Børnesikring af trappe

Hej,

I mit hus har jeg en stejl trappe som mit lille barn selvfølgelig gerne vil kravle opad. Trappen er sikret foroven med et gitter, men forneden er der ikke plads til et sådant. Nogen der har en god ide til en alternativ sikring af trappens nederste del? Jeg har tænkt på at sætte en (lav) plade op som voksne kan skræve henover, men der skal nok være nogen der falder i den og brækker halsen.

Mvh. Morten

Kommentarer (16)

Hej,

I mit hus har jeg en stejl trappe som mit lille barn selvfølgelig gerne vil kravle opad. Trappen er sikret foroven med et gitter, men forneden er der ikke plads til et sådant. Nogen der har en god ide til en alternativ sikring af trappens nederste del? Jeg har tænkt på at sætte en (lav) plade op som voksne kan skræve henover, men der skal nok være nogen der falder i den og brækker halsen.

Mvh. Morten

 • 0
 • 0

Hæng pladen på trappen med 2 skruer så den kan løftes af eller brug hængsler i siden.

 • 0
 • 0

Hængsler er ikke en option. Der er simpelthen ikke plads til at svinge en låge op (pga. en dør ved foden af trappen). Kan du uddybe din anden ide (med skruer)?

 • 0
 • 0

Kunne du ikke lave en "bom" med et nedhængende gitter (á la jerbaneoveskæring)?

Mvh
Torben

 • 0
 • 0

Fjern det nederste trin på trappen!
Det er enkelt og effektivt.
I snubler måske et par gange; men I får sikker lært at gå ordentligt hurtigere end den lille.

Ove

 • 0
 • 0

Lav et net af en eller anden art, som med en anordning kan løsnes i den ene side...

/Martin

 • 0
 • 0

En plade der dækker de nederste 3 trin.
Den ligger i trappens plan og er styret af lister/slidser i siderne forneden og et par kroge for oven.
Se billede. At nederste trin er frit skyldes at konstruktion ikke blev gennemtænkt i alle detaljer fra starten.
Tanken var: Slidserne ved "A" forhindrer at barnet kan skubbe pladen op og væk. (Der skal skubbes minds 15 cm eller et trins afstand før pladen går løs.
"krogene" ved "B" styrer på to måder. Sideværts så pladen ikke bider og låser i slidserne ved "A"
Lodret idet pladen hænger i de to kroge.

Da pladen også dækkede nederste trin skulle den trækkes ret lang op langs trappen før den kom fri.

Så blev den afkortet så den akkurat dækkede trin nr to. Dette for at pladen ikke skulle knække når de store børn kravler hen over den. Listen på trappen ved "A", er afpasset med et stemmejern således at når pladen trækkes op og ud af krogene i "B", så kan pladen løftes lodret op.
Det gør det nemmere at fjerne og sætte pladen på plads igen. Den detalje finder jeg ret vigtig for anvendeligheden.

Som i kan se holdt den kun i knap 4 år før den gik i stykker. Og det er jo bare en bagplade fra et gammelt IKEA garderobeskab.

Nå men der er en tynd liste på tværs foroven til forstærkning. I kan ikke se den ret kraftige bøgetræsliste bag på pladen, der egentlig holder belastningen. De to lister er skruet fast med 8-10 (mange) tynde skruer. Belastningen kommer jo fra de personer der evner at tage tre trin ad gangen, de træder jo på den øverste del af pladen.

Som den ser ud nu, holder den børn op til 2½ års alderen væk fra trappen. Da den var hel, holdt den vores næsteældste, på 3, væk fra trappen. Er nederste trin dækket, holder den børn op til 12-15 år væk fra trappen, medmindre de aflurer den voksne kunsten at fjerne pladen.....

Men så var den upraktisk lang at håndtere.

 • 0
 • 0

Hvad er der galt i at barnet kravler op?
Langt de fleste kravler ikke højere end at de kan finde ud af at kravle nogenlunde ned igen uden at slå sig alt for meget.

 • 0
 • 0

Steen skriver bl.a.: "Langt de fleste kravler ikke højere end at de kan finde ud af at kravle nogenlunde ned igen uden at slå sig alt for meget."

Første gang vores yngste søn fandt ud af at kravle et trin op, havde han 'løst gåden'. Og et øjeblik efter sad han oppe på første sal. Da han ville ned igen krevlede han hen til trappen og lænede sig ud over for at komme ned, heldigvis var han ikke alene. ;-)

Det er nu 5-6 uger siden og det er stadig (fortrinsvis) den samme teknik, han benytter. I øvrigt er han helt vild med at kravle op af trapper. Men har endnu ikke lært teknikken med at kravle baglæns ned.

Uden afspærring/opsyn, tør jeg ikke tænke på hvormange gange han kunne være faldet ned fra diverse trapper, og have slået sig ganske alvorligt.

Men det er måske længe siden Steen selv havdde små børn der kunne lide at kravle på trapper ;-)

 • 0
 • 0

Mit bedste børnesikringsråd er: Lad barnet kravle alt dét, det vil, på trappen! Overvåg de første 20 tures tid, acceptér, at dit barn tager turen et par gange på hovedet, og opdag så, at det har lært at begå sig på en trappe.

Sådan gjorde vi.

 • 0
 • 0

Hvorfor kommer jeg til at tænke på Darwin?

Ellers må det bedste råd vel være kondomer!

MVH

 • 0
 • 0

Det med learning-by-doing er selvfølgelig rigtigt nok, på et tidspunkt. Men indtil mit barn har en alder hvor det er i stand til mentalt og fysisk at bevæge sig kontrolleret ned af trappen, så er det under fars kontrol.

Tak for forslagene, ellers. Det med en plade hen over trinene er måske nok mest smart, når der ikke skal en anden (voksen) ned ad trappen mens pladen er monteret(?). Og den situation kan bestemt ikke udelukkes.

Jeg har prøvet at forestille mig en løsning baseret på kondomer... Tænker du på en barriere af udspændte kondomer, eller måske at anvende kondomer med glidecreme, således at barnet ikke kan få fat. Nej, jeg ved altså ikke rigtig... Men festligt kunne det være, hvis der blev anvendt farvede kondomer.

Måske er det bedste en (jernbane-)bom og nedfaldende net, som hægtes fast på nederste trin. Eller et foldegitter.

Forslag er stadig velkomne...

 • 0
 • 0

Jeg har tænkt videre over "bom-ideen" og videreudviklet den lidt.

Du skal lave to bomme; én helt nede ved bunden af nederste trin og én i en højde, dit barn ikke kan forcere. De to bomme monteres med hængsler på den ene side af trappen, så de kan løftes op. Mellem bommene (vinkelret på disse, når bommene er nede) sætter du et antal rundstokke, der f. eks monteres på bommene med øskner i bom og i enden af rundstokken.

Når bommen er "nede" vil det ligne siden i en tremmeseng og når bommen "går op", går rundstokkene med, og klapper sammen som et parallelogram.

Husk nu at overholde mindsteafstanden mellem rundstokkene, så dit barn ikke kan få hovedet i klemme. Jeg ved ikke lige hvad mindsteafstanden er, men det er vel det samme som for en tremmeseng.

God fornøjelse med projektet.

Mvh
Torben

 • 0
 • 0

Jeg er glad for, at der er nogen som bakker mit synspunkt op om at lade barnet kravle på trappen (og så måske slå sig en smule en enkelt gang eller to).
Men jeg kan godt se at det "bare" er et synspunkt. Derfor kunne jeg godt tænke mig at vide om nogen har et overblik over antallet af dødsulykker blandt børn i kravlealderen ved fald fra trapper i et almindeligt hus. Naturligvis vil enhver statistik være fejlbehæftet fordi en del forældre ikke tillader at eksperimentet bliver gennemført.

Og til de forældre som mener at trappen kravlen er for farlig, så slap jeg nu meget godt fra det da jeg var barn. Og samtlige af de børn jeg har haft indflydelse på har også klaret det fint. Til gengæld har sjipning, rulleskøjteløb, spring fra vindueskarme (der kom en rude i vejen) og knallertkørsel bragt mig mange skader. Og fra mit voksenliv er det min erfaring at gå på et fortov i ivrig samtale kan være en alvorlig sag fordi der er vejskilte. Dem måtte de godt spærre af.

 • 0
 • 0

Da vi nu er nået til de personlige erfaringer:

Min værste trappeskade nogensinde skyldes, at min far satte et rækværk for en farlig kældertrappe!

Da han kom hjem fra arbejde, fór jeg hen til trappen og råbte "FAR!" - hvorpå de spinkle pinde i gitteret bøjede så meget, at det gik løs, og jeg kurede hele vejen ned i kælderen oven på det løse gitter, så jeg fik rigtig fart på. Morale: dårlig sikkerhed er værre end ingen sikkerhed!

Mine egne børn har fået lov at gå/kravle på trapper, fra de kunne finde ud af det, og ingen af dem er nogen sinde faldet ned af en. Min kone er dog ikke helt glad for det stykke smalfilm, jeg har af min yngste søn (endnu ikke i stand til at gå frit), der sidder på et betontrin og læner sig godt frem for at kunne lette bleen og få numsen ned på næste trin ... men jeg havde lært fysik nok til at se, det ville lykkes for ham!

Og nej, det er slet ikke Darwin, der har fundet på den måde at opdrage børn på, det er ærkeromantikeren Rosseau i den berømte roman Emile! ... men det hører selvfølgelig med til historien, at da Rosseau selv fik chancen for at opdrage et barn, da turde han ikke, men afleverede barnet til et børnehjem :-)

Morten Jødal

 • 0
 • 0

Vi satte en låge op mellem stue og køkken og en på første sal. Området derimellem (køkken og trappe) var forbudt område medmindre vi havde tid til 100 % opsyn.

Alternativt er der måske plads til en "skydedør" i lågestørrelse.

Mvh. Søren

 • 0
 • 0