Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Maling af eternittag

Jeg har et gammelt eternittag med ubehandlede B5 plader (lys grå)
Uden at vide det vil jeg skyde på det er 30 år gammelt, men tilsyneladende stadig i udemærket stand (gode gamle asbest)
Kan man male disse plader, som jo ikke oprindeligt var malet ?
Jeg har hørt forskellige udsagn, nogle mener man sagtens kan og andre nævner at der vil opstå spændinger i tagpladen hvis den males på 1 side.
Hvad er rigigt.

Jeg har et gammelt eternittag med ubehandlede B5 plader (lys grå)
Uden at vide det vil jeg skyde på det er 30 år gammelt, men tilsyneladende stadig i udemærket stand (gode gamle asbest)
Kan man male disse plader, som jo ikke oprindeligt var malet ?
Jeg har hørt forskellige udsagn, nogle mener man sagtens kan og andre nævner at der vil opstå spændinger i tagpladen hvis den males på 1 side.
Hvad er rigigt.

 • 0
 • 0

Jeg er på ingen måde ekspert, men kan videregive lidt empiri!

Jeg boede i et gammelt hus hvor facaderne var beklædt med ubehandlede, grå, grimme eternitplader. Efter en omgang billig heldækkende træbeskyttelse blev det et helt nyt hus - og det holdt glimrende i 5 år (indtil jeg rev huset ned!).

Kim

 • 0
 • 0

Jeg undersøgte sagen for et par år tilbage. Der var flere produkter specielt beregnet til maling af gamle eternittage. Det blev bl.a. andet fremhævet at de ikke var brug for nogen gennemgribende rensning af taget. Så man skulle kunne undgå at rive alt for meget op i et gammelt asbesttag.

Og det ser ud til at holde udemærket - en af naboerne har da et tag der er malet for næsten 10 år siden.

At der skulle opstå spændinger i tagpladerne - det har jeg aldrig hørt noget om.

Men det blev ikke til noget for mit tag. En ordentlig behandling med alt hvad der hører til af forskellige behandlinger var simpelthen urimelig dyr i forhold til at det var gamle slidte plader.

 • 0
 • 0

Jeg er p.t. ved at indhente tilbud på professionel maling af mit gamle eternittag. Jeg har ikke fået det endelige tilbud endnu, men udgangspunktet er 85 kr./kvm + moms og forventet 20 års levetidsforlængelse - uden at jeg selv skal have andet end pungen op af lommen. Min kones søster og svoger fik tilavarende arbejde udført for 3 år siden med godt resultat.

Morten Jødal

 • 0
 • 0

mal du roligt dit tag. rens grundigt af først og husk atgrunde det med fortyndet maling evt. ved hjælp af en havesprøjte.
Mit tag og min nabos blev malet samtidigt, efter 10 år er der ikke askalninger på naboens tag som blev grundet først på ovennævte måde, mit tag blev renset helt i bund med håndkraft med grydesvampe men ikke grundet(det gad den tidligere ejer desværre ikke) og idag er der næsten ikke farve tilbage på taget. Det skaller af overalt og skylles ned af regn og blæst.

Moralen: grundig afrensning og GRUNDING før du maler.
mvh Lars Andersen

PS: jeg ved ikke hvilke produkter der er anvendt.

 • 0
 • 0

HUSK du må ikke mekanisk beskadige,påvirke pladerne uden udstyr til det. Brug klor-rens i stedet, det fåes til 7,- i Aldi,Netto., det tager 1. dag at vaske et tag ned vhj. en autobørste. Og grundingen ER meget vigtig, jeg syntes du skal bruge en grunder som er beregnet til det.

BTW.jeg kom en "god skvat" Atamon i grunderen, og efter syv år er der ikke tegn på mos-angreb.

 • 0
 • 0

Jeg er efterhånden også kommet frem til at alm eternittage godt kan renses og males med et godt resultat.
Men det mit spgs. mere gik på var om det også gælder de lysegrå ubehandlede B5 plader.
Disse har jo ikke været malet/overfladebehandlet fra fabrikken. Er der nogen af jer der har erfaringer med at male disse.?

Hvor gamle var de tage som I har fået malet ?

 • 0
 • 0

Jeg fik for ca. 3 år siden malet et (bølge-)eternittag fra 1970, men jeg ved dog ikke, hvad pladerne hedder. Det var et autoriseret firma, der stod for opgaven, og de rensede først med højtryksspuler (speciel type, hvor vandet opsamles og filtreres aht. miljø), herefter blev taget behandlet mod mos/alger, grundet og til sidst malet 2 gange med sort tagmaling. Der er kommet alger på igen på nordsiden (kan næppe undgåes), men malingen er 100% intakt.

Jo bedre stand taget er i inden renovering, jo bedre holdbarhed vil det have bagefter. Man bør næppe vente til tagpladerne er meget nedbrudt - det er bedre "gribe ind" i tide.

Det er en god idé at gennemgå taget kritisk inden maling og udskifte evt. defekte plader samt efterspænde løse plader.

 • 0
 • 0

De plader som min forgænger ikke grundede, med fatalt resultat til følge, er fra 70-71 af grå ubehandlet type, jeg vil tro naboens tag som stadig holder farven er af samme alder og type. Mit tag er dog med noget større hældning men det tror jeg faktisk kun vil være en fordel mhp holdbarhed idet vandet jo løber noget hurtigere af.

 • 0
 • 0