Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Velux Lystunneler

29. marts 2017 kl. 22:2926
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores ny hus indeholder nogle experimenter, ihvertfald set fra vores synspunkt.

Vi endte med at det ene toilet/bad ikke har noget vindue fordi det ligger inde midt i huset og derfor besluttede vi os for at montere en Velux lystunnel for at få en lille smule dagslys derind.

En Velux lystunnel er i bund og grund det kendte tagvindue uden vindue, men med et (meget!) blankt alurør og et armatur der ligner en loftslampe.

Illustration: Privatfoto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi havde set uhyret på en håndværkermesse ovre i Fredericia, men det var i fuld projektørbelysning og dagslys og præcis hvor meget lys der ville komme igennem gav det bestemt ikke noget indtryk af.

Det fandt vi så endelig ud af nu.

Jeg har undtagelsesvist redigeret det næste billede, for at få det til at matche min subjektive oplevelse af lyset:

Taget i betragtning at der er tale om mørke ubehandlede betonvægge og at armaturet ikke er monteret endnu, ser det lovende ud.

phk

26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
31. marts 2017 kl. 09:42

"En Velux lystunnel er i bund og grund det kendte tagvindue uden vindue"
Det tog nogen tid før jeg fattede det, for jeg troede at det var kunstigt lys (armaturet), hvorfor jeg ikke forstod meningen med røret.
Hvad kalder du det lyset kommer ind ad? I Velux brochure ligner det påfaldende et vindue.
Det er smartere end en skakt, som dog kunne sluttes med en glasplade forneden for at stoppe fugt og kulde.

Jegt tror det skal ses i relation til sætningen inden: "Vi endte med at det ene toilet/bad ikke har noget vindue fordi det ligger inde midt i huset og derfor besluttede vi os for at montere en Velux lystunnel for at få en lille smule dagslys derind."

Der er stadig ikke noget vindue i badeværelset, men der er et i taget, som leder ind i et rørformet "rum", som blot transmitterer/leder lyset.

24
30. marts 2017 kl. 22:09

"En Velux lystunnel er i bund og grund det kendte tagvindue uden vindue" Det tog nogen tid før jeg fattede det, for jeg troede at det var kunstigt lys (armaturet), hvorfor jeg ikke forstod meningen med røret. Hvad kalder du det lyset kommer ind ad? I Velux brochure ligner det påfaldende et vindue. Det er smartere end en skakt, som dog kunne sluttes med en glasplade forneden for at stoppe fugt og kulde.

23
30. marts 2017 kl. 21:40

Der er en pakning som forhindrer luftindtrængning. Vi har selv 4 sådanne tunneler, og er meget tilfredse med mængden af lys de giver.

20
30. marts 2017 kl. 17:05

"Det ville jeg under ingen omstændigheder gøre i et badeværelse: Al dampen fra brusebadet ville forsvinde op i skakten og der ville med garanti komme kondens deroppe."

  • Her er jeg umiddelbart ikke enig. Vi har Genvex-udsugning i brusekabinen, og det betyder at selv efter et meget langt og meget varmt bad - er der ingen dug på vinduet, og spejlet er også dugfrit.
19
30. marts 2017 kl. 16:48

Ok......Så er jeg bare blevet fejlinformeret, da jeg så Brent Møller og Jørgen Tang sammen præsentere ideen i en vidio, som et nyt produkt for en del år tilbage....sorry :)

Men da jeg har arbejdet sammen med Brent Møller i WindowMaster regi ( WM er ikke mere en del af Velux) har jeg ikke tvivlet på, at det det mageligt kunne være ham, der havde fået ideen.

Men siden det ikke er ham.....hvem er det så? Jeg ved godt at man holder viden tæt til kroppen i Velux, og ikke gerne fremhæver medarbejderes indsats udadtil....så indtil andet kommer på banen er Brent min helt :)

14
30. marts 2017 kl. 13:22

@Bjarke Mønnike En Praktisk oplysning Lysskakten er hverken designet eller konstrueret af Brent Møller.

13
30. marts 2017 kl. 12:39

Ved ovenlys skal ventilationen vel bare suge oppe i skakten, så denne får et lige så naturligt luftskifte som resten af rummet.

PHK. Hvad sikrer at der ikke trænger fugtig luft op i lystunellen, og fylder den med vand ? Den bliver vel isoleret, men er sikkert stadig koldere i toppen end badeværelset.

12
30. marts 2017 kl. 12:28

Det ville jeg under ingen omstændigheder gøre i et badeværelse: Al dampen fra brusebadet ville forsvinde op i skakten og der ville med garanti komme kondens deroppe.

Det findes der jo løsninger på ;o) - Jeg skal invitere dig forbi, når jeg har lavet det i mit badeværelse, hvor loft til kip og ovenlysvinduer er mit næste "hyggeprojekt" - Efter at jeg er begyndt med loft til kip i udvalgte rum, kan vi ikke få nok :o)

For øvrigt samme problematik i et køkken med madlavning - her opliver vi ingen kondens overhovedet - med rigtig udsug.

11
30. marts 2017 kl. 10:42

Nu er der også andre mærker. Det man skal se på er hvor meget den indre del af overfladen reflekterer, og den beholder egenskaberne. Velux skriver 98% refleksion, andre skriver 99,7% refleksion. Er der en mat skærm i bund? Er der tænkt på rengøring? Søg på daylighting, f.eks solatube mm. Der findes mange andre der laver løsninger.

7
30. marts 2017 kl. 10:15

Lysskakten er designet af Velux designeren Brint Møller og tillykke med Skakten. En kommentar; Ligger isolerings batsene ikke lidt hulter og tilbulter ? Eller er det bare i forbindelse med montagen at de er flyttet?

6
30. marts 2017 kl. 10:10

selvfølgelig, at lys skal være dagslys, hvis muligt, men jeg forstår simpelhen ikke størrelse på disse tunneller? Godt "tæller" et tagvindue 70% (så vidt jeg husker) mere end et vertikalt vindue, men det er stadig et meget lille vindue at have i et rum. De installationer jeg har set, virker altid som "for lidt".

Jeg ville være gået efter et "rigtigt" Velux vindue og en stor lysskakt - det giver også en fantastisk rumfornemmelse med "højt til loftet" - og som tidligere nævnt: mulighed for massiv udluftning.

mvh Flemming

  • der lige har monteret 2 stk 78*140 cm i en skakt i mit køkken - har i grad bragt lys og højt til loftet.
5
30. marts 2017 kl. 09:43

Servodan lavede i sin tid nogle lyspaneler lidt ala det du linker til, men de kunne ændre farve og simulere dagslysets skiften i løbet af dagen. De laver det vist desværre ikke mere. Måske er der andre der laver noget lignende.

Den slags har i et stykke tid været "en ting" i DIY-kredse

En fladskærm som streamer fra et udendørs kamera (eller en optagelse i loop), og så har du et én-vejsvindue. Eller bare en Raspberry Pi tilsluttet der justerer lysstyrken på et "fladt" lys-output alt efter klokkeslet.

Der er en hel del DIY instruktioner tilgængelige på internet. Det kan sagtens have taget livet af disse specialiserede løsninger.

https://nofilmschool.com/2015/11/turn-4-old-laptop-screens-fake-window-light-panel-tutorial

4
30. marts 2017 kl. 08:21

Servodan lavede i sin tid nogle lyspaneler lidt ala det du linker til, men de kunne ændre farve og simulere dagslysets skiften i løbet af dagen. De laver det vist desværre ikke mere. Måske er der andre der laver noget lignende.

3
30. marts 2017 kl. 05:43

Nu kender jeg ikke lige Velux's lystunnel men kender konceptet hvor tunnelen går op midt i huset og har en kuppel på toppen. Den indvendige "lampe" har flere muligheder for glas der er slebet til at sprede lyset alt efter behov så du kan få det lys som passer bedst til det rum tunnelen er monteret i.

2
29. marts 2017 kl. 23:20

Vi er meget glade for vores lystunnel. Den er placeret i en gang midt i huset. En gang som uden lystunnelen ville kræve tændt lys, hvis den ikke skulle virke mørk i dagstimerne. Med lystunnellen er der i dagstimerne fint med lys i gangen, uden at lyses skal tændes.

I køkken/alrummet hvor der er 4 meter til loftet har vi dog istedet lavet en hvidmalet lysskakt op til et tagvindue - dette for at trække mere lys ned. Tagvinduet er fjernbetjent, og fungerer som "ventil", når vi om sommeren skal have lukket noget varme ud af køkken/alrummet. - En løsning der varmt kan anbefales.