Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Udfoldelige antenner til fremtidens satellitter og rummissioner

16. november 2016 kl. 19:551
Artiklen er ældre end 30 dage

I disse dage finder det Europæiske Rumagenturs (ESAs) årlige Antenna Workshop sted i ESAs tekniske hovedkvater i Holland, ESTEC.

Workshoppen har hvert år et tema, og i år er temaet mere specialiseret end vanligt; "Workshop on Large Deployable Antennas". Det er underforstået, at der er tale om antenner til rumanvendelser, dvs. emnet er store og udfoldelige antenner til fremtidens satellitter og rummissioner.

I den indledende præsentation i går forsøgte en af workshoppens arrangører at give en definition af, hvad "Large Deployable Antennas" er; "antennas that require their RF radiating aperture to be built in-orbit". Dvs. antenner, som på en eller anden måde er pakket eller foldet sammen under opsendelse, og som så kan slås eller foldes ud, når de er opsendt til rummet.

Ved opsendelsen er det af største vigtighed, at rumfartøjet inklusive dets antenner kan pakkes kompakt, hvilket er en af de store motivationer bag sådanne udfoldelige antenner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange praktiske koncepter og muligheder - og tilhørende problemer og udfordringer! - er blevet foreslået. Et eksempel fra Oxford Space Systems, som også præsenterer til workshoppen, kan ses i videoen herunder.

Remote video URL

Et andet bud fra Thales Alenia Space ses i billeder herunder. Nederst på billedet ses antennen i sin udfoldede form, dvs. som den skal se ud, når den er sendt ud i rummet og foldet ud. Øverst til højre ses den sammenfoldede antenne, og det kan altså ses, at der anvendes et antal blade, der foldes ud med en form for vifte-mekanisme.

Illustration: Privatfoto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi hos TICRA har også deltaget, idet to af mine kolleger har præsenteret arbejde og resultater fra to forskellige ESA-projekter, vi er involverede i.

I den ene præsentation blev værktøjer til design af såkaldte reflectarray-antenner, som TICRA-kolleger igennem en årrække har udviklet, præsenteret. Idéen er, at disse antenner (måske) kan erstatte de pålidelige, men også dyre, shaped reflector antenner, der anvendes til at give skræddersyet dækning på jorden fra satellitter.

I den anden præsentation blev resultater for en teknik til at lave udfoldelige antenner, som vi har arbejdet på sammen med europæiske partnere og ESA, præsenteret. Idéen er, at den udfoldelige antenne sammensættes af et net af trekanter, der kan foldes sammen. Vælger man den mest oplagte tilgang - at give alle disse trekanter den samme størrelse - får antennen uønskede grating lobes, og vi har arbejdet på alternative trekant-strukturer, så man undgår dette.

Udover at høre hvad kolleger og konkurrenter arbejder med, og hvor langt de er nået, er et besøg hos ESA også en god lejlighed til at netværke og høre, hvad der rører sig. Høre hvad ESA arbejder på, og hvad de i fremtiden sigter imod og vil satse på. Samt til at diskutere projekter og idéer med andre virksomheder og forskere.

Endnu et besøg hos ESA er slut, og hovedet er også denne gang fyldt med mange nye indtryk.

Og så blev det undervejs også til et "møde" med et for os danskere velkendt ansigt.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. november 2016 kl. 14:13

Vores paper, som blevet præsenteret til workshoppen ang. letvægts- og foldelige antenner til brug i rummet, kan nu læses her.