Er hvid og sort en farve??

Ja, mit spørgsmål er meget enkelt... Er hvid en farve, og er sort en farve??

Rent fysisk, er sort ikke en farve men ganske enkelt fraværet af lys. En sort overflade reflekterer ikke lys, og derfor fremstår den som sort. Hvis er derimod en blanding af alle farverne. Tager man f.eks. sollys og bryder lysstrålen med en prisme, vil alle farverne blive spredt ud fra lilla-blå til rød med alle farverne derimellem.

 • 0
 • 0

Det er nu ikke alle farver, man får ved at bryde hvidt lys eller sollys i et prisme. F.eks. findes farven magenta ikke i det brudte lys' farvespektrum, men er øjets/hjernens opfattelse af en blanding af rødt og blåt lys.

Øjet kan altså opfatte flere farver end dem, der findes i brudt lys, men alle farver registreres som blandinger af rødt, grønt og blåt, så en farve som den gule i regnbuen kan ikke skelnes fra en tilsvarende blanding af rødt og grønt lys.

 • 0
 • 0

Min fysik-lærer lærte mig i sin tid at sort og hvid ikke er "farver", da de er "nyancer", altså i hver sin ende af skalaen.

Sort og hvid er som før skrevet blottet for al reflektion/absorbering af farver, og fremstår derfor som farveløse.

-blot en kommentar, sort på hvidt. :-)

 • 0
 • 0

Som Pi så rigtigt skriver, er de fleste farver vi ser blandingsfarver.

Hvis vi blander additivt - som på TV- og computerskærme, er hvid en blanding af alle farver, og sort "ingen farve".

Maling og trykfarver blandes subtraktivt, d.v.s. vi starter med hvidt lys, som her repræsenterer "ingen farve". Pigmenterne trækker en del af spektralfarverne fra, og underlaget reflekterer resten som den farve, vi ser. I dette system er sort derfor blandingen af alle farver.

Svaret er altså ikke entydigt.

Morten Jødal

 • 0
 • 0

"Pigmenterne trækker en del af spektralfarverne fra, og underlaget reflekterer resten som den farve, vi ser. I dette system er sort derfor blandingen af alle farver."

Hmjoh - Hvad ser du, hvis underlaget er sort ? ;-)

mvh. Ole Hansen

 • 0
 • 0

"Hvis underlaget er sort, ser jeg INGENTING, og så har jeg lært at sige "sort". :)"

Du skulle gerne se det lys, der reflekteres af farvepigmenterne. Hvis du ingenting ser, har du lukket øjnene ;-)

mvh. Ole Hansen

 • 0
 • 0

Jeg finder den principielle forskel på additiv og subtraktiv farveblanding vigtig. Og mener fortsat, at hvid er en blandingsfarve, hvis vi tænker additivt, men sort en blandingsfarve, hvis vi tænker subtraktivt. Det er klart, at vi kan komplicere problemet - og sløre pointen - ved at begynde at skelne mellem dækkende og gennemskinnelige pigmenter og tilføje underlagets bidrag, når vi tænker subtraktivt.

Mortne Jødal

P.S. Hvilken farve har et rødt æble, når det ligger i en lukket, lystæt kasse? Også et spørgsmål, der har beskæftiget store filosoffer, men ikke hjælper til at besvare det oprindelige spørgsmål!

 • 0
 • 0

Du glemte at skelne mellem dækkende og laserende farver - derfor bemærkningen om den sorte baggrund. I øvrigt er problemet, som jeg oplever det, af sproglig karakter - begrebet farve bruges i flæng om lidt vel meget.

"P.S. Hvilken farve har et rødt æble, når det ligger i en lukket, lystæt kasse? Også et spørgsmål, der har beskæftiget store filosoffer, men ikke hjælper til at besvare det oprindelige spørgsmål!"

Enig. Men æbleproblemets løsning er velkendt. Når kassen er lukket, er æblet væk, og har derfor ingen farve. Når kassen atter åbnes, er æblet tilbage, og det er stadig rødt - medmindre kassen har været lukket i lang tid.

mvh. Ole Hansen

 • 0
 • 0

Jeg er enig med Ole Hansen i, at der er tale om et rent sprogligt problem.

Hvis man spørger, hvad farve denne tekst og denne baggrund har, så er hhv. "sort" og "hvid" gyldige svar, og det er dermed underforstået, at sort og hvid i denne sammenhæng anerkendes som farver. Det går f.eks. heller ikke at bede om farveløs maling, hvis man vil have enten sort eller hvid maling.

Snakker man derimod om et farvebillede vs. et sort/hvidt billede, så siger man gerne, at sidstnævnte er uden farver, så i dette tilfælde anerkender man hverken sort, hvid eller nogen gråtone som farver.

 • 0
 • 0

Æblet i kassen er vel en variant af Schrödingers Kat, så selvfølgelig er det der, men farven må så afhænge af kvantemekanikkens love om sandsynlighedsbølgernes sammenbrud. Jeg vil mene, at det sandsynligvis stadig er rødt, men afhængig af tidsfaktoren, så kan det antage farverne grågrøn, brunt også videre... Undtaget er selvfølgelig, hvis betragteren, når æblet tages op, er farveblind. Så vil æblet formentlig være gråt!

Der kan dog også være tale om en variation af spørgsmålet, om der er en lyd, når et træ falder i skoven, men der ingen menneskelige observatører er tilstede. Eller den gamle zen koan, hvis klappen er lyden af to hænder, hvad er så lyden af en hånd? Det er selvfølgelig kl..!

Det oprindelige sort/hvide spørgsmål er jo besvaret, sort og hvidt er ingen farve, når vi taler lys, men faktisk så bruger man aldrig ren hvid eller sort, når man maler, farven er altid tonet. Sne er heller ikke hvid, hvis man ser efter, farven skifter med lyset.

Det gør det røde æble også, men vi har en idé om rødt eller egenskaben rødhed, en rød postkasse er heller ikke samme røde farve i middagslys, som i varmt sent eftermiddagslys.

Når jeg maler, arbejder jeg med éen farvecirkel, der har rød gul og blå som grundfarver, i mit grafikprogram kan jeg vælge flere RGB, Pantone osv, der er ikke bare éen bestemt måde, der er "rigtig", når det handler om farver.

Desværre er sproget fattigt, når det kommer til at beskrive de sansninger (perceptioner), der opfattes af hjernens ældre dele. Duft og smag- eller hudfølelse er stort set ubeskrivelige.

 • 0
 • 0