag, og da indstrålingsforholdene ikke nødvendigvis er så gode i DK som hernede, behøver du vist ikke bekymre dig i det specifikke tilfælde.

Rent teoretisk kan du se på effektivitetskurverne i referencemanualen på Danfoss' hjemmeside: http://www.danfoss.com/BusinessAreas/Solar...

Magasinet Photon udfører jævnligt laboratorietests af invertere, jeg fandt dog kun Danfoss TLX10 og 15k (begge i top-10) samt ULX1800 hv/indoor (utilstrækkelig dvs. under 90%) i arkivet.

 • 1
 • 0

Samtidig vil du heller ikke underdimensionere den for meget, for så risikerer du at tabe strøm på de gode soldage.

Så vidt min erfaring indtil videre, er det ikke noget ret stort tab, men jeg har slet ikke data til at give et fornuftigt numerisk bud. Situationen er nemlig meget mere komplex end man lige gætter.

For det første er de fleste invertere stort set lige effektive når man er kommet over 10-20% af deres mærkeeffekt, ineffektiviteten består nemlig af et konstant tab på 10-20W til mikroprocessorer mv og et procentvis tab af den konverterede effekt i effekt-trinnet.

Min inverter har f.eks 93.2% effektivitet ved 10% belastning, 96.1% ved 50% og 96.0 ved 100%. Faldet ved fuld belastning skyldes at effekttrinnet og kobberet i spolerne bliver varmt.

Skaden ved at bruge for stor inverter der er dobbelt så stor som nødvendigt er derfor primært dens anskaffelsespris.

Spørgsmålet er dernæst hvad den største vedvarende effekt man kan hive ud af solcellepanelerne er og her er temperaturen den store joker.

Med mit lille anlæg så jeg den højeste spidseffekt og højeste gennemsnitsproduktion i marts-april hvor det er koldt men solrigt.

Hver celcius koster omkring 0.5% i ohmsk tab i solcellerne og da normeffekten er angivet ved 25C, kan man forvente 5% "bonus" ved 15 grader.

Jeg har endnu ikke set hvad mit store anlæg gør under de forhold, men jeg forventer ikke at de kommer over de 2100W som er maks input nytteeffekt for min inverter.

Men når vi kommer hen i forsommeren skal jeg nok lave en opgørelse over hvor tit mit anlæg har kørt på maks-effekt.

Jeg tror den bedste tommelfingerregel jeg kan give pt er: heller lidt for stor end lidt for lille, hvis det ikke er for dyrt.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Jeg har anskaffet mig ovenstående inverter ret billigt og ønsker nu at sammensætte et så effektivt anlæg som muligt. Datablad herunder: http://danfoss.ipapercms.dk/Drives/DSI/Bro... Inverteren har 2 Mpp indgange og jeg havde derfor forestillet mig at køre 2 serielle strenge på hver Mpp kreds, idet panelerne bliver monteret i 2 grupper monteret på 2 forskellige tagsider (sydvest og sydøst). Mine spørgsmål til jer er følgende: - Kan inverteren trækkepaneler med omkring 4000 Wp totalt fordelt på de 2 indgange? - Hvad skal jeg være opmærksom på mht maks spænding fra strengene, Datablad på inverter siger 180-350 V Nominal Power. Bør/må panelerne give 350 V per indgang? - andet? pft Bjarne Thomsen

 • 0
 • 0

Hej Liset, tak for rådet. Jeg vil downloade programmet såsnart jeg får adgang til PC uden admin beskyttelse :)

 • 0
 • 0