Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Washtech - fik du afløb for vandet?

29. marts 2019 kl. 09:25
Artiklen er ældre end 30 dage

NB: WASH = Water, Sanitation & Hygiene

Det var ren #watergate d. 22. marts (på en god måde), da hele verden buzzede om, hvordan vi sikrer adgang til rent drikkevand for alle frem mod 2030.

Adgang til rent vand og sanitet er ét af de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling frem mod 2030, og 22. marts er i den anledning udnævnt til holdnufast WORLD WATER DAY.

I regi af initiativet Techvelopment Spring arrangerede Ingeniører Uden Grænser deres indspark til World Water Day med særligt fokus på, hvordan digitale teknologier kan drive en sådan bæredygtig udvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du ikke nåede med på hverken vand- eller techvelopmentbeatet, så læs med her, og bliv opdateret på emnet.

Læs mere om initiativet Techvelopment Spring.

Gammelt vand på nye flasker?

Okay okay, du er selvfølgelig ikke i tvivl om, at adgang til rent drikkevand er en enorm udfordring i udviklingslande, og måske ved du også, at det står så kritisk til, at hele SDG #6 (sustainable development goal) er dedikeret til at løse netop dette.

Men hvad er egentligt faktuelt op og ned, og hvordan kan du komme godt af sted med at blære dig over din næste kop kaffe med kollegaen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

3 brændende vandplatformsfacts til at klæde dig på:

 1. 40% af verdens befolkning har ikke adgang til rent drikkevand.
 2. 25 % af grundskoler på globalt niveau har ikke sikker adgang til rent drikkevand.
 3. 700 mio. klimaflygtninge forventes frem mod 2030, hvis der ikke sikres vand til sårbare og udsatte områder.

Kilde: World Water Day

Test dig selv – har du styr på dit vand?

Vand er ikke for alle – så langt så godt – men hvad gør vi ved det?

Techvelopment to the rescue

Først lige to ord om techvelopment, og hvorfor jeg elsker det begreb.

Det er det perfekte eksempel på, når 1+1 = 3. Her mødes ordene TECHNOLOGY og DEVELOPMENT, og bliver til 'Socioeconomic advancement driven, facilitated or caused by digital technologies or the use thereof' (Jacob Lennheden). What’s not to like?

Var du ikke til sidste uges event WASHTech under Techvelopment Spring, har jeg nedenfor i en reduceret version skitseret to hightech-løsninger, som på hver sin måde har taget udfordringen op.

Konklusionen er klar: Det er ikke mangel på ideer, der er problemet.

Ingeniører Uden Grænser præsenterede deres eget spændende projekt, hvor de har udviklet en IoT-baseret løsning til at monitorere små vandtårne i landområder.

 • Afsæt: En opgørelse i Sierra Leone viste, at kun 65% af vandpumperne er i brug.
 • Årsag: Enten er vandpumperne gået i stykker, eller også tør folk ikke bruge dem af frygt for forurening.
 • Problem: Der går gennemsnitligt et år før vandpumpen repareret. Ikke fordi det er omkostningstungt (ca. 35 kr.), men fordi donoren ikke er informeret om, at der er et problem.
 • Sekundært problem: Manuel monitorering kræver ressourcer, giver kun et øjebliksbillede, og kvaliteten er ringe, dels da det er uvante arbejdsgange for lokalbefolkningen.
 • Løsning: IoT monitorering baseret på GSM teknologi. Hver morgen kl. 9.00 sladrer monitoreringssystemet om vandpumpens ve og vel, og disse data sendes til dem, der kan trykke på reparationsknappen. Løsningen sikrer et kontinuerligt og højkvalitets dataflow.

Se flere WASH-projekter fra IUG.

Kamstrup fortalte om deres intelligente målesystem til energi og vand. Denne løsning går i forhold til IUG’s monitoreringssystem mere systemisk til værks. Forudsat samarbejde med lokale myndigheder udrulles systemet til husholdninger over en bred vifte.

 • Afsæt: Vandvirksomheder oplever enorme udfordringer med at kunne balancere omsætningen – dette sker i øvrigt på globalt plan.
 • Årsag: Der faktureres for mindre vand end det egentlige forbrugte.
 • Problem: Det sker bl.a. på grund af læk fra vandrørende, mekaniske vandmålere bliver upræcise over årene, risiko for unøjagtighed ved manuel monitorering, samt vandtyveri i distributionsnetværket.
 • Bonus-info: Ghana mister over 50 % af deres vandomsætning på grund af disse problemer – svarende til tab for over 100 mio. US dollars hvert år.
 • Løsning: vandmåler baseret på ultralydsteknologi med trådløs kommunikation, der sikrer nøjagtig data for forbrug og alarmerer ved uregelmæssigheder.

Læs mere om Kamstrups produkt her.

Kalder alle teknologinørder

Digitale teknologiske løsninger på dit og dat boomer! Har du derfor en god idé, er der mere end nogensinde et åbent vindue, fordi:

 1. Digital teknologi er blevet billigt og tilgængeligt for mange
 2. Store problemer = store potentialer

Har du en innovativ vandidé, så er der masser af muligheder. Blandt andet er Hello Science en innovationsplatform, som kan hjælpe med at teste din idé. Lige nu har de et strategisk fokus på vand og har bl.a. hjulpet den danske startup Solar Sack på vej med idésparring, testprotokoller og opsætning af tests.

Læs mere her og her.

Limen, der binder det hele sammen

Ej at forglemme den væsentligste ressource, som heldigvis stadig er os; homo sapiens. For teknologien kan ikke stå alene!

Er du kommet hele vejen hertil i indlægget, ved du, at vi har et udestående spørgsmål, der skal besvares: Hvordan kan digitale teknologier drive en bæredygtig udvikling for WASH?

Et relativt kompliceret spørgsmål, jeg har forsøgt at besvare i en kondenseret todelt humanfactor-bouillon:

 • Igennem nye partnerskaber på tværs af sektorer civilsamfund, virksomheder, vidensinstitutioner og myndigheder kan vi bringe skalering og diffusion til innovative teknologiske løsninger.
 • Ved at knytte digitale teknologiske løsninger sammen med lokal forankring, ejerskab, ansvar og uddannelse, kan der skabes en positiv dominoeffekt på nye problemstillinger.

Maja Sverdrup fra Udenrigsministeriet fortæller, at deres forsøg på at skubbe i den retning sker f.eks. via DANIDA-programmets finansieringskrav om 10 % til innovative indsatser. Ligeledes har de afsat penge direkte til fokus på techvelopment til test af digitale løsninger i lokale programsamarbejdslande
.
Hun efterspørger fokus på innovation og teknologi:

»Målet har altid været det samme; at skabe fremskridt på udfordringerne. Techvelopment er en mere progressiv måde at imødekomme nogle af de problemer, man ikke har kunnet løse tidligere. Det handler ikke kun om tech, men også om nye måder at samarbejde på.«

Spark en åben dør ind

Okay, så nemt er det selvfølgelig ikke bare at gå ud og redde verden. Pointen er, at der er masser af problemer, der venter på at blive løst, og der er masser af greb at gribe i.

Hvis du er innovativ, hvis du elsker digitale løsninger, og hvis du har lyst til at gøre en radikal forskel i udviklingsarbejde, så følg med og giv meget gerne dit indspark til techvelopment bølgen på denne blog.

Hold dig opdateret på Techvelopment Spring.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger