Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vostok på bedding i Nexø

27. marts 2017 kl. 06:306
Artiklen er ældre end 30 dage

Nexø Bedding er booket til at tage Vostok op på land på onsdag den 29. Marts 2017.

Vi har nu haft vostok siden November 2012. Den har endnu ikke været på land i foreningens ejertid, vi har nøjedes med at dykkerinspicere den, hvilket kan lade sig gøre fordi en af foreningens medlemmer har "lønnet bijob" som erhvervsdykker.

Nu er det imidlertid tid til at tage Vostok på land og kigge den grundigt efter.

Illustration: Rune Henssel.

Købet og betalingen af Vostok

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vostok blev købt af Copenhagen Suborbitals i November 2012

Der blev samlet penge ind via ing.dk til udbetalingen, til hjemtransport fra Norge og til de første reparationer og fornyelser af udstyr ombord.

Restgælden efter udbetaling var på 260.000 norske kroner.

Der blev derfor 8. November 2012 underskrevet et gældsbrev imellem Copenhagen Suborbitals og den Norske sælger på 260.000 Norske Kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et medlem af CS, som stadigt er medlem af CS, kautionerede personligt for gælden overfor den Norske sælger.

Den gæld har CS afdraget på siden da, med 5000 kr pr måned.

I Juli 2016 indfriede CS restgælden ved en slutindbetaling på 27.000 kr.

Fordi indfrielsen af restgælden i Vostok skete i Juli 2016, druknede det kommunikationsmæssigt i opsendelsen af Nexø-I. Det var ellers en begivenhed i CS historien som var værd at fejre.

Illustration: Rune Henssel.

Hvorfor på land nu?

Det er blevet forår, så vi kan male udendørs.

Vi havde planlagt et beddingophold i efteråret 2016, men måtte aflyse få dage før, fordi flere af de essenteille CS medlemmer måtte melde forfald pga. hhv. sygdom og akut opstået behov for tilstedeværelse på det "lønnede bijob" og fordi vejrprognosen skiftede til for kraftig vind til at vi kunne gennemføre selve manøvren med at tage den op på beddingvognen.

Så blev det rigtigt efterår med regn, kulde og korte dage. Det er skidt når man skal male udendørs og behøver en dugfri overflade til malearbejdet.

Nu er det endeligt blevet forår, tilpas mange af CS medlemmerne med de rigtige kompetencer til opgaven kan tage nogle dage til Bornholm samtidigt og vejrprognoserne ser gode ud for opgaven. Så nu er det tiden at gennemføre beddingopholdet.

Illustration: Thomas Pedersen/CS.

(Hvis fotosne vises uklare, så tryk på dem for at få originalen. Der er noget ved ing.dk blogsystemet som gør fotos uklare/uldne på visse browser/os kombinationer)

Hvad skal gøres?

Straks Vostok er på land spuler og skraber vi skroget helt fri for begroning. Gøres det omgående er det lige til. Venter man et par timer er specielt ruer hærdet op til stenhård konsistens og kan kun fjernes mekanisk med hammer og mejsel, gravemaskine, sprængstof eller lignende - møgdyr https://www.google.com/search?q=ruer

Med renset skrog måler vi tykkelsen med en ultralydsmåler. Resultatet sammenlignes så med notaterne fra seneste tykkelsesmåling, som er foretaget i en tidligere ejers tid, men notaterne fulgte med.

Efter den tykkelsesmåling er vi enten glade, mellemfornøjede eller travlt beskæftiget med at indhente tilbud fra ophuggere.

Derefter står den på maling.

Hempel har været så venlige at yde raketrabat, så vi har et godt udvalg af deres produkter til rådighed for malingsprojektet. Det er altid dejligt at have verdens teknologisk førende malingsproducent i ryggen, når man skal male skib. Det er også deres maling der holder Sputnik pæn og sund. Hempel har støttet CS i rigtigt mange år med maling til skibene.

Malingssystemet kræver at der males så hvert lag påføres indenfor et bestemt kort tidsinterval siden sidste lag. Venter man udover intervallet skal man vente i mange dage på en fuld hærdning, før man kan gå igang igen.

Vi må derfor udfærdige en arbejdsplan med tidspunkter og navne på hvem der maler hvornår og vi må bo og overnatte ombord eller lige i nærheden mens det står på.

Mens Vostok er på land efterser vi anoderne og fornyer efter behov. Vi renser og efterser søventiler og vi renser ror og propel.

Illustration: Carsten Olsen/CS.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
28. marts 2017 kl. 12:48

Som skrevet ovenfor tager Vostok elevatoren op på land i morgen, onsdag. Hun bliver søsat igen mandag. Hvis du er på Bornholm, så er du velkommen til at kigge forbi beddingen ved Søndre Flak i Nexø og hilse på. :-)

4
28. marts 2017 kl. 00:44

Der gælder specielt besværlige omstændigheder ved aluminium, såvel mht. maling af "rå" aluminium (Hvis i kommer igennem primeren), som brug af aktive stoffer i selv antifoulingen (Der må ikke bruges kobberholdige produkter).</p>
<p>Går ud fra at Hempel er klar over at det er et alu-fartøj og har givet jer den nødvendige instruktion.</p>
<p>Men har i adgang til det nødvendige udstyr til at fjerne løs maling og klargøre overfladen på stedet?

Halvdelen af CS Marineafdeling har en fortid i Dansk Land Rover Klub. Vi er derfor igennem mange år vænnet til at tage hensyn til rå aluminiums helt særlige maleudfordringer :-)

Vi håber dog ikke at skulle ind til rå aluminium udover på udsatte steder. Skrogets maling så sund ud ved vores grundige dykkerundersøgelse i 2013, som de to første fotos i bloggen er taget fra. Siden da har vi dykket på Vostok et par gange. Senest i sommers, hvor der blev set nogle områder som kræver behandling.

Vi kender dog først standen med sikkerhed når Vostok står på land på beddingen. Jeg håber ikke vi bliver negativt overrasket, men det finder vi jo ud af om få dage.

Mht. anti-fouling så er Vostok rent juridisk en fritidsbåd og skal derfor holde sig til de produkter som er godkendt til fritidsbåde. Det udelukker produkterne med "sjov kemi".

Hempel yder råd og vejledning og er fuldt informeret om hvad det er for et skib og hvilken aluminiumslegering skroget er lavet af. De har leveret til CS i mange år til foreningens forskellige skibe.

Det er en af de magiske ting ved Dansk Bemandet Amatør Rumfart at store kompetente virksomheder synes det er værd at støtte med råd og vejledning såvel som med rabatter.

Legeringen værftet brugte dengang i 1969 er anderledes end de legeringer man nu til dags bruger til aluminiumsfartøjer. Vostok er på godt og ondt fra starten af den periode hvor man begyndte at bygge svejste aluminiumsskibe i større størrelse. Det betyder at der er nogle designvalg i Vostok som man, belært af erfaringerne fra de tidlige skibe, gik bort fra ved senere skibsdesigns.

Hvad der ikke var tvivl om efter sommerens dykkerture er at anoderne skal fornys. Foreningens metal- og korrosions-ekspert har kigget på hvilke anoder der er bedst og hvilke der er nødvendige til et aluminiums skrog af denne tidlige årgang (1969).

Konklusionen blev, heldigvis for økonomien, at almindelige zinkanoder kan løse opgaven. Der findes andre legeringer i handelen som er tættere på idelle, men til vores brug står den øgede beskyttelse ikke mål med den heftige merpris på de anodetyper. Det er en afvejning imellem om et kortere udskiftningsinterval for anoder vs. en højere pris pr anode.

3
27. marts 2017 kl. 23:48

Skibe der har ligget i vandet længe, er altid en større opgave end man kan forestille sig.

For tre år siden var mit skib oppe, og skulle have den store tur. Der var nok 30 års forskellige malingssystemer der spillede mere eller mindre godt med hinanden. Det eneste rigtige var at få det hele af, komme helt ind til stålet og starte forfra med et enkelt og kendt malingssystem.

Jeg startede med en hydraulisk nålehammer ved stævnen, og 10 arbejdsdage efter var jeg igen ved stævnen efter at have været hele vejen rundt.

Derefter brugte jeg 4 dage på at give 5-6 lag epoxy grunder (sigmacover 280) samt 3-4 lag bundmaling.

Så ja, det er sateme en større omgang....

2
27. marts 2017 kl. 22:03

Der gælder specielt besværlige omstændigheder ved aluminium, såvel mht. maling af "rå" aluminium (Hvis i kommer igennem primeren), som brug af aktive stoffer i selv antifoulingen (Der må ikke bruges kobberholdige produkter).

Går ud fra at Hempel er klar over at det er et alu-fartøj og har givet jer den nødvendige instruktion.

Men har i adgang til det nødvendige udstyr til at fjerne løs maling og klargøre overfladen på stedet?

Skibe der har ligget i vandet længe, er altid en større opgave end man kan forestille sig.

1
27. marts 2017 kl. 13:06

Malingssystemet kræver at der males så hvert lag påføres indenfor et bestemt kort tidsinterval siden sidste lag. Venter man udover intervallet skal man vente i mange dage på en fuld hærdning, før man kan gå igang igen.

Vi må derfor udfærdige en arbejdsplan med tidspunkter og navne på hvem der maler hvornår og vi må bo og overnatte ombord eller lige i nærheden mens det står på.

Overmalingsintervaller for Hempel produkter er typisk fra 2-4 timer til 4-8 dage. Næste lag skal altså på indenfor dette interval. Erfaringsmæssigt passer det meget godt med at når man er nået hele båden rundt kan man spise frokost og starte igen. Så passer det. Når man starter næste dag holder man sig snildt indenfor overmalingsintervaller.

Med mindre man maler vådt i vådt som det lyder som om i har planer om. Det ville jeg ikke umiddelbart anbefale medmindre i har nogen der har prøvet den slags før og har styr på det.

Man skal under alle omstændigheder ikke vente mange dage.

Hvis i ikke har den så læse mere om intervaller, etc. i Hempels lille søstærke der forklarer det: https://www.hempelyacht.dk/~/media/Sites/hempelyacht-dk/files/2016/2016-Hempel-PM-DK-Web.pdf (PDF)