I nat dansk tid offentliggør FN' klimapanel, IPCC, i Incheon i Sydkorea en grundig analyse af, hvad det kræver at holde klodens temperaturstigning under 1,5 grader.
Det bliver interessant at se, hvad der står i rapporten fra Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), som er 'a scientific and intergovernmental body' under FN's klimakonventionen. Konklusionen af rapporten forventes at være, at det vil kræve en exceptionel indsats at holde kloden under 1,5 grader over begyndelsen af industrialiseringen tilbage i 1830’erne.
Rapporten skulle blive på ca. 500 sider, som baserer sig på hele 6,000 peer reviewed studies af klima forskere fra hele verden. I den sidste uges tid er der i Sydkorea blevet sammenskrevet et 20 siders summary. Sidste gang IPCC kom med en rapport var IPCC's femte hovedrapport som blev færdiggjort i én uge i Tivoli kongrescentret i København i 2014 (som omtalt i denne blog).
I den globale Paris klimaaftale fra 2015 har 191 lande i verden sat et mål ind om at holde temperaturstigningen under 2 grader og "stræbe efter" at holde den under 1,5 grader. Tallet 1,5 grader indgår som målsætning i Paris aftalen, som tog hensyn til at denne grænse kræves for at udsatte ø-stater i Stillehavet skal have en rimelig chance for at overleve klimaændringerne.
På det kommende COP24 i december i Katowice i Polen, får verdens lande mulighed for at hæve deres CO2 reduktionsmål, hvilket vil være helt nødvendigt. Tager man landenes reduktionsmål, de såkaldt "nationally determined contributions" (NDCs) meldt ud siden Paris aftalen, er en temperaturstigning på ca. 3.4°C sandsynlig år 2100 baseret på en opgørelse lavet af Climate Action Tracker (på dette link).
Ovenpå IPCC' femte rapport fra 2014, har der vist sig et behov for at få researcher mere på de 1,5 grader. Som formuleret af én af forskerne bag den kommende rapport: "Our understanding of 1.5C was very limited, all but two or three of the models we had then were based on a 2C target," siger Henri Waisman, som er senior researcher på Institute for Sustainable Development and International Relations i Paris.
Det er de mange forskere, som skriver hovedrapporten vi ser mandag eftermiddag. Mens Summary rapporter laves efter en særlig procedure, hvor verdens regeringer forhandler teksten med forskerne. Det lyder i sig selv problematisk med politisk indblanding her i, men har den store fordel, at alle verdens lande skriver under på Summary rapporten sammen med forskerne.
Mens vi venter på rapporten mandag eftermiddag, vil jeg foreslå at I læser Ingeniørens glimrende leder fra i fredags, som IPCC rapporten helt sikkert vil understøtte nødvendigheden af at vi har brug for et politisk kapløb om klimaet.
