Er vandglas giftigt?

Ja, vandglas er sgu sikkert giftigt, hvis man hælder det direkte i halsen.

Men øh....hvis nu man tætner en flot gammel tepotte, som man har arvet, kan man så risikere, at det kogende vand/te får giftige stoffer til at udskille sig fra vandglasset og til teen??

Jeg har spurgt hos flere Matas-forretninger, men de ved jo ikke en bønne om kemi. Har vi mon en ekspert herinde på net-debatten??

Med venlig hilsen
Henrik

Kommentarer (24)

Ja, vandglas er sgu sikkert giftigt, hvis man hælder det direkte i halsen.

Men øh....hvis nu man tætner en flot gammel tepotte, som man har arvet, kan man så risikere, at det kogende vand/te får giftige stoffer til at udskille sig fra vandglasset og til teen??

Jeg har spurgt hos flere Matas-forretninger, men de ved jo ikke en bønne om kemi. Har vi mon en ekspert herinde på net-debatten??

Med venlig hilsen
Henrik

 • 0
 • 0

Er der revner i? Måske kan man pensle glasur på revnerne og smelte det med en bunsenbrænder?

 • 0
 • 0

Hej Lasse

Tak for dit råd; det er netop revner jeg vil forsøge at reparere.

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg kan komme til med en bunsenbrænder, da påfyldningshullet er ret lille, men det kan jo komme an på en prøve.

Til øvrige vil jeg sige, at spørgsmålet vedr. vandglas stadig er aktuelt....om ikke andet så for at tilfedsstille min egen nysgerrighed.

mvh Henrik

 • 0
 • 0

I gamle dage, dengang høns primært lagde æg om sommeren, præserverede man sommerens overskudsproduktion i vandglas. Resultatet har sikkert smagt skrækkeligt sådan sidst på vinteren, men særlig giftigt kan stoffet da næppe være. På den anden side er de jo alle døde i mellemtiden, og man gjorde jo så meget dengang, som i mellemtiden har vekslet mellem at være livsfarligt og helsebringende....

Mvh.

M. Buttrup.

 • 0
 • 0

A'hva' !!!???

Æg i vandglas? Øh, vel ikke samme slags vandglas, som man benytter til tætning!?

Æg i vandglas er vel bare et glas med vand og æg i....eller hva'? Ikke fordi jeg skal gøre mig klog på, hvordan man gemte æg i gamle dage, men jeg har sakset nedenstående brugsanvisning på en farvehandlers hjemmeside, og det lyder ikke lige som noget, jeg ville vælge at konservere æg i:

Vandglas kan benyttes til at tætne vaser og krukker med ved at blande 1 del Vandglas med 5 dele vand.
Blandingen påføres vase eller krukke indvendig.

Irriterer huden. Risiko for alvorlige øjenskader.
Opbevares utilgængeligt for børn.
Undgå kontakt med huden og øjnene.
Ved indtagelse: Kontakt omgående læge
og vis denne beholder eller etiket.

Indeholder: Alkalisilikat

Pr-nr.: Under anmeldelse

Faresymbol:
Lokalirriterende

Sikkerhedsregler Kode nr. 00-4 (1993)

-og på en anden side fandt jeg ud af, at det også kaldes "Metasilikat" - NaSiO.

Og så lyder mit spørgsmål atter: Vil kogende te/vand mon få giftige stoffer til at udskille fra vandglasset - alias Metasilikatet - og til teen?

mvh Henrik

 • 0
 • 0

Det var den samme typr vandglas man brugte til konservering af æg.

Hilsen Aksel

 • 0
 • 0

Svar: NEJ, vandglas er ikke giftigt! Men netop "lokalirriterende".

Når der står "alkalisilikater" på varedeklarationen, er der formentlig natriumsilikat eller noget der ligner, i flasken. Natrium og kalium er de vigtigste alkalimetaller, og dem er vores krop fyldt med i forvejen. Så vær ikke bange for "alkali"!

Silikater er salte af kiselsyre, som ikke er stabil. Hvis vi kommer vandglas i et surt miljø, vil der dannes et netværk af silicium og ilt, som omslutter vand, der udskilles fra stoffet. Hvis vi tørrer det kraftigt, bliver det til siliciumdioxid, kvarts - hovedbestanddelen i almindeligt sand. Og forresten et ganske almindeligt fyldstof i diverse tabletter, herunder vitaminpiller.

Fidusen i vandglas er netop, at det er flydende, så længe vi sørger for et basisk miljø. Når det får lov at fylde revnerne i tepotten ud, vil silikat komme i kontakt med luft, som er svagt sur pga af indholdet af kuldioxid. Altså dannes der et silikatnetværk, som binder fint til lerpartiklerne og tætner revnen.

Når man præserverede æg i gamle dage, fyldte man et lerfad op med æg og hældte vandglas over. Der skulle vist også én eller anden vægt til for at holde æggene nede? Under alle omstændigheder sluttede man af med en sjat eddike, der bidrog med den nødvendige syre til at få vandglas til at størkne. Og fidusen var simpelthen at lukke hermetisk for luftens adgang. Efter nogen tids forløb var vandglassen helt stiv, men ikke voldsomt fast, og æggene kunne siden graves frem enkeltvis med en ske.

Morten Jødal

P.S. Det er ikke helt forkert at forbinde vandglas med glas. Silikater er også hovedbestanddelen i almindeligt glas.

 • 0
 • 0

Jeg mener ikke, at man ligefrem opbevarede æggene i en skål med vandglas og efterfølgende "gravede" dem frem, men at æggene kun blev dyppet i vandglas, fordi vandglas kunne tætne den porøse æggeskal og dermed forhindre iltning af selve indmaden i ægget, fordi holdbarheden dermed blev forlænget.

Mvh
Hans Linde Sørensen

 • 0
 • 0

Hej alle

Tak for jeres indlæg. Jeg har nu fået de svar, jeg ønskede.

mvh Henrik

 • 0
 • 0

Hej Hans Linde Sørensen.

Det er vist meget længe siden, man præserverede æg? Jeg har ialtfald aldrig set det praktiseret, selv om jeg er på den gode side af de 50.

Den metode, jeg beskriver, har jeg læst i en bog med "nyttige husråd". Det var i min drengetid, og bogen var gammel allerede dengang.

Jeg vil da gerne indrømme, at din metode virker mere økonomisk, men det afhang måske også af, hvor mange æg, man havde? Min bog forudsatte i sine anvisninger, at man fyldte en stor krukke helt op.

Morten Jødal

P.S. Til det egentlige emne en enkelt lille tilføjelse: Vandglas er "lokalirriterende", fordi det er basisk. Når basen er neutraliseret med syre, er det ikke irriterende mere - og der kommer ingen afsmag fra den tætnede revne i tepotten.

 • 0
 • 0

Hej.

Jeg ville lige sige at jeg imponeret over din viden Morten Jødal.

Tak, for en masse gode indlæg.

Mvh
ThomasB

 • 0
 • 0

Nu i skriver så meget om vandglas...
Jeg skal bruge 10-20 liter vandglas til at bekytte mine glasblæste aluminiums motor dele mod olie og snavs. Jeg dypper de store motor delene og pensler de små dele... Jeg håber at der i denne debat er nogen der kender blandingsforhold/opskriften på vandglas.
Jeg er også interesseret i foreslag til en butik i københavn hvor jeg kan købe ingredienserne billigt. Færdigblandet koster vandglas ca 35.- kr literen. og det synes jeg er for dyrt.

 • 0
 • 0

Vandglas er "cirka" natriumsilikat, og det laves ved at opløse siliciumdioxid (kvarts) i en stærk natriumhydroxidopløsning.

Vandglas er dermed altid "færdigblandet". Ren natriumsilikat er et specialkemikalium, der bestemt ikke er billigere end færdigblandet vandglas.

I mine unge dage var jeg ofte kunde hos "Struers Chemiske Laboratorium" eller hos "Bie & Berntsen", der begge solgte kemikalier over disken i både København og Århus. Den dårlige nyhed for dig, Henrik, er at sådanne firmaer mig bekendt ikke eksisterer mere. Joh, begge de nævnte lever i bedste velgående - men som handelsfirmaer, der er rykket ud af midtbyen og sælger til momsregistrerede kunder med faktura og hele molevitten. Den lille dreng, der lige har fundet en ny opskrift på fremkalder og skal have 8 g kaliummetabisulfit (det var mig engang) har ikke længere noget sted at gå hen.

Med de mængder, du angiver, er det dog ikke umuligt, at du kan blive oprettet som kunde hos Bie & Berntsen og få lov at købe 25 liter vandglas, evt. også selv at hente det på lageret. Det kan du muligvis spare et par kroner ved.

Morten Jødal

 • 0
 • 0

jeg har smurt vadglas på en kældervæg og det rendt ned på gulvet så mine fliser har fået en hvid belægning som jeg ikke kan få fjernet .hjælp mig da det ikke ser pænt ud tak.

 • 0
 • 0

Da vi nu er ved vandglas. Jeg har brugt et råd fra en murer om at bruge vandglas til at forsegle pletter i puds f.eks fra tjære, løbesod eller olie. Og det virker. Jeg ved desværre ikke hvad man skal fjerne det med hvis det løber for langt

 • 0
 • 0

Tjah, jeg har aldrig prøvet at fjerne vandglas fra fliser, men det eneste opløsningsmiddel, jeg kender, er stærk base.

Du kan jo begynde med det blideste: trinatriumphosphat, som kan købes til rensning af bl.a. badeværelsesfliser. Ellers er næste trin natriumhydroxid ("kaustisk soda"). Varme hjælper altid på kemiske processer, så brug så varmt vand som muligt.

Men jeg advarer dig: det er krasse sager, og du skal UBETINGET bruge både gummihandsker og beskyttelsesbriller. Natriumhydroxid på huden gør den så sjovt svampet og let at gnide af (jeg HAR prøvet, og sådan et sår er LÆNGE om at læge). Får du natriumhydroxid i øjet, er det ligegyldigt, hvor hurtigt du søger øjenlæge - der er alligevel ikke noget at gøre! Men skyl med masser af vand for at tage smerterne.

Mvh. Morten Jødal

 • 0
 • 0

Det er vist meget længe siden, man præserverede æg? Jeg har ialtfald aldrig set det praktiseret, selv om jeg er på den gode side af de 50.

Jeg kendte en dame, som pakkede æg i Randers og hun fortalte at man dyppede æggene i vandglas i 1950erne og 1960erne. Ligeledes ved jeg at æg, der blev sendt til Grønland omkring 1960 også blev konserveret med vandglas, og skulle kunne spises efter at de var årgamle.

Vil diverse stoffer i te ikke opløse vandglas i potten, og derved give en kedelig smag.

 • 0
 • 0

Hvordan kan man det? Henrik K. det må du meget gerne lige skrive lidt mere om..
/Jakob

Du har vel set at tråden er 10 år gammel.

Jeg kan i øvrigt ikke forestille mig at der skulle være nogen positiv virkning af kombinationen af aluminium og stærk base.

 • 0
 • 0

Brugtes tidligere også som korosionsbeskyttelse i centralvarmeanlæg ved tilsætning til cirkulationsvandet. Om det kan bruges i anlæg med f.eks. pexrør er nok tvilsomt. Hvad gør man så?

 • 0
 • 0

Du er på ing.dk/ debat

www. ingeniørdebat. dk er et andet forum der blev startetet dengang da dette sted du er på nu Finn, kom til at lave en bommert af de større.

Det fik Ebbe Tranberg til at danne et andet diskussionsforum, hvor alle der gad kunne diskutere teknik ,uden at skulle finde sig i amatørismen som denne bommert udstillede dengang . Idag styres dette sted af Michael Boldt.

Jeg, Morten Jødal, Ebbe Tranberg, Gerda Vilholm og Michael Boldt er moderatorer på dette site

På nær Morten Jødal, deltager vi alle igen med indlæg her på stedet.

 • 0
 • 0

OK Jeg kan godt se at der er forskel, men når man søger på google og det er de samme navne der er kommentatorer, ja så er jeg altså blevet forført til at tro at jeg var på en IDA side. ing.dk/debat er altså IDA og ingeniørdebat noget helt andet. Derfor bliver min oplysning til Morten jo ikke mindre aktuel.

 • 0
 • 0