Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ud med fossilerne!

7. november 2014 kl. 10:5221
Artiklen er ældre end 30 dage

D. yngste redacteur gør sig i dagens leder til talsmand for ... hvad egentlig ?

Han finder forskernes krav om at vi holder op med at brænde fossile brændsler i løbet af 30 år "helt urealistisk".

Vores klimaministers forslag om at være ambitiøse og sikre os markedet for teknologier og metoder til fossiludfasning er "parodisk".

Det er dansk tungsind af højeste kaliber der bliver lagt for dagen her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man fristes til at minde redacteuren om, at i 2005 var elbiler en joke for udvaskede kratluskere og et år senere det hotteste potensforlænger en playboy kunne eje.

Idag, 8 år senere: 3.1 sekunder til 60mph.

I en elbil.

Med to bagagerum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Æd den McLaren F1.

Hvis nogen havde spået dette for d. yngste redacteur for 10 år siden, havde det formodentlig kastet en tungsindig leder af sig om urealistiske forventninger til fremtiden.

Arne slutter sin leder med "Befolkninger tåler svære byrder, når planer er troværdige, og der er tillid til sagkundskaben." hvilket lyder næsten ubærligt statsfaderligt og alvorligt.

Men historien viser os at det er fuldstændig forkert.

Historisk er netop når der overhovedet ikke er sikkerhed for om planerne fører til målet og når sagkundskaben står hiver sig i skægget at befolkningen tåler svære byrder og tager fat.

Tænk f.eks på Englands og USAs mobiliseringer under anden verdenskrig.

Hvis Churchill og Roosevelt med akademisk opbakning havde fremlagt en projektplan der viste at man med meget stor sikkerhed kunne have både Tyskland og Japan klappet og klar om fem år, plus-minus 3 måneder, ville galningene have vundet stort.

"Godt der er styr på det" ville Rosie have tænkt og aldrig så meget som drømt om at røre en nittehammer.

I både min og Arnes erindring står utvivlsomt oliekrisen i 1973-74, hvor den danske befolkning tålte svære byrder, netop fordi politikerne ikke havde skyggen af en plan og sagkundskaben kun var meget ringe hjælp til lige her og nu.

Det er fint at EU, som Arne påpeger, har forhandlet sig til et eller andet, men hvis Arnes og mine oldebørn skal kunne forstå teksten i "Du danske sommer jeg elsker dig", skal der helt andre boller på suppen.

Det kommer der først når befolkningen fatter at politikerne overhovedet ikke har en troværdig plan og at det er op til dem, enkeltvis og personligt, hvis to-graders målet skal nås.

"Der er ingen ateister i skyttegrave" påstås det og jeg har ladet mig fortælle at der på samme vis er meget få fossilelskere i oversvømmede huse.

Det største problem er i virkeligheden at det er så lidt der skal til når det kommer til stykket:

Mindre bil, mere cykel. Mindre bøf, flere grøntsager. Mindre affald, mere genbrug.

Det lyder grangiveligt som mine bedstemødres erindringer fra anden verdenskrig.

Det ironiske for mig var at de i samme åndedrag beklagede sig over denne "smalhals" og skamroste det folkelige fælleskab i hvilket man løste problemerne i en håndevending.

Og hvis USA kunne mobilisere befolkningens entusiame (og skattedollars) til at sende en mand til månen og tilbage på ti år, så kan Danmark også udfase fossilt brændsel på ti år.

Jeg er sikker på at der også har været en avisredacteur eller to i USA der kaldte Kennedys vision "parodisk".

Det lod de sig heldigvis ikke stoppe af.

Det bør vi heller ikke.

phk

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
10. november 2014 kl. 11:17

Jeg er for fossiler. Olien har aldrig været billigere. Der er i hvert fald ikke udsigt til at Verden holder op med at bruge fossiler.</p>
<p>Faktisk er 6 cylindrede biler blevet meget mere populære en tidligere. Læg mærke til det i trafikken, der er masser af tyske sekscylindrede Sline, 530d, Mercedes E.

Tror du at disse biler er populære, fordi de kører på fossiler? Næh, de er populære, fordi folk synes det er fede biler og anerkendte statussymboler.

Mercedes, Audi og BMW er igang med at designe og bygge elbiler, så de velbeslåede, der er mærkeloyale har muligheden for at købe sig en elbil.

19
9. november 2014 kl. 17:11

Derudover lyder de tal de har for kødproduktion ret lave: Mellem 4 og 10kg foder pr. 1kg kød. Det gælder vist for f.eks. kylling og fisk, men for grise og kør plejer man at snakke op til en faktor 50

En hurtig, men temmelig præcis tommelfingerregel for foderforbruget i dansk landbrug; kyllinger 2 FE/kg kød (FE = foderenheder, 1 FE ~ 1 kg byg), svin 4 FE/kg kød incl. foder til soen, tyrekalve af malkekvægrace 8 FE/kg kød (en slags spildprodukt ved malkeproduktionen, derfor skal foder til koen ikke medregnes) kødkvæg af ammekorace og lam 16 FE/kg kød incl. foder til moderdyrene. For dem der vil gå mine tal efter i sømmene, er her et link at arbejde videre med; budgetkalkulerHusk at korrigere for slagteprocenter !

18
9. november 2014 kl. 16:17

Jens. Jeg deler din begejstring og optimisme vedr udfasning af fossil energi i Danmark.

For el og Varme er vi langt og det er sådant ser blot at fortsætte som hidtil. Så nås målet indenfor et par årtier. Se Varmeplan Danmark 2010, Der kan hentes på nettet. Transport er ikke nået ret langt, men meget er under forandring, så kommer den del sikkert også med på et tidspunkt.

17
9. november 2014 kl. 14:35

Man fristes til at svare "idiot", men da det er uhøfligt vil jeg nøjes med at spørge "hvilken planet lever du på? Over and out"

13
8. november 2014 kl. 21:50

Min storebror havde et eksemplar af Grænser for Vækst som jeg læste i da jeg var en ung knægt. Der var - blandt meget andet - en tabel over de tilgængelige energiformer sammen med forbruget den gang og estimerede tilgængelige ressourcer. Det fremgik klart at verden var på et seriøst fossiltrip, og der var kun et reelt alternativ, nemlig atomkraft. Resten var enten science fiction eller langt fra at kunne levere de nødvendige energimængder.

Nu befinder jeg mig i en verden hvor vindkraft kan give et seriøst bidrag til energiforsyningen og til en realistisk pris. Solenergi er der ikke helt endnu, men det er tæt på. Fusionsenergi er stadig science fiction, men de har fået knækket nogle pænt hårde nødder. Det er ikke så utopisk som det har været.

Det er da fantastisk.

11
7. november 2014 kl. 21:05

Hvor kan der nemmest konverteres en tønde olie? Er det diesel tog på elektrificerede strækninger, oliefyr eller noget helt tredje?

10
7. november 2014 kl. 19:28

Rent faktisk skulle "mindre bøf" være lige så skadeligt for miljøet, ihvertfald i dele af verden. I Australien har man undersøgt indvirkningen på miljøet med hensyn til "flere grønsager", og fået følgende artikel ud af det...

Det lyder lidt søgt. Selvfølgelig er der forskel på de afgrøder man bruger, men det kan man nok finde løsninger på. Derudover lyder de tal de har for kødproduktion ret lave: Mellem 4 og 10kg foder pr. 1kg kød. Det gælder vist for f.eks. kylling og fisk, men for grise og kør plejer man at snakke op til en faktor 50, og så skal hvedeproduktion (som jo forresten heller ikke er sundt at spise) jo være pænt skadeligt før det giver mening.

Jeg kan godt lide denne her tegning, som siger lidt om hvad vi snakker om:https://xkcd.com/1338/

5
7. november 2014 kl. 15:38

Christian, jeg tror vi stort set er enige, og det er ærgerligt at din kommune ikke er så fremsynet som København.

Det med elektronikskrottet, metallerne osv er nok noget med at sikre sig at få indsamlet giftige materialer, når man nu har fat i dem.

Jeg kan godt lide at lave mad, og jeg foretrækker et 50 år gammelt velindrettet køkken fremfor et nyt 'pap-køkken'. Jeg vil foretrække en ældre, velistandsat kvalitetscykel fra cykelsmeden end den billige fra Bilka ... jeg har prøvet begge løsninger. Jeg køber også dyre, gode sko og får skomageren til at skifte såle og hæle efterhånden - det er rarere og billigere i længden.

Men det kom vist til at lyde lidt for 'gammelmandsagtigt' ;-)

Hovedessensen er: enten skal det være så billigt, at man forsvare at smide det ud, eller også skal det være virkelig kvalitet, så det kan holde til at blive repareret.

9
7. november 2014 kl. 19:23

Christian, jeg tror vi stort set er enige, og det er ærgerligt at din kommune ikke er så fremsynet som København.

Altså vi har da f.eks. haft indsamlingscontainere til pap, papir, plast og metal ved hver bolig i 10år, så det er ikke fordi de ikke sådan tænker over det. Måske har det noget med privatisering at gøre, hvor selskabet gerne selv vil score skrotpræmien. Jeg ved det ikke lige, men jeg har sat en lokal journalist på sagen.

4
7. november 2014 kl. 15:07

Det gør det faktisk. Det stykke arbejde du eller en cykelsmed bruger på at sætte cyklen eller højttalerne i stand er aktivitets- og velstandsskabende. Det er faktisk 'vækst' også i økonomisprog.

Det er muligt du har ret, men jeg synes ikke det er sådan noget man opfordrer til. Det er mere at smide de gamle køkkener ud og købe nye af endnu tyndere pap, og gerne hvert 5. år når moden skifter.

Men det var nok der vi skulle lidt mere hen ad. Desværre er det jo svært, når det koster 500kr. at få en cykelsmed til at kigge på cyklen, og en ny cykel fra Kina koster 1000kr. i Bilka.

3
7. november 2014 kl. 14:05

Men for nu lige at runde genbrugspladsen af, så kender jeg til en plads i Gartnergade på Nørrebro, hvor der er udbredt klunsning af bøger, tøj, møbler og alt muligt andet. Man kan finde de mest fantastiske ting der, og det gør jo så også, at man - i stedet for at smide brugbare ting ud - stiller sine ting der ned. En gang om måneden indbyder personalet til kaffe og oprydning, og det er jo også lidt en social begivenhed.

Det gælder dog ikke elektronik og enkelte andre ting - det er vist noget med lovgivning.

2
7. november 2014 kl. 13:37

Den slags rimer bare ikke på uendelige "vækst".

Det gør det faktisk. Det stykke arbejde du eller en cykelsmed bruger på at sætte cyklen eller højttalerne i stand er aktivitets- og velstandsskabende. Det er faktisk 'vækst' også i økonomisprog.

1
7. november 2014 kl. 12:54

Det minder mig om, om man overhovedet genbruger ting? Når jeg er inde på vores containerplads med noget for billigt elektronik, der ikke vil mere, så kan jeg se bunker af sjove ting, som jeg godt kunne tænke mig at lege lidt med, eller fine vintage højttalere. Det står alt sammen 3 m fra det fascistoide skilt med teksten "al klunsning på pladsen forbudt" og så vist noget med videoovervågning.

Jeg skal ikke kunne sige om jeg nogle gange har "fortrudt at lægge noget i kassen og taget med tilbage til traileren", men jeg forstår ikke rigtig, at ting der dur, fine møbler, cykler der trænger til en ny kæde etc. bare skal kastes ned i en container og moses af en rendegraver.

Det gør det jo ikke til et genbrugscenter, men højst til et genanvendelsescenter, hvor man bruger råstofferne igen, hvilket jo er fint, men alligevel bruger en hel del energi, som måske kunne være sparet, hvis bare nogen gad tage cyklen ind og sætte nye dæk og kæde på og måske male den. Den slags rimer bare ikke på uendelige "vækst". Men jeg får det lidt skidt af at se på det.