Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Totalforbud rammer plasticbæreposer i Mali

28. januar 2013 kl. 12:2922
Artiklen er ældre end 30 dage

Plasticbæreposer er fra 1. januar 2013 forbudt i Mali og Mauritanien. Det er ikke en syg ide fra de fundamentalistiske oprørere, det er den hårdt kæmpende regering i Bamako, der tænker på miljøet.

Mali er først og fremmest verdensmusikkens arnested, med navne som Salik Kieta, Amadou et Mariam fra den sorte del af landet og Tinariwen og Tartit fra den berbiske del i det østlige og nordlige Mali. Her har tuaregerne i årevis kæmpet for deres selvstændighed, bl.a. med guitar i hånd. Nu er den del af det store land blevet indtaget af religiøse fanatikere med deres syge forbud mod musik.

I disse timer går de fransk/afrikanske styrker mod Timbuktu, støttet af et dansk Herkules-fly. Men uden så meget som en plasticbærepose.

Illustration: Privatfoto.

I Danmark har vi siden 1994 haft afgifter på poserne, i Bangladesh fik plasten og dens miljøpåvirkning skylden for oversvømmelserne i landet, hvorfor poserne har været forbudt siden 2002, på Haiti blev der indført et totalforbud i oktober 2012, mest for at beskytte mangroven mod de enorme mængder af plastic, der skyller i land. Nu når omsorgen for miljøet det afrikanske kontinent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mauritanien og Mali går til kamp mod plastic, som de skriver i deres begrundelse for forbuddet: Det tager et sekund at fremstille en plastikpose, som i gennemsnit bruges i tyve minutter, men det tager op mod 400 år at nedbryde den igen, og endda efterlader den sig spor i naturen og vores fødevarer.

I 80 procent af de dyr, der slagtes i Nouakchott, Mauritaniens hovedstad er der fundet spor fra plasticposer, og plasticposer udgør 25 procent af byens affald. Disse tal skulle angiveligt være symptomatiske for hele denne del af det store kontinent.

Hør og se lidt til Tuaregernes guitarmusik her. Tag med til ørknen, det er Tinariwen, oven i købet med et vers på engelsk.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
29. januar 2013 kl. 11:24

Eftersom jeg selv linker til beskrivelsen, så har jeg også læst den.

Så forstår jeg ikke, at du 'glemmer' undervejs og overser, at 'plastik' ikke kan bruges i sammensætninger. Fejlen er, at man nu tillader 'plastik' som synonym for 'plastic', da plastik også har en anden betydning. Man kan jo også referere Den Danske Ordbog https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=plast&select=plasthttps://ordnet.dk/ddo/ordbog?entry_id=11040045&query=plasti modsætning tilhttps://ordnet.dk/ddo/ordbog?entry_id=11040057&query=plast

Desuden er det i Den store Danske, som kun bruger ordene 'plast' og 'plastic'https://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Kemi/Kunststoffer,_polymerkemi,_plast_og_gummi/plast?highlight=plast

22
29. januar 2013 kl. 11:21

Ok de græske bogstaver kunne den ikke tage sorry

21
29. januar 2013 kl. 10:55

Plastik er dansk for plastic fra engelsk, de har det fra fransk plastique, de har det fra latin plasticus, og de har det fra fra græsk πλαστικός – plastikós, "som lader sig moddelere" – moddelerbar, afledt af verbet πλάσσειν – plássein, "at moddelerer" ... så meget for et ord! (fra fransk Wiki.)

Så må andre kloge sig på syntetiske polymerer ...

20
29. januar 2013 kl. 09:31

@Peter Kyllesbeck

Eftersom jeg selv linker til beskrivelsen, så har jeg også læst den.

Jeg spørger Michael Eriksen, hvori han mener forskellen består, når nu plastindustrien ikke selv mener, at der er en forskel (ud over at de foetrækker det ene frem for det andet). På Michael Eriksens første indlæg virkede det som om han mente, at plast og plastik var to helt forskellige ting. Så sprøger jeg bare af ren nysgerrighed, hvori forskellen består.

19
28. januar 2013 kl. 18:44

De foretrækker selv plast, men accepterer at det er synonymt med det engelske låneord "plastik".

Plast almindelig betegnelse, især i fagkredse, for plastic. Det engelske låneord er ikke "plastik" men " plastic".(plastik er fordansket eller taget fra græske ord plastikos , "som kan formes"). Fra https://www.plast.dk/Fakta/Hvaderplast/Hedder-det-plast-plastik-eller-plastic/

Plast - den fagligt korrekte betegnelse</p>
<p>Selvom ingen af ordene er forkerte, bliver de dog ofte anvendt lidt forskelligt. Plast er det oprindelige danske ord for materialet. Det er også det ord, vi bruger her på hjemmesiden og i Plastindustrien generelt. Plast er nemlig den tekniske og faglige mest korrekte betegnelse. Du kan fx arbejde på en plastvirksomhed i plastindustrien – ikke en plastikvirksomhed i plastikindustrien. Du kan blive plastmager og fremstille plastprodukter – du bliver ikke plasticmager, der fremstiller plasticprodukter.

18
28. januar 2013 kl. 18:37

Jeg troede egentlig at Mali havde større problemer end plastikposer.

17
28. januar 2013 kl. 18:02

[quote]Ifølge plast.dk er der ingen forskel. Ordene bruges synonymt.

Det betyder sandelig ikke at de er emytologisk ligeværdige og da dette er et fagteknisk forum bør vi forholde os til fakta. Og det er at plast og plastik ikke har noget med hinanden at gøre.[/quote]

Kan du så ikke forklare os hvad forskellen er? Ifølge plastindustrien er det to ord for det samme. De foretrækker selv plast, men accepterer at det er synonymt med det engelske låneord "plastik".

15
28. januar 2013 kl. 15:59

[quote]Ifølge plast.dk er der ingen forskel. Ordene bruges synonymt.

Det betyder sandelig ikke at de er emytologisk ligeværdige og da dette er et fagteknisk forum bør vi forholde os til fakta. Og det er at plast og plastik ikke har noget med hinanden at gøre.[/quote] Og i aften på DR3 sendes "Generation plastik", som speakeren i reklamen udtalte med tryk på første stavelse, desuagtet at trykket netop er på sidste stavelse. Det har nemlig med formen at gøre. At der så indgår et plastisk materiale i visse plastikoperationer blandt kvinder, er en anden sag (der er det en fadæse, at sige plastik om plast, som er en afkortning af plastic)

13
28. januar 2013 kl. 15:19

Lidt "sjovt" i denne sammenhæng at jeg lidt før jul så en somalier smide en pizzabakke på fortorvet ved højlys dag - fuldstændig ligeglad med at jeg sad og kiggede....

Jeg bad i går en mand fra nordsjælland om at samle det affald op, han smed på en perron mens jeg stod og kiggede på det. Det blev han så sur over - men ok, der var også næsten 2 meter til nærmeste askebæger. Jeg synes ikke det var spor "sjovt"

11
28. januar 2013 kl. 14:50

[quote]Så åbn dine øjne næste gang du ser billeder fra Afrika på nettet eller i TV avisen og se al det affald der ALTID flyder overalt uanset hvorhen man kigger.

Jeg har været to forskellige steder i Afrika, dog ikke blandt de negre, du åbenbart mener er nogle dovne hunde.

Det ene sted flød det med affald, det andet var der pinligt rent - også renere end i Danmark. Hvad jeg kan konkludere ud fra det ved jeg ikke, men jeg tilhører ikke gruppen af mennesker der mener, at folks racemæssige afstamning fortæller ret meget om, hvor gode de er til at ryde op.

Også i Danmark er der masser af pinlige eksempler på at folk ikke kan finde ud af at rydde op efter sig selv.[/quote]

For det første kalder jeg dem ikke negre - det gør du. For det andet kalder jeg dem ikke dovne hunde - det gør du.

I Danmark sviner mange mennesker ja og det burde vi gøre mere ved.

Lidt "sjovt" i denne sammenhæng at jeg lidt før jul så en somalier smide en pizzabakke på fortorvet ved højlys dag - fuldstændig ligeglad med at jeg sad og kiggede....

10
28. januar 2013 kl. 14:40

Så åbn dine øjne næste gang du ser billeder fra Afrika på nettet eller i TV avisen og se al det affald der ALTID flyder overalt uanset hvorhen man kigger.

Jeg har været to forskellige steder i Afrika, dog ikke blandt de negre, du åbenbart mener er nogle dovne hunde.

Det ene sted flød det med affald, det andet var der pinligt rent - også renere end i Danmark. Hvad jeg kan konkludere ud fra det ved jeg ikke, men jeg tilhører ikke gruppen af mennesker der mener, at folks racemæssige afstamning fortæller ret meget om, hvor gode de er til at ryde op.

Også i Danmark er der masser af pinlige eksempler på at folk ikke kan finde ud af at rydde op efter sig selv.

9
28. januar 2013 kl. 14:40

Hej Allan</p>
<p>Jeg synes dette er særdeles fordomsfuldt :
"De kunne derimod lære, med fordel, at samle al deres skrammel sammen og genbruge eller brænde det for at lave el, men det kræver selvfølgelig at de gider arbejde."
Jeg vil omformulere det til dette:
"Derimod kunne Allan Birch lære at undersøge verdens kompleksitet istedet for at slynge om sig med nedgørende fordomme.
Men dette kræver selvfølgelig, at han gider sætte sig ind i fakta."

Nåh, synes du det. Så åbn dine øjne næste gang du ser billeder fra Afrika på nettet eller i TV avisen og se al det affald der ALTID flyder overalt uanset hvorhen man kigger. Ved godt at Haiti ikke er Afrika, men det er trods alt samme "familie" de kommer fra og se engang - de bor sgu stadig på motorvejen; sidder, laver ingenting, og venter på de hvide skal komme og rydde op efter jordskælvet for flere år siden..... Se så Japan eller Thailand efter tsunamier osv. - du ser ingenting der ligger tilbage.... Fordomme niks - realitet ja. Verdens kompleksitet bvadr. - en afrikansk mand i afrika er ikke kompleks: Fang/få mad, slappe af. Sulten: fang/få mad, slappe af. Sådan er det bare... Men, man kan gøre alting komplekst hvis man vil, istedet foretrækker jeg det simple, nemlig at sige tingene som de er.

8
28. januar 2013 kl. 14:30

Hvilke fordomme?

Nu synes jeg vi skal holde os til emnet, men du kunne jo starte her "...men det kræver selvfølgelig at de gider arbejde.."

Hvis det ikke er fordomsfuldt, så ved jeg snart ikke hvad der skal til.

7
28. januar 2013 kl. 14:30

Hej Allan

Jeg synes dette er særdeles fordomsfuldt : "De kunne derimod lære, med fordel, at samle al deres skrammel sammen og genbruge eller brænde det for at lave el, men det kræver selvfølgelig at de gider arbejde." Jeg vil omformulere det til dette: "Derimod kunne Allan Birch lære at undersøge verdens kompleksitet istedet for at slynge om sig med nedgørende fordomme. Men dette kræver selvfølgelig, at han gider sætte sig ind i fakta."

5
28. januar 2013 kl. 14:10

Så fik Allan Birch luftet sine fordomme, så kan vi andre måske komme videre.</p>
<p>Plastikposer, uanset om de så bliver brændt bagefter, kræver resourcer at producere. Det ville kun gavne miljøet, hvis folk droppe indkøbet at store tykke plastposer hver gang de købte ind.

Hvilke fordomme?

4
28. januar 2013 kl. 14:10

Så fik Allan Birch luftet sine fordomme, så kan vi andre måske komme videre.

Plastikposer, uanset om de så bliver brændt bagefter, kræver resourcer at producere. Det ville kun gavne miljøet, hvis folk droppe indkøbet at store tykke plastposer hver gang de købte ind.

3
28. januar 2013 kl. 14:00

Hvad er der at lære? Vi smider ikke affaldet hvor vi åbner varen, ligesom man kan se de gør det i store dele af Afrika. Vær opmærksom på at plastposer herhjemme jo bliver brændt, og da de er fremstillet af olie bidrager de med en ikke så uvæsentlig del til el/varme produktion. Så længe vi betaler vores poser med den absurde afgift der er pålagt (ikke en varm tak til Hr. Auken!), så er der vel intet problem? De kunne derimod lære, med fordel, at samle al deres skrammel sammen og genbruge eller brænde det for at lave el, men det kræver selvfølgelig at de gider arbejde..

2
28. januar 2013 kl. 13:55

i Bhutan er der også et forbud mod alle typer af plastikposer, så der render læger og sygeplejersker rundt på det lokale marked for at købe brugte plastikposer til hospitalet for at sikre en fornuftig emballering af affald fra konsultationsværelset og operationsstuen.

Dem der sælger plastikposerne er skraldemændene som tømmer affaldsposerne på lossepladsen inden de bringer poserne tilbage til byen.

1
28. januar 2013 kl. 12:38

Det var da en god ide! Det kunne vi danskere lære en del af.

Jeg har kun undtagelsesvis købt en pose i føtex fordi jeg havde glemt mine lærredsposer derhjemme.