Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

VLTI, OWL, ELT og anden galimatias

7. april 2018 kl. 10:0114
Artiklen er ældre end 30 dage

På et eller andet tidspunkt har nogle astronomer siddet småfulde og hygget sig og en af dem har sagt: "Det vi mangler er et 100m teleskop" eller noget i den stil.

Det har de sikkert grinet godt over, men en af dem har dagen efter tænkt "Hvorfor egentlig ikke ?"

Dengang ESO byggede de fire VLT teleskoper, Yepun, Melipal, Keuyen og Antu, var ideen at de skulle kunne observere interferrometrisk, dvs. at man optisk kombinerer lyset fra flere teleskoper inden det rammer sensoren.

Takket være fysikken i dobbeltspalteexperimentet, kan man på den måde lave et 'virtuelt' teleskop med areal som summen af de brugte teleskopers areal, men med diameter, baseline, som afstanden mellem teleskoperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arealet af et teleskop handler om hvor mange fotoner man kan skovle sammen og det stiger nogenlunde med kvadratet på radius.

Som udgangspunkt er flere fotoner altid bedre, men man løber på et tidspunkt ind i det luxusproblem at detektorene bliver overbelyst. Den astrometriske satelit GAIA, som om et par uger frigiver målinger på 1.6 millarder stjerner, bliver f.eks blændet af alle stjerner vi kan se med det blotte øje nu om dage.

Diameteren af et teleskop bestemmer derimod hvor fine detaljer man kan se, jo bredere jo bedre, men jo bredere og jo højere frekvenser man observerer, jo sværere bliver det holde alting stille og få et godt signal/støjforhold.

Hvis man roder med frekvenser nede i HF båndet, kan man med nogle billige computer-modtagere med GPS synkronisering, bestemme hvor en sender befinder sig, fordi man kan lagre de modtagne radiobølger med en GPS tidsreference og efterfølgende lade en computer tygge sig igennem at "samle" fotonerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommer man op i mikrobølgeområdet hvor radioastronomerne arbejder, skal der samles så mange data at kasser med magnetbånd eller harddiske i et fly er at foretrække og man skal bruge de bedste og mest stabile frekvensreferencer vi kan bygge, brint-masere, kryogene wispering-gallery safir-resonatorer og den slags.

Heldigvis er mekanikken i de store parabolantenner god nok til at man ikke behøver præcis fase-synkronisering af frekvensreferencerne, den kan man udlede i databehandlingen sammen med de små frekvensforskelle der kommer af f.eks højdeforskelle, tidevand og andre relativistiske effekter.

VLBI projektet bruger på denne måde radioteleskoper over hele kloden, til at observere alle mulige objekter med meget stor opløsning. Det er derfor også VLBI der fastlægger vores koordinatsystem, ved at måle meget fjerne kvasarers position med så stor præcision at kontinentaldriften er en af de primære systematiske fejlkilder.

Når man kommer til millimeterbølgeområdet er det ikke længere realistisk at optage signalerne og efterbearbejde dem, man må lave korrelationen i realtid, men man kan stadig sende dem over relativt store afstande med optiske fibre, hvilket er grundideen i ESO's ALMA projekt, der består af 50 ø12m radioteleskoper, placeret i 5000m højde i Chiles bjerge med op til 16km baseline afstand.

De fire teleskoper der tilsammen udgør VLT skulle understøtte optisk interferrometri med baseline på op til 130m og dermed give den hidtil bedste opløsning ved disse bølgelængder.

De sidste teleskop stod færdigt i 2001 og de har observeret hundrede tusinde objekter med alle mulige detektorer siden da, og i sidste måned lykkedes det endelig at få lyset fra alle fire teleskoper samlet i en enkelt observation, rundt regnet 30 år efter projektet begyndte.

Det har ikke taget 30 år fordi det er inkompetente folk der er på opgaven, men fordi det er næsten umuligt at samle lyset fra fire ø8.2m teleskoper på en bjergtop med en præcision væsentligt under lysets bølgelængde. Blandt mange andre fænomener, er man nødt til at kompensere for at tidevandskræfternes deformerer bjerget teleskoperne står på.

Astronomer er med andre ord hæmningsløse når det handler om fotoner og derfor er det indlysende at en af dem tog ideen om et ø100m teleskop seriøst og gik videre med den.

Undtagelsesvist er det helt på sin plads at bruge fodboldbaner som sammenligningsgrundlag: Forestil jer en fodboldbane der kan drejes om to akser, således at den kan peges på og i timevis følge fjerne objekter med en vinkelfejl der måles i milli-buesekunder. Uanset om den står vandret eller næsten lodret, skal fodboldbanens overflade være præcise indenfor ca. 100 nanometer over hele arealet.

Selvom alle B'erne sidder nu med kæben i kaffekoppen, blev projektet døbt OverWhelmingly Large Telescope - det overvældende store teleskop- med forkortelsen OWL, fordi astronomer har faktisk humor - og man kiggede seriøst på ideen.

At kalde det man fandt for teknologiske udfordringer er en underdrivelse, men man kunne skimte løsninger på dem alle sammen hvis man kneb øjnene lidt sammen. Prisen ville næppe blive under 1.5 mia € og der var en del rimelig skepsis om det nu også kunne lade sig gøre når det kom til stykket.

ESO's repræsentantskab vendte tommlen nedaf men hviskede "Prøv at sigte efter én mia €?"

Det astronomisk hotte emne på dette tidspunkt var exoplaneter og i særdeleshed jagten på spor af liv på samme og efter at have skaleret fra ø100m og 1.5mia€ kom projektet i stedet til at hedde "ELT", Extremely Large Telescope og diameteren blev ø42m, fordi det ér sådan set svaret på Det Store Spørgsmål om Livet, Universet og Alting vi taler om og astronomer har humor.

Det var stadig lige lovligt mange penge, men den i stigende grad upræcist navngivne organisation "European Southern Telescope" havde næsten lokket Brasillien til at melde sig ind (ved at vinke med nogle store industriordrer til netop ELT projektet) så man gik igang med en design og prototype-fase.

I løbet af denne blev man nødt til at barbere lidt for at holde prisen, så det nu "kun" bliver et ø39m teleskop, fra ca. 1000 til ca. 800 spejlsegmenter i hovedspejlet, og man har droppet den ene af to mulige instrumentplatforme.

Det med Brasilien faldt tll jorden på grund af den politiske situation dernede, men heldigvis fik man i stedet Australien lokket med i et strategisk partnerskab, og nu ruller projektet for alvor.

Opgaven er altså reduceret fra at pege en hel fodboldbane til kun at pege en håndboldbane mod stjernerne indefor millibuesekunder og med 100 nanometer overfladejævnhed og det er jo noget helt andet.

phk

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
11. april 2018 kl. 11:13

Det er imponerende at det endeligt er lykkes at kombinere lyset fra alle fire UT's i deres interferometri-laboratorie. Der er ikke tale om nogen små landvindinger!

Deres interferometri laboratorie har dog været i funktion i adskillige år, hvor man enten har brugt de små 1.8m auxiliary telescopes, eller op til 3 af de store UT's alt efter hvilket instrument der er blevet brugt til observationerne. Det gør det naturligvis ikke mindre imponerende at de nu har samlet lyset fra alle 4 teleskoper, omend man med ESPRESSO "blot" summerer fotonerne fra de 4 UT's. Fase-informationen fra de 4 UT's bruger man fortsat ikke, så man udnytter blot det større opsamlings areal. Udnyttelsen af fase-informationen i lyset kommer først med GRAVITY instrumentet som så vidt jeg kan se, indtil nu, ikke har udnyttet alle 4 UT's men blot de mindre AT's.

13
9. april 2018 kl. 17:31

Kartofler-kartofler! ;-)

11
9. april 2018 kl. 15:26

Sandsynligvis ved hjælp af adaptiv optik:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Adaptive_opticsMen, for det første blæser det sjældent på de udvalgte lokaliteter, i aktuelle højder. Og, skulle det alligevel blæse, så undlader man under alle omstændigheder at observere pga. dårlig "seeing".

10
9. april 2018 kl. 13:25

Hvordan kompenserer man for den deformation vinden forårsager på så stor en flade?

7
7. april 2018 kl. 23:17

Jeg gætter også lidt i den retning, men som sagt holder han kortene ulideligt tæt til kroppen. Det vil under alle omstændigheder kræve noget ny teknologi som jeg personligt gerne ville være med til at lave ;-)

6
7. april 2018 kl. 22:17

Jeg glæder mig til at vi får artiklen færdig her til sommer så vi kan læse hvad det går ud på.

Den klassiske drøm fra tresserne er 3 satelitter, 120 grader forskudt i samme solsynkrone polare bane, i så stor højde at de kan kan se hinanden. Lyset fra to af dem, der i princippet kan være så simple som planspejle, sendes til den tredje, som indeholder den interferrometriske combiner & detektorene.

Det kræver nok lidt mere rumfang end en cubesat at lave en demo af konceptet, der skal noget rigtig god attitude-control til og man kommer nok ikke uden om laser-ranging heller.

Den rigtig sjove ville være L4+L5, men det antages at der er for meget støv til at det nytter noget.

5
7. april 2018 kl. 21:54

....at udskiftningen af spejle og vedligeholdelsen af det store apparat er en opgave for dagholdet :)

4
7. april 2018 kl. 21:54

Store teleskoper er fascinerende, alternativet ville jo være at tage derud selv og det kommer til at tage så længe at vi ikke får nogle svar, måske børne-børne-børnene. Lyset er her allerede vi skal "bare" samle det op... For lidt over et år siden startede jeg på en artikel om fremtidsteknologi og dets anvendelse i rummet sammen med en række andre forfattere verden rundt. Jeg skrev en kort blog om startskudet: https://ing.dk/blog/smaa-satelitter-videnskabeligt-brug-199933En af de andre forfattere har lusket med noget meget avanceret teleskopteknologi, men han er forfærdelig hemmelighedsfuld - eller også virker det ikke. Jeg glæder mig til at vi får artiklen færdig her til sommer så vi kan læse hvad det går ud på.

3
7. april 2018 kl. 14:05

Jeg tror sgu jeg hamrer sådan en fætter sammen ovre i kostalden en af dagene.

2
7. april 2018 kl. 12:08

Og så er det en skam, at man ikke kunne gennemføre det helt store projekt, for man sparer jo ikke pengene.

Jeg ved ikke helt...

Mit indtryk er at flertallet af dem der har kigget på det, anser OWL projektet for urealistisk, både nu og i fremtiden.

Du kan læse den tekniske rapport her: https://www.eso.org/sci/facilities/eelt/owl/Blue_Book/OWL_Blue_Book_II.pdf

Der er materialetekniske/bygningsfysiske udfordringer:

Den bevægelige stålkonstruktion vejer 13-14 tusinde tons, altsammen materiale der skal køres op med lastvogne og boltes/svejses sammen.

...På en iltfattig top i Andesbjergene som forresten ligger i en jordskælvszone.

Og hovedspejlets segmenter skal muligvis laves af SiC (Siliciumkarbid = Carborondum som i slibesten)

Men der er også mange praktiske problemer:

F.eks har hovedspejlet 3048 segmenter, som skal afvaskes, og have ny alubelægning ca. en gang om året når spejlet står ude om natten uden nogen beskyttelse.

Det er i runde tal 15 segmenter der ska udskiftes hver arbejdsdag året rundt og da det tager noget der ligner en uge eller to at kører hvert segment igennem renoveringen, bliver det til et ret stort fabriksanlæg der skal tage sig af de ca. 200 segmenter der på et givet tidspunkt er undervejs.

Meget af det kan automatiseres, men det bliver alligevel til mindst 50 medarbejdere oppe på toppen af Andesbjergene.

Så nej, jeg tror ikke OWL var særligt realistisk, det led nok lidt af den irrationelle optimisme der kendetegnede perioden op til 2008.

1
7. april 2018 kl. 11:36

PHK, jeg er til stadighed imponeret over, at du når at sætte dig ind i så mange forskellige områder. Og så er det en skam, at man ikke kunne gennemføre det helt store projekt, for man sparer jo ikke pengene. Nu er der bare brug for endnu et kæmpeprojekt, når den store løsning presser sig på.