Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vi venter spændt på forskerne i IPCC klimapanel

7. oktober 2018 kl. 11:316
Artiklen er ældre end 30 dage

I nat dansk tid offentliggør FN' klimapanel, IPCC, i Incheon i Sydkorea en grundig analyse af, hvad det kræver at holde klodens temperaturstigning under 1,5 grader.

Det bliver interessant at se, hvad der står i rapporten fra Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), som er 'a scientific and intergovernmental body' under FN's klimakonventionen. Konklusionen af rapporten forventes at være, at det vil kræve en exceptionel indsats at holde kloden under 1,5 grader over begyndelsen af industrialiseringen tilbage i 1830’erne.

Rapporten skulle blive på ca. 500 sider, som baserer sig på hele 6,000 peer reviewed studies af klima forskere fra hele verden. I den sidste uges tid er der i Sydkorea blevet sammenskrevet et 20 siders summary. Sidste gang IPCC kom med en rapport var IPCC's femte hovedrapport som blev færdiggjort i én uge i Tivoli kongrescentret i København i 2014 (som omtalt i denne blog).

I den globale Paris klimaaftale fra 2015 har 191 lande i verden sat et mål ind om at holde temperaturstigningen under 2 grader og "stræbe efter" at holde den under 1,5 grader. Tallet 1,5 grader indgår som målsætning i Paris aftalen, som tog hensyn til at denne grænse kræves for at udsatte ø-stater i Stillehavet skal have en rimelig chance for at overleve klimaændringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På det kommende COP24 i december i Katowice i Polen, får verdens lande mulighed for at hæve deres CO2 reduktionsmål, hvilket vil være helt nødvendigt. Tager man landenes reduktionsmål, de såkaldt "nationally determined contributions" (NDCs) meldt ud siden Paris aftalen, er en temperaturstigning på ca. 3.4°C sandsynlig år 2100 baseret på en opgørelse lavet af Climate Action Tracker (på dette link).

Ovenpå IPCC' femte rapport fra 2014, har der vist sig et behov for at få researcher mere på de 1,5 grader. Som formuleret af én af forskerne bag den kommende rapport: "Our understanding of 1.5C was very limited, all but two or three of the models we had then were based on a 2C target," siger Henri Waisman, som er senior researcher på Institute for Sustainable Development and International Relations i Paris.

Det er de mange forskere, som skriver hovedrapporten vi ser mandag eftermiddag. Mens Summary rapporter laves efter en særlig procedure, hvor verdens regeringer forhandler teksten med forskerne. Det lyder i sig selv problematisk med politisk indblanding her i, men har den store fordel, at alle verdens lande skriver under på Summary rapporten sammen med forskerne.

Mens vi venter på rapporten mandag eftermiddag, vil jeg foreslå at I læser Ingeniørens glimrende leder fra i fredags, som IPCC rapporten helt sikkert vil understøtte nødvendigheden af at vi har brug for et politisk kapløb om klimaet.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. oktober 2018 kl. 12:15

Taget på lang sigt viser historien, at den "globale opvarmning" har været til stede i årtusinder, og at menneskeheden har overlevet trods alt.

1: Midt i Sahara er der fundet rester af ældgamle civilisationer. 2: Den "globale opvarmning" "krøb" op til Middelhavets kyster , og resulterede i udviklede civilisationer omkring Middelhavet. 3: Langsomt bredte opvarmningen nordpå, så Spanien, Portugal, Frankrig, Tyskland og resten af mellem Europa blev vinproducerende lande. 4: I dag har den nået Nordeuropa, og Danmark har nu fået en godkendt vinproduktion op at stå.

Det er min mening, at udviklingen går meget langsommere end sensationsjournalisterne tror, og at vi simpelthen skal vænne os til at tage højde for de små ændringer, vi oplever i vores levetid.

4
8. oktober 2018 kl. 00:06

Hvis alle de forudsigelser om katastrofer som IPCC har fremført gennem årende er sande er løbet forlængst kørt. Kun hvis CO2 alligevel ikke har helt så dramatisk påvirkning af klimaet er der stadig håb. Så det bliver spændende hvad de vil fremlægge i nat.

3
7. oktober 2018 kl. 19:48

Tallet 1,5 grader indgår som målsætning i Paris aftalen, som tog hensyn til at denne grænse kræves for at udsatte ø-stater i Stillehavet skal have en rimelig chance for at overleve klimaændringerne.

Mon der hentydes til Maldiverne? Deres påståede nærtstående katastrofe vist sig at være løgn, [iflg. dr.dk] (https://www.dr.dk/ligetil/indland/danske-ministre-i-klima-fup).

2
7. oktober 2018 kl. 19:42

Climate Bombshell: Global Warming Scare Is Based on ‘Careless and Amateur’ Data, Finds Audit</p>
<p>McLean’s report could scarcely have come at a more embarrassing time for the IPCC. On Monday, it will release its 2018 Summary for Policy Makers claiming that the global warming crisis is more urgent than ever. But what McLean’s audit strongly suggests is that these claims are based on data that simply cannot be trusted.</p>
<p>–read it all...

https://joannenova.com.au/2018/10/first-audit-of-global-temperature-data-finds-freezing-tropical-islands-boiling-towns-boats-on-land/

1
7. oktober 2018 kl. 17:28

Det ved jeg ikke helt. Jeg vil snarere sige nysgerrigt. Ifølge diverse udmeldinger i den sidste tid, så vil resultatet nok blive at det er værre end vi troede, og at det meget snart er sidste udkald. Det har vi ligesom hørt før. Hvor meget kan de stramme buen og retorikken, før de mister forbindelsen til jordoverfladen og begynder at svæve frit i luften? De er sikkert selv meget overbeviste og føler at enden er nær, men groupthink og den medfølgende bias kan være svær at komme fri af. Uanset hvor mange artikler de har set på, er det ikke antallet der afgør det, det må være indholdet. Som Einstein er citeret for. Hvorfor 100 skulle modbevise noget, når blot 1 var nok.